Kopie prąd!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kopie prąd!!
Mam pytanko czym jest spowodowane kopanie pradem??Ciągle gdy wysiadam z autka kopie mnie prąd!!
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
wyładowaniem zmagazynowanego napiecia na ubranicach i na aucie, nop jak masz pokrowce i ci elektryzuja, bo pewnie tak jest, to wychodząc cie kopnie, jak masz też naelektryzowane ubranie to też kopnie ale raczej przed wejsciem do auta, ale najbardzoej to samo auto sie elektryzuje, i iskra powstaje kiedy ładunek przeskakuje z jednego zżródła do drugiego, pomocne do tego są tzw uziemienia, gumowy przewód jakby o wysokiej przewodności zwisa pod autem i odprowadza zbędny ładunek, takie cos kosztuje z 10-15 zł jak nie mniej jakiegos topexa imontujesz do masy samochodu, tylko nie tam gdzie akku tylko np z tyłu pod bagażnikiem i kabelek ciągniesz do bgaznika albo gdziś pod zawieche przykrecasz zeby dobry styk z masą był.
pozdro
pozdro
Mk3 GTI 16V ABF
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
to moze byc niebezpieczne, znam kilka przypadków, naprawde, ze jak koleś tankował to wcisnoł ten dzyndzołek zeby do pełna nalać i siadł na fotelu, jak wstał i dotknoł pistoletu od dystrybutora to poszła iskra i wybuch i pali sie z baku do dystrybutora, nie wybucha w samym baku bo stężenie za duze, ale na zewnatrz i potem końcówka dystrybutora sie pali.
wiec uważajcie, jak tak robicie to zawsze wczesniej dotknijcie karoserii zanim podejdziecie tam albo stjcie przy pistolecie.
pozdro
wiec uważajcie, jak tak robicie to zawsze wczesniej dotknijcie karoserii zanim podejdziecie tam albo stjcie przy pistolecie.
pozdro
Mk3 GTI 16V ABF
Zauważyłem, że kiedy samochód brudny to bardziej sie elektryzuje, chyba w czasie jazdy powietrze w kontakcie z osadzonym brudem powoduje tarcie i kumulację ładunków Po woskowaniu już nie kopie. I jeszcze taka rada: przy wysiadaniu trzeba przed dotknieciem stopą ziemi trzymać ręką jakąś część metalową, najlepiej drzwi i wtedy ładunki łagodnie się równoważą bez iskier i kopnięć