Centralny zamek - tylna klapa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
W moim mk4 od paru dni nie działa centralny zamek w klapie bagażnika, a dokładniej:
Zamyka się po naciśnięciu pilota (razem z wszystkimi drzwiami) jednak po naciśnięciu na pilocie otwierania, otwierają się tylko drzwi, bez tylnej klapy.
Dopiero po przekręceniu kluczyka maksymalnie w prawą stronę i pociągnięcie za klamke bagażnik się otwiera.
W czym jest problem ?
Czytałem sporo postów na ten temat jednak nic konkretnego się nie dowiedziałem.
Dodam, że mam problem z tylnim spryskiwaczem (prawdopodobnie leci gdzieś po kalpie bagażnika) oraz nie świeci mi lampka w bagażniku co również może mieć znaczenie.
W moim mk4 od paru dni nie działa centralny zamek w klapie bagażnika, a dokładniej:
Zamyka się po naciśnięciu pilota (razem z wszystkimi drzwiami) jednak po naciśnięciu na pilocie otwierania, otwierają się tylko drzwi, bez tylnej klapy.
Dopiero po przekręceniu kluczyka maksymalnie w prawą stronę i pociągnięcie za klamke bagażnik się otwiera.
W czym jest problem ?
Czytałem sporo postów na ten temat jednak nic konkretnego się nie dowiedziałem.
Dodam, że mam problem z tylnim spryskiwaczem (prawdopodobnie leci gdzieś po kalpie bagażnika) oraz nie świeci mi lampka w bagażniku co również może mieć znaczenie.
Centralny zamek - tylna klapa - pomoc
remo1002, sprawdż kable w przelotce klapa-buda , jeśli jest nieszczelność w przewodzie do sprysku to też może robić zworkę i dlatego najlepiej by było dostać się do zamka i oblukać na żywca co się dzieje
rozbierz tylną osłonę klapy - zerknij przy naciskaniu zamykania/otwierania siłownik powinien zmieniać pozycję w obie strony - daj znać co się dzieje
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Okej, dzięki za informacje.
W przyszłym tygodniu zabiorę się za to, przy okazji ogarnę też ten spryskiwacz.
Jak będę wiedział coś więcej to dam znać.
W przyszłym tygodniu zabiorę się za to, przy okazji ogarnę też ten spryskiwacz.
Jak będę wiedział coś więcej to dam znać.
Jak cieknie z tych 2 dziurek przy silniczku to prawdopodobnie ta rurka metalowa pekla wewnatrz silniczka
Nie wiem jeszcze dokładnie bo nie rozkręcałem ale dam znać
A jest możliwość, że to bezpiecznik ?
A jest możliwość, że to bezpiecznik ?
Okazało się, że z jednego elementu wypadła coś w stylu zawleczki i cały mechanizm nie równo pracował.
Wystarczyło włożyć w to miejsce kawałek grubszego drucika (w moim wypadku igła do pompowania piłek ;d) spryskanie całego układu mechanicznego WD-40 i GRO I BUCZY ;D
Jutro zobaczę ten tylni spryskiwacz.
-> No i spryskiwacz zrobiony. Rozłączyło się przy podsufitce z lewej strony. Jeszcze występuję problem taki, że sprysk obraca się razem z wycieraczką jednak na razie mi to nie przeszkadza ;d
Wystarczyło włożyć w to miejsce kawałek grubszego drucika (w moim wypadku igła do pompowania piłek ;d) spryskanie całego układu mechanicznego WD-40 i GRO I BUCZY ;D
-> No i spryskiwacz zrobiony. Rozłączyło się przy podsufitce z lewej strony. Jeszcze występuję problem taki, że sprysk obraca się razem z wycieraczką jednak na razie mi to nie przeszkadza ;d
Re: Centralny zamek - tylna klapa - pomoc
Witam,mam podobny problem co miał kolega,zdjąłem obudowe tylnej klapy i niby wszystko jest na swoim miejscu a podczas naciskania pilota nic nawet nie pyknie,muszę podobnie jak u kolegi otwierac kluczykiem na maxa w lewo.
I jeszcze jedno przekręcając kluczyk w klapie otwierają się wszystkie zamki czyli styki ok.
Mam jeszcze jedno pytanko,tak studiuje tą niemiecką istrukcję i coś mi tu nie gra,mam pilota dwu przyciskowego a w instrukcji jest narysowany trzyprzyciskowy i ten trzeci to ausklapen,co wy na to???
Re: Centralny zamek - tylna klapa - pomoc
Tak na poważnie to rozbierz sobie silniczek i napraw spryskiwacz:) Jest na forum FAQ jak to zrobić przy pomocy wkładu do długopisu:) Bo szkoda potem wydawać prawie 200 zł na nowy. Trochę sprytu i do dzieła:)remo1002 pisze:Okazało się, że z jednego elementu wypadła coś w stylu zawleczki i cały mechanizm nie równo pracował.
Albo w google naprawa spryskiwacza vw golf 4 i będzie nawet ze zdjęciami.
TDI -> The Devil Inside
sedfe1, sprawdz przewody na laczeniu klapy a wypowiedz Paulex, dotyczyla pytania remo1002, czytajmy spokonie ze zrozumieniem pozdrawiam