Samochód z niemiec ... - procedury
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- felicjator
- Ma gadane
- Kontakt:
Odpowiedź nie bardzo na moje pytanie.
Duży brief - karte pojadu mam, a mały brief (dowód rejestracyjny) mam tylko ksero w papierach. Ponawiam pytanie: zgubiłem czy jest w UG?
Duży brief - karte pojadu mam, a mały brief (dowód rejestracyjny) mam tylko ksero w papierach. Ponawiam pytanie: zgubiłem czy jest w UG?
auta kwitnące wiśnią
Moze zjadl pies. Roznie wydzialy komunikacji postepuja - niektore zabieraja oryginaly niemieckich dokuemntow, inne nie.
Teraz gdy masz zarjestrowane auto w Polsce, jest to kompletnie bez znaczenia i nijak ma sie do tematu |"Samochód z niemiec ... - procedury"
Teraz gdy masz zarjestrowane auto w Polsce, jest to kompletnie bez znaczenia i nijak ma sie do tematu |"Samochód z niemiec ... - procedury"
- felicjator
- Ma gadane
- Kontakt:
Uznałem, że to najlepszy temat do zadania pytania, lepszy niż np zakładanie tematu o karmieniu psa.Woski pisze:nijak ma sie do tematu |"Samochód z niemiec ... - procedury"
dzięki
auta kwitnące wiśnią
Potrzebuję informacji jak ma się zarejestrowanie auta w Pl z ważnymi tablicami z DE.
Jak sprzedający może później wyrejestrować, ewentualnie przykładowo: kupuję w Stuttgarcie w sobotę (urzędy zamknięte) wracam na kołach z ważnymi tablicami i co później się dzieje (jak pomóc Niemcowi wyrejestrować).
Mogę powiedzmy w poniedziałek do Gorlitz podskoczyć z tablicami i brifem i wyrejestrować-coś jeszcze jest potrzebne-czy to wszystko?
Ewentualnie kupię żółtki, blachy zostawię Niemcowi ale jak rozumiem, bez brifu on nie wyrejestruje-sytuacja patowa, a wysyłanie brifu to troszkę ryzyko
Jak sprzedający może później wyrejestrować, ewentualnie przykładowo: kupuję w Stuttgarcie w sobotę (urzędy zamknięte) wracam na kołach z ważnymi tablicami i co później się dzieje (jak pomóc Niemcowi wyrejestrować).
Mogę powiedzmy w poniedziałek do Gorlitz podskoczyć z tablicami i brifem i wyrejestrować-coś jeszcze jest potrzebne-czy to wszystko?
Ewentualnie kupię żółtki, blachy zostawię Niemcowi ale jak rozumiem, bez brifu on nie wyrejestruje-sytuacja patowa, a wysyłanie brifu to troszkę ryzyko
skoro jestes z DZG to najprosciej przyjechac na tablicach sprzedajacego i w poniedzialek w Goerlitz (Am Klinikum 2 - 1 piętro) wyrejestrowac auto. Aby wyrejestrowac auto potrzebujesz jedynie 2 tablic, oraz Briefów.
2 opcja : kupno auta wymeldowanego i tablic kurzzeitkennzeichen w Plauen (czynne w soboty) miasteczko po drodze wzglednie do Stuttgartu. Koszt tablic 80eur
2 opcja : kupno auta wymeldowanego i tablic kurzzeitkennzeichen w Plauen (czynne w soboty) miasteczko po drodze wzglednie do Stuttgartu. Koszt tablic 80eur
mały update w Hesji - Herborn z ubezpieczeniem ~101EWoski pisze:Koszt tablic 80eur
i jeszcze jedno. Auto ma ważny przegląd tzn od 11-2012 do 11-2014 muszę płacić za normalny przegląd?
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Samochód z niemiec ... - procedury
Jak auto starsze niż 8 lat to nie honorują w PL takiego przeglądu. U nas wygląda to tak: dwa pierwsze przeglądy po kupnie salonówki robisz co 3 lata czyli do 6 roku, potem masz przegląd 2 letni i po 8 roku już coroczniefeniks pisze: i jeszcze jedno. Auto ma ważny przegląd tzn od 11-2012 do 11-2014 muszę płacić za normalny przegląd?
guziolek, byłem dzisiaj i 69PLN sprawdzenie danych i od daty TUVa dają rok (u mnie z 11-2012 czyli do 11-2013 bym miał)
lub 98PLN standard
Jutro tłumacz do odebrania + celny później i pomału się zrobi
lub 98PLN standard
Jutro tłumacz do odebrania + celny później i pomału się zrobi
Kazde miasto inaczej. Mialem na mysli Plauen. Rozstrzal w Niemczech jest dosc duzy od 55eur w Lahr, do 140 w Mosbach/BW.feniks pisze:mały update w Hesji - Herborn z ubezpieczeniem ~101E
BTW: Witam w klubie posiadaczy a4 8e
Woski pisze:Witam w klubie
update do tematu:
sprowadzający na kołach, z tablicami żółtymi, dodatkowo do tłumaczenia dowód różowy od tablic (nie wiedziałem i troszkę czasu dzisiaj zmarnowałem, może się komuś info przyda)
temat - zarejestrowania w 2 dni do zrobienia na gotowo
czy nastapily jakies zmiany w procedurach z nowym rokiem? jakies nowe oplaty, inne stawki?
Re: Samochód z niemiec ... - procedury
Bez zmian .....szuwar87 pisze:czy nastapily jakies zmiany w procedurach z nowym rokiem? jakies nowe oplaty, inne stawki?
Niedługo będę wybierał się do Niemiec po jakieś auto sobie, jeżeli kupię od prywatnego sprzedawcy, to co muszę zrobić? Niemieckiego ani troszkę nie znam, gdzie trzeba byłoby jechać, ile to kosztuje i czy w ten sam dzień lub następny bym mógł wracać autem do domu na kołach, a w Polsce od razu po powrocie legalnie go rejestrować i zrobić polski przegląd i ubezpieczenie.
"Turbo läuft, Turbo säuft"
jak nie znasz jezyka to sobie odpusc - serio
Tablice z zoltym paskiem wykupisz w wiekszosci (ale nie kazdym) wydzialow komunikacji w godzinach ich otwarcia (koszt od 60 do 140eur).
Tablice z zoltym paskiem wykupisz w wiekszosci (ale nie kazdym) wydzialow komunikacji w godzinach ich otwarcia (koszt od 60 do 140eur).