Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ zdjęcia.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Tomaszek21
- Nowicjusz
Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ ZDJĘCIA
Drugi raz tej zimy wywaliło mi olej. Panowie mam pytanie. Gdybym zdjął korek i na wlew oleju położył szmatkę i tak jeździł przez zimę?
A gdyby on jeździł na powietrze. . .
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ ZDJĘCIA
Nic nie stoi na przeszkodzie. Bezpieczniej będzie dopasować drugi korek oleju i go przewiercić w kilku miejscachTomaszek21 pisze:Drugi raz tej zimy wywaliło mi olej. Panowie mam pytanie. Gdybym zdjął korek i na wlew oleju położył szmatkę i tak jeździł przez zimę?
Zapytam tutaj, bo w kąciku zajęci wszyscy rarytasami
Dzisiaj sprawdziłem profilaktycznie po nocy wąż wychodzący z odmy do filtra i moim oczom ukazało się to:
Nie powiem, zdziwiło mnie to bo samochód tej zimy nie robił mniej niż 15 kilometrów, przeważnie po 30-50km, czyli zawsze dogrzany jest. Przejechałem dzisiaj 250km, pokręciłem go trochę ale nic nie puścił majonez. Jak się tego pozbyć nie mając dostępu do kanału? To w ogóle jakaś groźna ilość? Pierwsza moja zima z golfem, więc jeszcze nie wiem co z tym fantem zrobić
Dzisiaj sprawdziłem profilaktycznie po nocy wąż wychodzący z odmy do filtra i moim oczom ukazało się to:
Nie powiem, zdziwiło mnie to bo samochód tej zimy nie robił mniej niż 15 kilometrów, przeważnie po 30-50km, czyli zawsze dogrzany jest. Przejechałem dzisiaj 250km, pokręciłem go trochę ale nic nie puścił majonez. Jak się tego pozbyć nie mając dostępu do kanału? To w ogóle jakaś groźna ilość? Pierwsza moja zima z golfem, więc jeszcze nie wiem co z tym fantem zrobić
- Golf_Ekipa
- GOLF BANDA
Ja wróciłem teraz z garażu właśnie, wyżygało mi dzisiaj 2 raz olej w karierze, poczyściłem wszystko benzyna ekstrakcyjną zrobiłem płukankę poskręcałem. Niedługo robię patent z odpowietrzaniem, fabryczny podgrzewacz też mam który kupa daje...
Na podnośniku to zrobisz pokojnie, tylko sie wytyrasz po ziemi strasznie jak ja Jeżdżę 90% odcinki po 15-30 km
Na podnośniku to zrobisz pokojnie, tylko sie wytyrasz po ziemi strasznie jak ja Jeżdżę 90% odcinki po 15-30 km
VW GOLF MK IV
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Z własnych obserwacji - od połowy grudnia, czyli od czasu wymiany oleju i mycia odmy - jeżdze z przesciówką pod korkiem i wężykiem wyprowadzonym do plastikowej butelki... . O dziwo w rurce do filtra ani grama majonezu, natomiast w butli nazierało się juz ze 100g wody pomieszanej z majonezem.
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Bo problem nie leży w ilości pokonywanych kilometrów tylko w tym, że dopóki nie wyeliminuje się możliwości skraplania wody na ściankach odmy to niestety majonez to będzie chleb powszednibtard pisze:Zapytam tutaj, bo w kąciku zajęci wszyscy rarytasami
Fafik258, ok, czyli źle zrozumiałem. Taka ilość majonezu w zimie to mało/dużo/normalnie? Idę zbierać fanty na zrobienie odpowietrzenia w korku. Dzięki za odpowiedzi
- Tomaszek21
- Nowicjusz
Fafik258 a czy taki przewiercony korek nie stwarza żadnych zagrożeń dla silnika? chodzi mi o dostawanie sie pary wodnej itp? bo jednak bede tak jeździł około 3 miesiecy
A gdyby on jeździł na powietrze. . .
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Mniejsze niż szmata we wlewie...Tomaszek21 pisze:Fafik258 a czy taki przewiercony korek nie stwarza żadnych zagrożeń dla silnika? chodzi mi o dostawanie sie pary wodnej itp? bo jednak bede tak jeździł około 3 miesiecy
Przez korek powietrze się nie zasysa tylko jest wypychane
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jakiś czas temu doszliśmy na forum do wniosku, że to nie jest problem ze skraplaniem pary w odmie, ale ze skraplaniem w samym bloku silnika. Fakt, że blok jest aluminiowy, wiec jakby "zimniejszy" i szybciej stygnie a wszystko sie tam na sciankach skrapla . Ale problem leży w tym, że silnik sie nie wietrzy, opary w środku sie kręcą i kręcą i nie mogą ulecieć, dopiero patent z dwoma wężykami i wlotem pod przepustnice działa.Fafik258 pisze:dopóki nie wyeliminuje się możliwości skraplania wody na ściankach odmy to niestety majonez to będzie chleb powszedni
No własnie. A trzeba dążyć do tego, zeby było zasysaneFafik258 pisze:Przez korek powietrze się nie zasysa tylko jest wypychane
Edytowałem posta i załączyłem dzisiejsze zdjęcia. Głupi patent z butelka i rurką pd korkiem daje tak dużo, że ani w wężu odmy nie ma majonezu ani pod korkiem nie a go tyle co zwykle... Okazuje się, że cały badziew jednak idzie górą. Popatrzcie
stonefree, mógłbyś opisać ten Twój patent? co, jak, jakie części?stonefree pisze:Głupi patent z butelka i rurką pd korkiem daje tak dużo, że ani w wężu odmy nie ma majonezu ani pod korkiem nie a go tyle co zwykle... Okazuje się, że cały badziew jednak idzie górą. Popatrzcie
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Co do głowicy i układu korbowo - tłokowego to się zgodzę, że panuje podciśnienie. Ale czy w samej pokrywie zaworów jest znaczące podciśnienie. Chyba nie, bo gdyby było i byś zdjął korek wlewu oleju to widziałbyś zachwiania w pracy silnika bo łapałby lewe powietrze w tym przypadku.stonefree pisze:No własnie. A trzeba dążyć do tego, zeby było zasysane
Co do samej etiologii to faktycznie można by było godzinami dywagować i każda teoria wydaje się być prawdopodobna.stonefree pisze:Jakiś czas temu doszliśmy na forum do wniosku, że to nie jest problem ze skraplaniem pary w odmie, ale ze skraplaniem w samym bloku silnika. Fakt, że blok jest aluminiowy, wiec jakby "zimniejszy" i szybciej stygnie a wszystko sie tam na sciankach skrapla . Ale problem leży w tym, że silnik sie nie wietrzy, opary w środku sie kręcą i kręcą i nie mogą ulecieć, dopiero patent z dwoma wężykami i wlotem pod przepustnice działa.
W każdym razie czytałem artykuł naukowy i wniosek nasuwa się taki. Im większe przedmuchy w układzie tłok - cylinder i zawór prowadnica zaworowa tym więcej masła w silniku.
Pozdrawiam i życzę drożnej odmy
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nie, bo w starszych silnikach odma wchodzi nad przepustnicą.Fafik258 pisze:czy w samej pokrywie zaworów jest znaczące podciśnienie
036 115 302 N przejściówka pod korek wlewu oleju,wężyk przeżroczysty 6mm i butelka PET 1,5ltekosz pisze:jakie części?