Nie odpala, odcięcie zapłonu?? tdi 110ps
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, dziś po 1,5roku bezproblemowego użytkowania golf tdi 110ps 2000r nie odpalił. Prąd jest, mam wrażenie że coś wyłącza rozrusznik po ok 2s.
Auto kupiłem 1,5roku temu i miało już wewnątrz (obok awaryjnych) taką świecącą diodkę i jakieś gniazdo na 3 styki, przy kluczyku jest jakiś "pilocik" na 3 styki. Dioda się ciagle świeci ładnie na pomarańczowo, wygląda jak jakiś autoalarm. Ale do tej pory nic z tym nie robiłem, normalnie auto odpalało i wszystko było OK. Od dziś nie odpala i podejrzewam, że to chodzi o jakieś odcięcie zapłonu, pewnie ma to coś wspólnego z tą diodką i tym pilocikiem. Próbowałem już różnych kombinacji ale nie mogę odpalić golfa, tak jakby rozrusznik po 2 s. coś zatrzymywało. Jak do tej pory zawsze odpalał za 1 razem!!!
Panowie co to może być? Jak zlokalizować usterkę?
Pozdrawiam!!!
ps. Bogu dzięki doszło do tego prawie pod domem.
Auto kupiłem 1,5roku temu i miało już wewnątrz (obok awaryjnych) taką świecącą diodkę i jakieś gniazdo na 3 styki, przy kluczyku jest jakiś "pilocik" na 3 styki. Dioda się ciagle świeci ładnie na pomarańczowo, wygląda jak jakiś autoalarm. Ale do tej pory nic z tym nie robiłem, normalnie auto odpalało i wszystko było OK. Od dziś nie odpala i podejrzewam, że to chodzi o jakieś odcięcie zapłonu, pewnie ma to coś wspólnego z tą diodką i tym pilocikiem. Próbowałem już różnych kombinacji ale nie mogę odpalić golfa, tak jakby rozrusznik po 2 s. coś zatrzymywało. Jak do tej pory zawsze odpalał za 1 razem!!!
Panowie co to może być? Jak zlokalizować usterkę?
Pozdrawiam!!!
ps. Bogu dzięki doszło do tego prawie pod domem.
Nie wkleiłeś żadnej fotki tego "pilocika" a zawiera on jakąś bateryjkę wewnątrz, rozbierałeś go ? Może zwyczajnie bateria zasilająca się wyczerpała.
Możliwe ale ja nigdy nie musiałem używać tego pilocika. To zabezpieczenie było jakby nieaktywne, chociaż dioda się zawsze paliła.
Podejrzewam, że przed tym jak kupilem auto, to zabezpieczenie zostalo zneutralizowane, może ktoś coś tam połączył, jakieś kabelki, a teraz to sie sypneło.
Tylko gdzie zlokalizować usterkę, żeby elektryk naprawił mi w miarę szybko auto bo potrzebne praktycznie codziennie :/
Podpięcię do kompa wskaże usterkę?
Podejrzewam, że przed tym jak kupilem auto, to zabezpieczenie zostalo zneutralizowane, może ktoś coś tam połączył, jakieś kabelki, a teraz to sie sypneło.
Tylko gdzie zlokalizować usterkę, żeby elektryk naprawił mi w miarę szybko auto bo potrzebne praktycznie codziennie :/
Podpięcię do kompa wskaże usterkę?
Tak jak kolega Sztomel, napisał pokaż jakieś fotki tego pilota i tego wejścia bo tak w czarno ciężko coś doradzić. Na vagu powinno ci pokazać błąd.
A czy jest opcja, żeby przepalił mi się bezpiecznik i auto nie odpalalo?
Ten pilot to taki czarny plastykowy kwadracik 1cm/2cm z 3 okrągłymi metalowymi pinami każdy ma ok 1mm.
Auta nie mam pod domem, odmówiło posłuszeństwa pod blokiem kolegi.
Ten pilot to taki czarny plastykowy kwadracik 1cm/2cm z 3 okrągłymi metalowymi pinami każdy ma ok 1mm.
Auta nie mam pod domem, odmówiło posłuszeństwa pod blokiem kolegi.
najczęsciej odcięcie sie sprowadza do znalezienia dwóch uciętych przewodów i połączonych w obieg z autoalarmem. Rozłanczasz je i tak jak w orginale łączysz. podejrzewam ze sam byś to ogarnął. Wypnij skrzynke bezpieczników i poszukaj dwóch przewodów tej samej grubości i koloru połączonych z innymi przewodami i zaizolowanymi lub z osłoną termokurczliwą...
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
Witam, sprawa się wyjaśniła. Aż wstyd się przyznać, chodziło tylko o to, że przepustnica się zablokowała od nagaru z egra.
Wystarczyło popchnąć palcem przepustnice, teraz już jest wyczyszczona.
Pozdrawiam!!!!
Wystarczyło popchnąć palcem przepustnice, teraz już jest wyczyszczona.
Pozdrawiam!!!!
Nic nie wwpominałeś, że rozrusznik kręcił lekko czyli tak jakby silnik nie miał kompresji a takie właśnie są objawy przy przymkniętej klapie gaszącej.
No dałem ciała, bo wydałem 40zł na odholowanie auta do warsztatu a wystarczyło palcem przesunąć przepustnice o 1cm.
Nie znam się jeszcze za dobrze na takich sprawach, to mój pierwszy tdi.
Człowiek za naukę płaci.
A swoją drogą to też wam się zbiera nagar/sadza w przepustnicy?
I jak to jest z tym zaworem EGR, na forum wyczytałem, że najlepiej go zaślepić np.blaszką aluminiową a ten mechanik wczorój mówi, że wystarczy jakiś wężyk odłączyć i będzie to samo. Czy aby na pewno??
Nie znam się jeszcze za dobrze na takich sprawach, to mój pierwszy tdi.
Człowiek za naukę płaci.
A swoją drogą to też wam się zbiera nagar/sadza w przepustnicy?
I jak to jest z tym zaworem EGR, na forum wyczytałem, że najlepiej go zaślepić np.blaszką aluminiową a ten mechanik wczorój mówi, że wystarczy jakiś wężyk odłączyć i będzie to samo. Czy aby na pewno??
Egr ponoć upuszcza ciśnienie z dolotu chyba dlatego go zaślepiają blaszką...
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
JABcok20, EGR zaślepia się,żeby nie puszczał sadzy w dolot.JABcok20 pisze:Egr ponoć upuszcza ciśnienie z dolotu chyba dlatego go zaślepiają blaszką...
Poza tym,gdy otwiera się zawór EGR,to w dolocie nie ma ciśnienia,bo on działa tylko na wolnych obrotach.
Dobra ale ponoć samo odpięcie i zaślepienie wężyka jest gorsze od zaślepienia blaszką. Ponoć popuszcza tak gdzieś wyczytałem. Nie wnikałem czy odpięcie wężyka popuszcza spaliny do dolotu bo mam zaślepkę z egt na kolektorze wydechowym. Więc czemu lepsze zaślepienie blaszką?