Dokladnie, ople maja dluga skrzynie, takie 2.5 ma na 3 v-max 180 km/h, jest to fajne na trase ( przy tych 180 km/h na 5 sa niskie obroty ) , ale taka skrzynia do sprintu sie srednio nadaje... Gratki wyniku, bo fajny wyscig porownywalnych aut.Kowal_ pisze:Nie tyle dać ciała co zmontować skrzynię nastawioną na komfort na trasie. V6 + niskie obroty przy prędkościach 130-140km/h to kultura, komfort jaz
Passat B5FL "sdi" vs. Vectra B 2.5 V6 Irmscher
-
- Użytkownik
Kowal_, bajki o momencie? Skoro nie jest on magiczny to w czym te kopciuchy były by lepsze?
Poniższy filmik pewnie każdy widział ale to przykład na ++++ benzyniaka, czyli większy IC, turbinka, sofcik ale efekt piorunujący A pojemność niewielka, buda lekka jak polo, golfy itp, tylko zakres obrotów 2x większy
[youtube][/youtube]
Poniższy filmik pewnie każdy widział ale to przykład na ++++ benzyniaka, czyli większy IC, turbinka, sofcik ale efekt piorunujący A pojemność niewielka, buda lekka jak polo, golfy itp, tylko zakres obrotów 2x większy
[youtube][/youtube]
- xxxGlaDxxx
- ...
Kurde, może ja wrzuce lepszy filmik i zaczniemy się obrzucać błotem jeden przez drugiego ? Turbo benzyna w hondzie uber alles arrrghhh ! Kopciuchy są złe ! A ja znam jeszcze szybszy i lepszy silnik i wszystkich bym wyprzedził, o proszę " onclick="window.open(this.href);return false; ! A tak na serio, co ten filmik z Hondą i gadanie o turbobenzynie wnosi do tematu o TDI vs 2.5 V6 ?Jaworess pisze:Kowal_, bajki o momencie? Skoro nie jest on magiczny to w czym te kopciuchy były by lepsze?
- Kowal_
- płk Gleba
- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
Tak, bajki o momencie. Jeśli nie wiesz co to jest moment obrotowy i co się z nim dzieje zanim trafi na koła to daruj sobie dalszą dyskusję.Jaworess pisze:Kowal_, bajki o momencie? Skoro nie jest on magiczny to w czym te kopciuchy były by lepsze?
330KM/450Nm
Co Panowie benzyna w oczy kole? Kowal_, wiem co piszę o momencie, inaczej bym się nie odezwał w tym wątku, poza tym śmiem twierdzić że gdy mnie na pierwszych lekcjach w zawodówce uczyli o mechanice to Ty przygotowywałeś się do pierwszej komunii więc trochę szacunku. A xxxGlaDxxx, ty chyba jesteś deko przewrażliwiony, kto tu kogo obrzuca błotem? Nie musisz czytać między wierszami i interpretować intencji. Zresztą ja nie wiem skąd ta wrogość, chyba faktycznie etylinka w oczy kole, przecież jesteśmy na jednym forum, wszyscy mamy jakiegoś fałweja, najczęściej w klekocie (tak jak ja) można powiedzieć jeden, wielki klub to po co te docinki? Peace bracia!
- xxxGlaDxxx
- ...
Bo ja wiem do czego takie rzeczy prowadzą. Za dużo czasu naoglądałem się takich tematów żeby nie wiedzieć, że zaraz jakiś mózg jeden z drugim będzie siać mądrości na temat momentu obrotowego, górowania diesla nad benzyną i zaraz wpadnie ktoś kto powie, że ma rakiete i lata w kosmos. Jeżdżę dieselem bo najzwyczajniej w świecie w pojemnościach do 2 litrów i mocach do 140 koni na codzień lepiej jeździ się klekotem. A na taką benzynę jaką bym chciał najzwyczajniej mnie nie stać przy przelotach jakie robięJaworess pisze:Co Panowie benzyna w oczy kole? Kowal_, wiem co piszę o momencie, inaczej bym się nie odezwał w tym wątku, poza tym śmiem twierdzić że gdy mnie na pierwszych lekcjach w zawodówce uczyli o mechanice to Ty przygotowywałeś się do pierwszej komunii więc trochę szacunku. A xxxGlaDxxx, ty chyba jesteś deko przewrażliwiony, kto tu kogo obrzuca błotem? Nie musisz czytać między wierszami i interpretować intencji. Zresztą ja nie wiem skąd ta wrogość, chyba faktycznie etylinka w oczy kole, przecież jesteśmy na jednym forum, wszyscy mamy jakiegoś fałweja, najczęściej w klekocie (tak jak ja) można powiedzieć jeden, wielki klub to po co te docinki? Peace bracia!
Prowadzą, masz rację no tak ale to zależy od człowieka, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora
Już panowie, dychnijcie się, cilnijcie sie po szlagu i juz bydzie spokój...
Jedni lubia Diesle, inni bezyna, zaroz ktoś wyskoczy ze mo GAS i jest Meteorytem Atakującym ROSJE !
POZDRO !
