[mk2]jak odkrecic silniczek krokowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2]jak odkrecic silniczek krokowy
otoż stwierdziłem ze źle działa u mnie silniczek krokowy i chcialem go wyczyścić. silnik mam 1.8 rp. no więc zabrałem się za odkrecanie tego urządzenia. siedzi on jak mi sie wydaje na 3 śrubach. 2 na dole i 1 w "lewym gornym rogu". z braku odpowiednich narzędzi zmajstrowałem sobie klucz do tych srub gwiazdkowych sam. wzialem koncowke od wkrętarki o odpowiednim kształcie i rozmiarze i włożyłem ją w klucz nastawny. obkleiłem taśmą i oto mam klucz gwiazdkowy wykręciłem śrubę z prawej u dołu. nastepna poszła ta z lewej u dołu. niestety, być może z powodu mojego "narzędzia", sruba nie dała sie odkrecic. na domiar złego wyrobiła się głowka w srobie i klucz kreci się teraz w kolko :/ nie wiem co teraz zrobić, dostęp do tej sruby jest żaden, a nie chce jechac z takim "problemem" do mechanika (nie wiem czy machanik tu by cos wogole pomogl:/). co się robi w takim przypadku? help.
nie moge tez odkrecic sruby u gory z lewej, bo moj "klucz" sie nie miesci, przeszkadza blacha trzymajaca linke gazu. moze macie jakis pomysł jak ją odkrecic, bo ja mam tylko jeden: kupic jakis srubokret z taka koncowka :/ dzieki za kazda pomoc
nie moge tez odkrecic sruby u gory z lewej, bo moj "klucz" sie nie miesci, przeszkadza blacha trzymajaca linke gazu. moze macie jakis pomysł jak ją odkrecic, bo ja mam tylko jeden: kupic jakis srubokret z taka koncowka :/ dzieki za kazda pomoc
- daaroo
- Forum Master
- Kontakt:
to odkrec caly wtrsyk
zdejmujesz plastik ze znaczkiem VW, jest on na 3 sruby. Pod nim beda kolejne trzy i masz wtrysk na stole.
a druga sprawa to nie wiem co Ci da czyszczenie tego silniczka. Jedynie z zewnatrz mozna go wyczyscic bo nie ma sensu go rozbierac. Jest tak zabezpieczony ze do srodka zaden syf sie nie dostanie. A WYCZYSCIC Z ZEWNATRZ MOZNA BEZ DEMONTOWANIA.
sorry caps mi sie wlaczyl w czasie pisania
zdejmujesz plastik ze znaczkiem VW, jest on na 3 sruby. Pod nim beda kolejne trzy i masz wtrysk na stole.
a druga sprawa to nie wiem co Ci da czyszczenie tego silniczka. Jedynie z zewnatrz mozna go wyczyscic bo nie ma sensu go rozbierac. Jest tak zabezpieczony ze do srodka zaden syf sie nie dostanie. A WYCZYSCIC Z ZEWNATRZ MOZNA BEZ DEMONTOWANIA.
sorry caps mi sie wlaczyl w czasie pisania
dobra, punkt dla daaroo! wykręciłem wtrysk jego metodą i udało sie wykręcić kolejną śrubę. została jednak ta wyszczerbiona :/ probowałem odkrecic ja wiekszą koncowką, ale nie dało rady. teraz jest juz prawie zupełnie okrągła. sprobuje jeszcze z imbusami (ampulami). kolega ma zestaw takich niewiele rozniących się od siebie wielkością, moze ktoryś sie nada. jesli nie to chyba będzie czas na metodę siłową. macie jakies pomysły oprocz przewiercania? czekam na propozycje