KIT CAR na podzespołach VW by WIESSIO
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP
WYDECH - tak jak wspominałem wydech jest bardzo krótki i jeszcze nie wiem jak źle odbije się to na osiągach silnika.
Zależało mi aby mimo wszystko był cichy i o maxymalnie niskim brzmieniu. Strumienicę zastosowałem w celu pierwszego rozprężenia spalin (a nie zwiększenia osiągów itp). Chciałem przy jak najmniejszej długości i przy minimalnej ilości wolnego miejsca uzyskać zadowalający efekt. Średnica rur oraz kolanek to 70mm. Tłumik środkowy zaadoptowałem od 3.0 l Toyoty.
W tym celu dokonałem pomiarów max dostępnego miejsca w aucie zrobiłem model z kartonu na którym oznaczyłem możliwe ułożenia wlotów i wylotów i pojechałem do hurtowni tłumików.
Wybrałem wielokomorowy o jak największych otworach.
tłumik końcowy a w zasadzie końcówkę wydechową zrobiłem samodzielnie. Kupiłem dwie nakładki ultera które przeciąłem i wspawałem w wycięte laserem otwory w róże ze stali nierdzewnej.
Zależało mi aby mimo wszystko był cichy i o maxymalnie niskim brzmieniu. Strumienicę zastosowałem w celu pierwszego rozprężenia spalin (a nie zwiększenia osiągów itp). Chciałem przy jak najmniejszej długości i przy minimalnej ilości wolnego miejsca uzyskać zadowalający efekt. Średnica rur oraz kolanek to 70mm. Tłumik środkowy zaadoptowałem od 3.0 l Toyoty.
W tym celu dokonałem pomiarów max dostępnego miejsca w aucie zrobiłem model z kartonu na którym oznaczyłem możliwe ułożenia wlotów i wylotów i pojechałem do hurtowni tłumików.
Wybrałem wielokomorowy o jak największych otworach.
tłumik końcowy a w zasadzie końcówkę wydechową zrobiłem samodzielnie. Kupiłem dwie nakładki ultera które przeciąłem i wspawałem w wycięte laserem otwory w róże ze stali nierdzewnej.
Jak zauważycie na strumienicy jest lekkie spłaszczenie, nie zwęża ono przekroju wydechu. Gdyby go nie było wydech kolidowałby z belką podtrzymującą silnik.
Ostatnio zmieniony śr sty 30, 2013 01:47 przez wiesso, łącznie zmieniany 1 raz.
I tak na ostatnim zdjęciu prezentuję się kompletny układ wydechowy. Jest 2 częściowy. oddzielnie kolektor. Jak rozgryzę proporcję to zmodyfikuję kolektor tak aby uzyskać efekt bulgotania.
EFEKTY: na wolnych obrotach brzmi cicho i nisko powyżej 3 tyś robi się głośny a ton znacznie wyższy i nieco metaliczny - to z powodu samej końcówki w której spaliny wlatujące od boku odbijają się od tzw denka po drugiej stronie. Jakby nie było brzmi jak na boxera przystało.
hm podejrzewając, że auta nie zarejestrujesz, to czy mimo wszystko lampy przednie nie świecą jakby w maskę?
poza tym niesamowity projekt, wielkie gratulacje i jeszcze więcej zapału!
Pomarańczka? A ja już widziałem na tym przecinaku krwistą ostrą czerwień lub głęboką czerń
Ale nie mój projekt nie moje "kredki" Mimo to wygląda prześwietnie! Czekam z niecierpliwością na nagranie jak to mruczy
Gratulacje, powodzenia i pozdrawiam!
Ale nie mój projekt nie moje "kredki" Mimo to wygląda prześwietnie! Czekam z niecierpliwością na nagranie jak to mruczy
Gratulacje, powodzenia i pozdrawiam!
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Liczyłeś ten wydech czy robisz go tak "na pałę" ? Jak na chybił trafił to poszperaj po stornie bodaj Grabowskiego. Opisuje bardzo dokładnie jak się liczy wydech aby dany efekt uzyskać, co zrobić aby moment przesunąć w dół albo w górę itd. Opisuje nawet jak przekłada się ilość i kąty kolanek na przeliczeniową długość wydechu. To ci powinno pomóc "nie spieprzyć" osiągów silnika.
Aha, a tak po za tym całkiem fajnie wyszedł ci ten przód. Jednak patrząc na pierwsze foto jeszcze przed włożeniem kloszy, miałem nadzieję, że przednie lampy będą chowane
Aha, a tak po za tym całkiem fajnie wyszedł ci ten przód. Jednak patrząc na pierwsze foto jeszcze przed włożeniem kloszy, miałem nadzieję, że przednie lampy będą chowane
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Re: KIT CAR na podzespołach VW by WIESSIO
sebekgolf pisze:Liczyłeś ten wydech czy robisz go tak "na pałę" ? Jak na chybił trafił to poszperaj po stornie bodaj Grabowskiego. Opisuje bardzo dokładnie jak się liczy wydech aby dany efekt uzyskać, co zrobić aby moment przesunąć w dół albo w górę itd. Opisuje nawet jak przekłada się ilość i kąty kolanek na przeliczeniową długość wydechu. To ci powinno pomóc "nie spieprzyć" osiągów silnika.
Będę szczery - zrobiłem go na pałę : )
Ale jak okażę się, że osiągi będą niezadowalające to oczywiście to zmienię. zaraz zabieram się za lekturę przeliczę to co mam i porównam z oryginałem.
Re: KIT CAR na podzespołach VW by WIESSIO
Lampy mają regulację kąta nachylenia soczewek i ładnie się poziomują. po regulacji świecą prawidłowo.miskieusz pisze:hm podejrzewając, że auta nie zarejestrujesz, to czy mimo wszystko lampy przednie nie świecą jakby w maskę?
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Fajnie cicho chodzi, to mi się podoba. Z tyłu szyby nie planujesz ? Może jakiś mocno dymiony poli ? No i gdzie się zgubiły drzwi ? Będziesz coś działał w kierunku normalnego wsiadania do samochodu czy to będzie jako typowa zabawka ?
Oglądając twój projekt przypomniało mi się o EE8. Wpisz sobie na YT, może coś ciekawego podpatrzysz. Tamten projekt akurat w pełni ze stali robiony przez i trudniejszy w wykonaniu ale efekt końcowy również powala
Oglądając twój projekt przypomniało mi się o EE8. Wpisz sobie na YT, może coś ciekawego podpatrzysz. Tamten projekt akurat w pełni ze stali robiony przez i trudniejszy w wykonaniu ale efekt końcowy również powala
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss