Jak wymienić żarówki postojowe?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jak wymienić żarówki postojowe?
MAKABRA. Ale jak u diaska wyjąć żarówkę z oprawki plastikowej !!??
Re: Jak wymienić żarówki postojowe?
nic mi to nie mówi. Próbowałem podważać, wciskać za metalowe blaszki w oprawce ale nie chce wyjść żarówka albo prędzej miałem stracha, że zaraz coś połamię/urwę.
Witam, zrobiłem dziś drugie poważne podejście (nieudane) w celu wymiany żarówki pozycja prawa przód w TDI ta rura plastikowa przeszkadza, czym grozi demontaż rury ? jakiś kabelek w peszlu tam jest wciśnięty. Rura ponoć bardzo ważna, rozszczelnienie może grozić strojeniem później silnika na komputerze w serwisie ? Jak wymienić żarówkę pozycja prawy przód bez demontażu rury w TDI ? do tego jeszcze jakiś gwizdek od klimy w tym rejonie mi wadzi:( po odpięciu dekielka nic nie można tylko... zapiąć dekielek nawet nie zobaczyłem oprawki od postojówki, to jak mam wymontować już nie mówiąc o montażu po wymianie:( udało się komuś ? jakieś szczypce chirurgiczne ? kamera endoskopowa ? -bez demontażu rury i bez demontażu zderzaka oczywiście udało się komuś ? - zacząłem się zastanawiać czy nie wyjąć żarówki drogowych i od strony lustra nie wymienić tej pozycji .. jakoś ..
Jak masz takie problemy to ściągnij zderzak a potem lampę. Pewnie szybciej ci to sie uda niż ta meka i kombinacje.
a da się wypchnąć żarówkę z oprawką (światło postojowe) gdy wyjmę żarówkę dużą (światło drogowe) i od strony lustra wycisnę żarówkę światła pozycyjnego ? czy raczej zgniotę żarówkę W5W i się pokaleczę, a i tak nie wyjdzie razem z oprawką ? coś czuję że zagiętymi szczypcami z nakładkami gumowymi na końcach dałoby się chyba wymienić tę żarówkę od strony lustra - odbłyśnika, zdejmowanie zderzaka na trasie raczej nie wchodzi w rachubę.. przepraszam
Ostatnio zmieniony ndz lut 10, 2013 06:53 przez stateczny, łącznie zmieniany 3 razy.
stateczny, możesz pisać po Polsku ? wymiana postoju to jest max 20 minut obie jak się ma głowę na karku a nie kombinuje, Zdjąć zderzak na trasie tez nie jest żaden problem
[url=http://www.ratlook.pl][img]http://images31.fotosik.pl/364/d5ade2bfa65858dd.gif[/img][/url]
U mnie mechanik na przeglądzie wymienił obie gołymi rękoma, bez wyjmowania akumulatora itp w niecałą minutę!!! Wcześniej grzebałem przy nich i dostawałem kur...cy. Najlepiej mieć długie, zagięte szczypce albo jakąś pensetę i pójdzie gładko.
Ja u siebie wymieniałem kilka razy, bo niestety LEDy z allegro szybko się sypią, i zawsze nie było problemu z wymianą. Najlepiej pociągnąć za przewody przy oprawce, oprawka wypadnie z otworu i dalej już jest prosto.
Dzięki Jarek_Ns, Dzięki Wojtexp (ktoś się poczuł, chce pomóc, dziękuję BARDZO !!!)
Wojtexp, aku wyciąga się w temacie "lewych" żarówek
tu chodzi akurat o prawą stronę, czyli o stronę pasażera w TDI
gdzie "IC" ma rurę plastikową oraz jest gwizdek od klimy
paluchów nie można, nie ma jak wsadzić ...
reszta zabudowana na max i pełno osprzętu przeszkadzającego i zero możliwości
Wojtexp, aku wyciąga się w temacie "lewych" żarówek
tu chodzi akurat o prawą stronę, czyli o stronę pasażera w TDI
gdzie "IC" ma rurę plastikową oraz jest gwizdek od klimy
paluchów nie można, nie ma jak wsadzić ...
reszta zabudowana na max i pełno osprzętu przeszkadzającego i zero możliwości
Ostatnio zmieniony śr lut 13, 2013 10:54 przez stateczny, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
zazwyczaj tak robię żeby się nie męczyć...ale raz mi się zdarzyło że jeden zaczep oprawki wymiękł, co oczywiście w niczym nie przeszkadza...oprawka jakoś się trzyma a wyjąc ją teraz jest o wiele lżejJarek_NS pisze: Najlepiej pociągnąć za przewody przy oprawce
dzięki Qto, żeby mieć dostęp do przewodów przy oprawce musiałoby mi się w TDI udać wsadzić w tę dziurę po dekielku chociaż dwa palce :/ lub chociaż jeden, by "na zasadzie dźwigni".. i chyba spróbuję jednak najpierw zdemontować rurę od IC
Przecież mam Tdi i bez problemu sięgamy do kabli. A rura od IC nie przeszkadza aż tak żeby ją demontować.