Uproszczenie Vaccum przy EGR delete, ARL/ASZ/AXR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Znalazłem na innym forum, po zablokowaniu/usunięciu EGR duża część systemu vaccum zostaje bezużyteczna, z wieloma miejscami gdzie może vaccum uciekać. Można zastosować uproszczenie systemu na silikonowych wężykach.
Standard:
Co można wywalić, zaznaczone na czerwono.
Po czym zostajemy z:
Bawił się ktoś?
Standard:
Co można wywalić, zaznaczone na czerwono.
Po czym zostajemy z:
Bawił się ktoś?
Są dwie kwestie :
- nikt przy zdrowych zmysłach, który zamiast oryginalnego zaworu EGR nie zastosował zwykłej przelotki przed kolektorem ssącym, nie pozbawia się sterowania klapą gaszącą,
- po co zostawiać zaworek jednokierunkowy skoro pozbywamy się akumulatora podciśnienia (tego to już całkiem nie rozumiem) ?
- nikt przy zdrowych zmysłach, który zamiast oryginalnego zaworu EGR nie zastosował zwykłej przelotki przed kolektorem ssącym, nie pozbawia się sterowania klapą gaszącą,
- po co zostawiać zaworek jednokierunkowy skoro pozbywamy się akumulatora podciśnienia (tego to już całkiem nie rozumiem) ?
1. Nie wiem jak u innych, ale u mnie po zaślepieniu EGR, jak gaszę silnik bez wciśniętego sprzęgła to i tak mi wydaje głośne dźwięki, klapa gasząca sama w sobie działa bo słychać jak się później otwiera, także powiedzmy w moim przypadku ona w ogóle nie robi swojej roboty.
2. W tej kwestii właśnie sam nie jestem pewien czy nie lepiej jest jednak zostawić zbiornik vaccum, chociaż ludzie z innego forum raportowali że im to śmiga bez problemu bez zbiorniczka.
3. Dobry punkt z zaworem jedno kierunkowym, w sumie tylko następne niepotrzebne połączenia. (jak wywalamy zbiornik vac)
2. W tej kwestii właśnie sam nie jestem pewien czy nie lepiej jest jednak zostawić zbiornik vaccum, chociaż ludzie z innego forum raportowali że im to śmiga bez problemu bez zbiorniczka.
3. Dobry punkt z zaworem jedno kierunkowym, w sumie tylko następne niepotrzebne połączenia. (jak wywalamy zbiornik vac)
-
- Forum Master
- Kontakt:
AKu musi byc turbo inaczej pracuje... , klape mozna zostawic , no chyba ze przelotka jest.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
Czy można to zastosować do silników vp? np AFN?
Sprzedam fabrycznie nowe wyświetlacze full fis do liczników z MK4
Wymiana za dopłatą.
Kontakt: 513680655 lub PW
Wymiana za dopłatą.
Kontakt: 513680655 lub PW
Zobacz tutaj są jeszcze inne kody, nie orientuje się zbytnio jakie to wersje.
- Paviarotti
- Lord GTI
Re: Uproszczenie Vaccum przy EGR delete, ARL/ASZ/AXR
takkk i auto gasnie ci jak stary kibel z lat 90`Paviarotti pisze:, ja nie mam klapy gaszącej i jeżdżę
akumulator jak sama nazwa wskazuje "magazynuje" więc warto go zostawić
im lepsze podciśnienie tym lepsza sprawność sterowania turbo
Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2013 19:12 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
w oplach nie ma akumulatora podcisnienie i tez jest okej ale mimo wszystko to dobra rzecz jest bo jak spada nieco wydajnosc pompy prozniowej to w oplu szybko widac tego skutki a w vagach to musi byc pompa vaq totalnym kiblem zeby nie bylo doladowania na turbine. Fahoo a czmeu N75 jest przed zaworkiem zwrotnym i nie kozysta z podcisnienia z akmulatora. Nie lepiej dac N75 za zaworkiem zwrotnym??
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Panowie ja mam zaślepione EGR, klapa gasząca działa ale bez sprzęgła i tak mi auto gaśnie jak
stary kibel z lat 90`
wywalilem u siebie egr w ajm, nie mam klapki gaszenia i za bardzo nie trzepie przy gaszeniu da sie zyc z tym, tylko bedzie problem w przypadku rozbiegniecia sie silnika,jestem wtedy bezradny
Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Heble w podłogę i 5 bieg.diaz34 pisze: tylko bedzie problem w przypadku rozbiegniecia sie silnika,jestem wtedy bezradny
- Paviarotti
- Lord GTI
A jak nie to macha w górę, zdjąć rurę i czymś zatkać. Chociaż ja sobie tego nie wyobrażam jakby przyszło co do czego.