Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
-
- Ma gadane
Jeździłem 1.4 w octavii kombi. Muszę powiedzieć, że kopa to miało niezłego. Warunkiem jest oczywiście zdrowy silnik.. tak szyderczo powiem: "zdrowy, a nie z Niemiec od Turasa"
Ta którą miałem okazje pojeździć to polski salon 240 tyś km. Nikt nie chciał jej później kupić, bo przebieg duży. Lepiej z Niemiec po 140tyś
Co do diesli czy LPG... MOJE zdanie to LPG, albo dobry japoński benzyniak.
Stary miał voyagera 2003r 3.3 V6 automat z USA, w mieście to jarało 14L/100 LPG a w trasie poniżej 10 a nie był oszczędzany i na pusto z reguły nie jeździł. Z kolei mój wujek ma diesla CRD to jara mu powyżej 10 w mieście ON a w trasie około 8.
Fakt, voyager nie miał sekwencji za "dwa tysiące po znajomości"
W 2007 roku kosztowała prawie 6 tyś zł.
Dla porównania mój golf mk2 pali tylko o dwa litry miej od voyagera, a pojemność silnika oraz masa samochodu to polowa tego, a jeżdżę jak emeryt bo jak przycisnę to nie chce wiedzieć ile wciągnie..
Gdzie logika? Spalanie LPG głównie zależy od typu instalacji. Może jakąś rolę w tym ma, że amerykański silnik przystosowany do nisko oktanowego paliwa przepala mniej gazu, cholera wie.
Ta którą miałem okazje pojeździć to polski salon 240 tyś km. Nikt nie chciał jej później kupić, bo przebieg duży. Lepiej z Niemiec po 140tyś
Co do diesli czy LPG... MOJE zdanie to LPG, albo dobry japoński benzyniak.
Stary miał voyagera 2003r 3.3 V6 automat z USA, w mieście to jarało 14L/100 LPG a w trasie poniżej 10 a nie był oszczędzany i na pusto z reguły nie jeździł. Z kolei mój wujek ma diesla CRD to jara mu powyżej 10 w mieście ON a w trasie około 8.
Fakt, voyager nie miał sekwencji za "dwa tysiące po znajomości"
W 2007 roku kosztowała prawie 6 tyś zł.
Dla porównania mój golf mk2 pali tylko o dwa litry miej od voyagera, a pojemność silnika oraz masa samochodu to polowa tego, a jeżdżę jak emeryt bo jak przycisnę to nie chce wiedzieć ile wciągnie..
Gdzie logika? Spalanie LPG głównie zależy od typu instalacji. Może jakąś rolę w tym ma, że amerykański silnik przystosowany do nisko oktanowego paliwa przepala mniej gazu, cholera wie.
-
- Gadatliwa bestia
LPG ma wyższą liczbę oktanową niż benzynamariusz_k90 pisze:że amerykański silnik przystosowany do nisko oktanowego paliwa przepala mniej gazu, cholera wie.
Co do zależności typ instalacji/spalanie oczywiście się zgadam, ale jeśli między 1.8 w mk2 a 3.3 voyagerze jest 2 litry różnicy, no to coś jest nie tak - owszem opory w silniku nie rosną liniowo wraz ze wzrostem pojemności, ale masa robi swoje
-
- Użytkownik
Witam panowie.
Zastanawiam się nad kupnem Golfa IV z rocznika ok. 2001.
Nie wiem co wybrać bo albo Diesel 1.9 TDI 115KM lub 130KM albo benzynę + LPG tylko właśnie nie wiem jaki silnik ze spalaniem LPG do 10l i w miarę dynamiczny.
Jak na razie jestem nastawiony na Diesla bo LPG zanim się załączy też musi trochę przejeździć na paliwie.
Teraz coś więcej o stylu jazdy.
Roczny przebieg średnio mi wychodzi 7tyś (nie dojeżdżam do pracy bo pracuję w domu) ale kto wie czy się to za pół roku nie zmieni, więc jeśli by tak było to teoretycznie robił bym rocznie drugie tyle czyli 13-14tyś.
Aktualnie to w 70% jazda pozamiejska. Przez mniejsze miejscowości. Z reguły nawet jak jest pusto nie przekraczam 120km/h. Raz na jakiś czas wiadomo przepałować trzeba, żeby się nie zamulił Trasy właśnie głównie robię, krótkie po 15-30km. Choć i zdąża się takie dni, że zrobię dziennie ze 100-150km, a są i takie dni gdzie auto stoi nie odpalane z 3-4dni.
