seat ibiza 1.4 AUD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
seat ibiza 1.4 AUD
Witam.
Opisze tutaj dzisiajszy przypadek samochodu mojego brata. Samochód to seat ibiza 1.4 AUD 2001r.
Po przejechaniu około 5km samochód zaczął przygasać(brak mocy) po chwili kontrolka ciśnienia oleju zaczęła migać i piszczeć(trwało to kilka sekund najwyżej 10s)-samochód zgasł. Poziom oleju w normie- nic nie wyciekło... Auta nie da się uruchomić(wogóle rozrusznik nie obruci silnika-jest zablokowany) czy silnik jest zatarty skoro olej jest w normie? Co może blokować silnik???
proszę o sugestie.
Opisze tutaj dzisiajszy przypadek samochodu mojego brata. Samochód to seat ibiza 1.4 AUD 2001r.
Po przejechaniu około 5km samochód zaczął przygasać(brak mocy) po chwili kontrolka ciśnienia oleju zaczęła migać i piszczeć(trwało to kilka sekund najwyżej 10s)-samochód zgasł. Poziom oleju w normie- nic nie wyciekło... Auta nie da się uruchomić(wogóle rozrusznik nie obruci silnika-jest zablokowany) czy silnik jest zatarty skoro olej jest w normie? Co może blokować silnik???
proszę o sugestie.
-
- Gadatliwa bestia
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: seat ibiza 1.4 AUD
robert14-83 pisze:Witam.
w AUD lubi zamarzać odma, masz identyczne objawy jak AUD w Lupo żony, jednak u żony po wyłączeniu silnika i odczekaniu najlepiej w ciepłym garażu żeby puścił wszystko wraca do normy
-
- Gadatliwa bestia
seat ibiza 1.4 AUD
dzisiaj po zdjęciu miski okazało się że jest woda w oleju-prawdopodobnie smok zamarzł i nie podawało oleju.panewki zatarte co dalej nie wiem bo stopniowo będzie to rozbierane.na tą chwilę panewki i wał prawdopodobnie do wymiany.
najdziwniejsze jest to że kontrolka od oleju zamigała i zapiszczała jak samochód już gasł(potem już nie odpalił)
systematycznie będę opisywał dalsze poczynania...
robić z tym silnikiem czy szukać innego???....
najdziwniejsze jest to że kontrolka od oleju zamigała i zapiszczała jak samochód już gasł(potem już nie odpalił)
systematycznie będę opisywał dalsze poczynania...
robić z tym silnikiem czy szukać innego???....
-
- Gadatliwa bestia
seat ibiza 1.4 AUD
po przemyśleniach przypuszczam dlaczego znaleziono wodę w oleju która zararzła w smoku olejowym- odma nie była czyszczona czyli para wodna nie była odprowadzana tylko skraplała się do miski olejowej i stąd ta awaria-tyle wymyśliłem.
zobaczymy co mechanik wymyśli bo to on wymieniał mi olej(elf 10w-40) a po pół roku tyle wody w tym oleju i taka awaria
zobaczymy co mechanik wymyśli bo to on wymieniał mi olej(elf 10w-40) a po pół roku tyle wody w tym oleju i taka awaria
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
seat ibiza 1.4 AUD
Nie chce mi sie w to wierzyć. Albo naprawdę ktoś nie wymieniał tego oleju, albo ktoś pomylił silnik ze zbiorniczkiem od spryskiwacza. Juz kiedyś widziałem olej wlany do zbiorniczka spryskiwaczy, może poprostu ktoś się pomylił i wlał wode do silnika ?robert14-83 pisze: czyli para wodna nie była odprowadzana tylko skraplała się do miski olejowej
-
- Gadatliwa bestia
seat ibiza 1.4 AUD
z miski wylano olej zmieszany z wodą-widziałem na własne oczy, to do doprowadziło do zatarcia silnik
rok temu strzeliła uszczelka i płyn poszedł w olej ale po remoncie zalano nowy olej i po kolejnym miesiącu(2 tyś km) wymieniono znowu na nowy aby mieć pewność że płyn został wypłukany(wymianan była w kwietniu) a tu teraz taki zonk
rok temu strzeliła uszczelka i płyn poszedł w olej ale po remoncie zalano nowy olej i po kolejnym miesiącu(2 tyś km) wymieniono znowu na nowy aby mieć pewność że płyn został wypłukany(wymianan była w kwietniu) a tu teraz taki zonk
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
seat ibiza 1.4 AUD
robert14-83, taka uwaga - nie pisz postu pod ostatnim postem jeśli jest twój, tylko go edytuj
seat ibiza 1.4 AUD
Niestety ale te silniki co maja aluminiowe bloki sa w grupie podwyższonego ryzyka na zamarzanie/brak smaroawnia zimą. To jest wada konstrukcujna do której VW nie za bardzo chce sie przyznawać.
to trzeba zadecydowac po rozebraniu góry silnika.robert14-83 pisze:robić z tym silnikiem czy szukać innego???....
-
- Gadatliwa bestia
seat ibiza 1.4 AUD
silnik rozebrany:
-góra ok,
-wał do weryfikacji przez szlifiarza czy się nadaje,jeden korbowód do wymiany oraz komplet wszystkich panewek,
+cała reszta przy składaniu silnika(uszczelki i śruby)
-góra ok,
-wał do weryfikacji przez szlifiarza czy się nadaje,jeden korbowód do wymiany oraz komplet wszystkich panewek,
+cała reszta przy składaniu silnika(uszczelki i śruby)
seat ibiza 1.4 AUD
Najgorsze jest to, że zrobisz remoncik a historia może sie powtórzyć ze względu na wade konstrukcyjną.
-
- Gadatliwa bestia