uszkodzony wałek rozrządu?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam.
Panowie mam pytanko odnośnie objawów uszkodzenia krzywki wałka rozrządu.
Niedawno zdemontowałem głowice bo miałem kiepską kompresie na pierwszym cylindrze i wiadomo ja głowica to planowanie, docieranie zaworów, wymiana popychaczy na nowe, i nowe uszczelki.Zaznaczę że już przed naprawą strasznie słychać było popychacze przy zimnym silniku jaki przy ciepłym na pierwszym cylindrze. Głowica zamontowana, silnik odpalony i jakiś czas było ok może z 1000km i po tym od nowa historia się powtarza. kompresja poniżej 10bar. popychacze znowu klekoczą. Czy to walnięty wałek jest przyczyną takich historii? Auto to seat altea 1.6 bse z lpg . NA gazie przelatane 230000 tyś. A i szarpie buna na biegu jałowym.
Panowie mam pytanko odnośnie objawów uszkodzenia krzywki wałka rozrządu.
Niedawno zdemontowałem głowice bo miałem kiepską kompresie na pierwszym cylindrze i wiadomo ja głowica to planowanie, docieranie zaworów, wymiana popychaczy na nowe, i nowe uszczelki.Zaznaczę że już przed naprawą strasznie słychać było popychacze przy zimnym silniku jaki przy ciepłym na pierwszym cylindrze. Głowica zamontowana, silnik odpalony i jakiś czas było ok może z 1000km i po tym od nowa historia się powtarza. kompresja poniżej 10bar. popychacze znowu klekoczą. Czy to walnięty wałek jest przyczyną takich historii? Auto to seat altea 1.6 bse z lpg . NA gazie przelatane 230000 tyś. A i szarpie buna na biegu jałowym.
Niestety te silniki 1,6 maja takie problemy z tym szarpaniem na wolnych obrotach.
Czy robiliscie próbę olejową? Gdyby był uszkodzony wałek to objawy wystepowałyby cały czas.
Czy robiliscie próbę olejową? Gdyby był uszkodzony wałek to objawy wystepowałyby cały czas.
-
- Nowicjusz
Tak robiłem próbę olejową i nieznacznie ciśnieni się podniosło. a z tymi objawami to tak naprawdę cały czas właśnie są. Chyba wyjmę ten wałek pomierzę go mikrometrem.
Być może wytarła się ktoras z krzywek. W starszych niz twój silnikach 1,6 16V bywalo tak, że wycieraly się krzywki.
Jestem tu nowy i wypadałoby się przywitać więc, Witam! Temat odgrzebany, ale spróbuję się pod niego podpiąć. Co do oceny podzespołów w celu dalszego ich wykorzystania nie jestem pewien, stąd to króciutkie pytanko. Czy taki wałek rozrządu mający jedną nadtartą krzywkę:
po naprawie popychacza można dalej w silniku eksploatować. Bo w tym momencie do wymiany na 100% jest popychacz z wyżłobionym denkiem i luzem, stąd też się zastanawia, czy to popychacz uszkodził krzywkę, czy krzywka denko popychacza...
po naprawie popychacza można dalej w silniku eksploatować. Bo w tym momencie do wymiany na 100% jest popychacz z wyżłobionym denkiem i luzem, stąd też się zastanawia, czy to popychacz uszkodził krzywkę, czy krzywka denko popychacza...
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
bez różnicy co było pierwsze. wałek śmietnik i popychacz również. olej czasem zmieniasz? syf w silniku, że ja pierd...
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
Dzięki za rady. A co do oleju to no comment - z rodziną dobrze wychodzi się jedynie na zdjęciach.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Wszystkosouler pisze:bez różnicy co było pierwsze. wałek śmietnik i popychacz również. olej czasem zmieniasz? syf w silniku, że ja pierd...