Zastanawiam się nad kupnem Golfa IV z rocznika ok. 2001.
Nie wiem co wybrać bo albo Diesel 1.9 TDI 115KM lub 130KM albo benzynę + LPG tylko właśnie nie wiem jaki silnik ze spalaniem LPG do 10l i w miarę dynamiczny.
Jak na razie jestem nastawiony na Diesla bo LPG zanim się załączy też musi trochę przejeździć na paliwie.
Teraz coś więcej o stylu jazdy.
Roczny przebieg średnio mi wychodzi 7tyś (nie dojeżdżam do pracy bo pracuję w domu) ale kto wie czy się to za pół roku nie zmieni, więc jeśli by tak było to teoretycznie robił bym rocznie drugie tyle czyli 13-14tyś.
Aktualnie to w 70% jazda pozamiejska. Przez mniejsze miejscowości. Z reguły nawet jak jest pusto nie przekraczam 120km/h. Raz na jakiś czas wiadomo przepałować trzeba, żeby się nie zamulił Trasy właśnie głównie robię, krótkie po 15-30km. Choć i zdąża się takie dni, że zrobię dziennie ze 100-150km, a są i takie dni gdzie auto stoi nie odpalane z 3-4dni.
Tylko benzyna.gruby33 pisze:Roczny przebieg średnio mi wychodzi 7tyś
Hmm czyli Diesle przy takich małych przebiegach rocznych nie są opłacalne z jakiego powodu?
Droższe części. Nawet filtry itp.gruby33 pisze:Hmm czyli Diesle przy takich małych przebiegach rocznych nie są opłacalne z jakiego powodu?
Jak Ci przyjdzie wymienić dwumas to się łzy Ci pociekną patrząc na "oszczędności" przy jeździe.
Z definicji używki mają większe realne przebiegi.
Do tego auto długo się rozgrzewa więc jeśli jeździsz na krótkich dystansach to w ogólne nie złapie temperatury.
-
- Nowicjusz
Popieram jhosef, ponieważ też miałem ten sam dylemat, z tym, że ja 3 km do pracy dojeżdżam i średnio rocznie 5-7 tys km robię. Zakupiłem benzynę i odpukać jest fajnie
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
Kolego gruby33 oglądałes już coś sensownego na żywo? w dzisiejszych czasach znależć zadbanego 12-13 diesla graniczy z cudem, nawet od osoby prywatnej-bo przeważnie komu służy to dalej "tłucze". Z benzyną jest o wiele lepiej, czy te z DE czy PL nie są tak zmęczone i można już przebierać w ofertach, zakładasz lpg i latasz bez problemu.
OK dzięki za odpowiedzi. No nawet nie pomyślałem o rozgrzewaniu dłuższym przez Diesla. Więc pewnie przy takich jazdach ten silnik długo by nie pochodził
Up@ Jeszcze nic na żywo. Dopiero zbieram info bo planuję zakup na wiosnę.
Up@ Jeszcze nic na żywo. Dopiero zbieram info bo planuję zakup na wiosnę.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
trochę w ramach OT - moje A3 za 8 lat będzie spełniać te kryteria i na pewno - zaręczam - będzie zadbane polecamszakulvip pisze: w dzisiejszych czasach znależć zadbanego 12-13 diesla graniczy z cudem,
tyle lat trzymać jedno auto? to nie merc w 124.. Ostatnio moje combo w dieslu w mrozy spaliło mi 8,5l/100km w mieście silnik 1.7d isuzu bez elektroniki 98r normalnie pali 6l..nosz k..to prawie 50zł/100 w 1.7d termostat nowy,i gdzie tu ekonomia, pewnie 1.4 8v w tej budzie spaliło wy byle samo pb95.doggie pisze:moje A3 za 8 lat będzie spełniać te kryteria i na pewno - zaręczam - będzie zadbane polecam
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
hehe, moje mk4 już teraz spełnia te kryteria sam rozglądam sie za a3 ale 8L lift PB, jak coś to za 8lat bedziemy w kontakciedoggie pisze:moje A3 za 8 lat będzie spełniać te kryteria i na pewno - zaręczam - będzie zadbane
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
przemlin, ale weź pod uwagę budowę karoserii takiego Combo, gdzie o opływowości w ogóle nie można mówić a to wielki wpływ na spalanie