Jedni lubia Diesle, inni bezyna, zaroz ktoś wyskoczy ze mo GAS i jest Meteorytem Atakującym ROSJE !
POZDRO !
- Grzechu_1990
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Passat B5FL "sdi" vs. Vectra B 2.5 V6 Irmscher
Jeżdżę B5FL 1.8T 150KM, wcześniej miałem Octavię 1.9TDI 110KM - zdecydowanie przyjemniej jeździ sie 1.8T niż 1.9TDI - pomijam kwestie mocy - elastyczność, obroty gdzie auto jedzie - większy zakres w 1.8T niż w TDI - to daje bardzo dużo w trasie o czym ostatnio sie przekonałem - 4 wrzucona przy ~100-120km/h a za chwilę miałem 180km/h gdzie w dieslu musiałbym wrzucać pewnie 5 albo i nawet 6 (jakby była )xxxGlaDxxx pisze:Jeżdżę dieselem bo najzwyczajniej w świecie w pojemnościach do 2 litrów i mocach do 140 koni na codzień lepiej jeździ się klekotem. A na taką benzynę jaką bym chciał najzwyczajniej mnie nie stać przy przelotach jakie robię
A kwestia przebiegów to już co innego, jeżeli robisz te przebiegi to faktycznie diesel jest lepszy - pomijam kwestie benzyny z LPG
Było: Opel Astra II 1.6 16V 101KM X16XEL, Skoda Octavia I 1.9TDI 110KM ASV.
Jest: Opel Rekord z 1982r 2.3D 65KM i 2.0N/S (90/100KM) z 1980r Passat B5FL 1.8T 150KM AWT.
Jest: Opel Rekord z 1982r 2.3D 65KM i 2.0N/S (90/100KM) z 1980r Passat B5FL 1.8T 150KM AWT.
- xxxGlaDxxx
- ...
Dobrze, na trasie Wrocław - Kraków - Wrocław + miasto jazda w mieście w Krakowie i jazda w mieście we Wrocławiu Mazda spaliła mi 6l ropy przy mocy rzędu 140 koni i 300nm i prędkościach 160-200km/h, ile spaliłby mi 1.8T ? Tak samo jeżeli chodzi o jazde po mieście, spala mi 7l ropy przy jeździe takiej jak uważam za słuszną bez żadnego przejmowania się o ekodriving, jazda o kropelce ani zadne inne historie. Ile tobie pali? Ja bardzo chętnie chciałbym np. Audi S3 z 1.8T, ale najzwyczajniej nie stać mnie na spalanie rzędu 14-16l przy mojej jeździe Wszystkio przemawia za turbobenzyną, lepiej tym się jeździ, ciszej i aksamitniej chodzi, ma większy zakres obrotów, tyle że spalanie mnie nie satysfakcjonuje A do LPG przekonany nie jestem. Koniec OTGrzechu_1990 pisze:Jeżdżę B5FL 1.8T 150KM, wcześniej miałem Octavię 1.9TDI 110KM - zdecydowanie przyjemniej jeździ sie 1.8T niż 1.9TDI - pomijam kwestie mocy - elastyczność, obroty gdzie auto jedzie - większy zakres w 1.8T niż w TDI - to daje bardzo dużo w trasie o czym ostatnio sie przekonałem - 4 wrzucona przy ~100-120km/h a za chwilę miałem 180km/h gdzie w dieslu musiałbym wrzucać pewnie 5 albo i nawet 6 (jakby była )
A kwestia przebiegów to już co innego, jeżeli robisz te przebiegi to faktycznie diesel jest lepszy - pomijam kwestie benzyny z LPG
No w właśnie, rozchodzi sie o to, ze mając diesla , czesto można korzystac z mocy maksymalnej bez wielkiego wzrostu spalania ,wszystko na temat
O co chodzi z tym Irmisherem? Bo jesli to jest wersja I500 to miala nie 170km tylko 190 ale wtedy by tak latwo ci nie poszlo. Niech kolega wrzuci walki z Omegi MV6 ( tania zabawa bo w sumie trzeba wymienic jeden walek) i wtedy powinien dac Ci rade, robi sie taki niemiecki Vtec Do tego luzniejszy wydech i skrzynia z Lanosa i wtedy to zacznie jezdzic A Omega z 2.5v6 nie jedzie za specjalnie ona wazy tyle co maly czolg wiec nie ma sie czego spodzoewac
Volkswagen Vento AAZ -> 97PS@4690 / 152Nm@3050 -> 112PS@4460 / 197Nm@3610
Daewoo Lanos C20XE-> 100PS@6300 / 128Nm@3520 -> 160PS@6080 / 193Nm@5470 -> 250PS@5650 / 330Nm@4470
Daewoo Lanos C20XE-> 100PS@6300 / 128Nm@3520 -> 160PS@6080 / 193Nm@5470 -> 250PS@5650 / 330Nm@4470
-
- Gadatliwa bestia
Re: Passat B5FL "sdi" vs. Vectra B 2.5 V6 Irmscher
strus90 tak samo kolega może do Passata wrzucić turbo brd,fmic zrobić korektę i cieszyć się z 200km.