Drążek kierowniczy a gleba?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- popielasty
- Gadatliwa bestia
Witajcie, mam pewien problem. Od jakiegoś czasu zauważyłem że przy prędkości powyżej 80km/h podczas wchodzeniu w zakręt i skręceniu kierownicą w prawo czuje mocne bicie na kierownicy, dobiegające jakby od strony lewego koła. Natomiast przy skręcaniu w lewo nawet przy 130km/h nic nie bije, wszystko jest jak należy. Z przodu gwint KW, spora gleba, negatywy zrobione na seryjnych otworach (tzn nic nie rzeźbione, po prostu maksymalnie pochylone na fabrycznej specyfikacji). Czy może mieć na to wpływ spore obniżenie? Skoro tak, to czemu bije tylko przy skręcaniu w prawo? Dodam jeszcze, że widoczne są ślady, że to drążek kierowniczy opiera się o podłużnicę.
A sprawdzałeś przegub wewnętrzny? Być może on jest już zużyty i przenosi drgania na kierownicę? Tym bardziej, że jak piszesz problem występuje od niedawna, więc jeśli byłaby to wina gwintu to kiera powinna drżeć od razu po zglebieniu auta. Miałem kiedyś Golfa mk2 i na obniżeniu bez gwintu (-50mm) widoczne były ślady po drążkach na podłużnicy, jednak nic nie drżało.
Wszędzie dobrze ale w VW najlepiej :)
- popielasty
- Gadatliwa bestia