[mk2]jak odkrecic silniczek krokowy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

stefek000
Nowicjusz
Nowicjusz

[mk2]jak odkrecic silniczek krokowy

Post autor: stefek000 » śr sie 16, 2006 23:00

otoż stwierdziłem ze źle działa u mnie silniczek krokowy i chcialem go wyczyścić. silnik mam 1.8 rp. no więc zabrałem się za odkrecanie tego urządzenia. siedzi on jak mi sie wydaje na 3 śrubach. 2 na dole i 1 w "lewym gornym rogu". z braku odpowiednich narzędzi zmajstrowałem sobie klucz do tych srub gwiazdkowych sam. wzialem koncowke od wkrętarki o odpowiednim kształcie i rozmiarze i włożyłem ją w klucz nastawny. obkleiłem taśmą i oto mam klucz gwiazdkowy :P wykręciłem śrubę z prawej u dołu. nastepna poszła ta z lewej u dołu. niestety, być może z powodu mojego "narzędzia", sruba nie dała sie odkrecic. na domiar złego wyrobiła się głowka w srobie i klucz kreci się teraz w kolko :/ nie wiem co teraz zrobić, dostęp do tej sruby jest żaden, a nie chce jechac z takim "problemem" do mechanika (nie wiem czy machanik tu by cos wogole pomogl:/). co się robi w takim przypadku? help.
nie moge tez odkrecic sruby u gory z lewej, bo moj "klucz" sie nie miesci, przeszkadza blacha trzymajaca linke gazu. moze macie jakis pomysł jak ją odkrecic, bo ja mam tylko jeden: kupic jakis srubokret z taka koncowka :/ dzieki za kazda pomoc

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » śr sie 16, 2006 23:15

wez taki sam klucz(koncowke) tylko rozmiar wiekszy i nabij delikatnie mlodkiem na ta zjechana srube.jak go "wbijesz"w srube to odkrecaj.

stefek000
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stefek000 » śr sie 16, 2006 23:24

proble w tym ze nie ma jak nabić :/ głowica przeszkadza

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » śr sie 16, 2006 23:28

wiem ze tam jest kijowe dojscie dzis odkrecalem silniczek :) jesli nie nabijesz to moze srubokret ostry i uderzac w kant sruby moze pusci.z prawej strony sruby uderzaj jest lepsze dojscie niz z przodu.(na przeiwko)

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » śr sie 16, 2006 23:55

to odkrec caly wtrsyk

zdejmujesz plastik ze znaczkiem VW, jest on na 3 sruby. Pod nim beda kolejne trzy i masz wtrysk na stole.

a druga sprawa to nie wiem co Ci da czyszczenie tego silniczka. Jedynie z zewnatrz mozna go wyczyscic bo nie ma sensu go rozbierac. Jest tak zabezpieczony ze do srodka zaden syf sie nie dostanie. A WYCZYSCIC Z ZEWNATRZ MOZNA BEZ DEMONTOWANIA.

sorry caps mi sie wlaczyl w czasie pisania :wink:

stefek000
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stefek000 » czw sie 17, 2006 00:13

nom jesli nie dam rady to zdejme cały wtrysk, dzieki. sproboje coś z nim zrobić a jak nic nie wskoram to kupie drugi bo nawala raczej na pewno on (trzyma obroty, nierowno chodzi, falowanie).

Awatar użytkownika
ordy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ordy » czw sie 17, 2006 00:15

Mozesz spróbowac przewiercić tą srubę wiertarką - małym wiertłem, to powinno pomóc.

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 00:16 ]
a propo mam do sprzedania cały monowtrysk do 1.8 oczywiście razem z silniczkiem krokowym - 100 % sprawny.

stefek000
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stefek000 » czw sie 17, 2006 00:29

monowtrysk jestchyba ok (oprocz tego nieszczesnego silniczka) wiec nie skorzystam. pytanie do wykrecania wtrysku jeszcze: plastik z emblematem vw odkrecałem to tego sie nie boje, ale co z tą resztą? nie zapowietrzy/zabrudzi/wycieknie coś stamtąd? mam na coś zwrocic uwage czy odkrecac jak leci?

Awatar użytkownika
ordy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ordy » czw sie 17, 2006 00:44

wykręcasz trzy sruby u podstawy wtrysku i wyciągasz wtrysk do góry.

stefek000
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stefek000 » czw sie 17, 2006 16:47

dobra, punkt dla daaroo! wykręciłem wtrysk jego metodą i udało sie wykręcić kolejną śrubę. została jednak ta wyszczerbiona :/ probowałem odkrecic ja wiekszą koncowką, ale nie dało rady. teraz jest juz prawie zupełnie okrągła. sprobuje jeszcze z imbusami (ampulami). kolega ma zestaw takich niewiele rozniących się od siebie wielkością, moze ktoryś sie nada. jesli nie to chyba będzie czas na metodę siłową. macie jakies pomysły oprocz przewiercania? czekam na propozycje

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » czw sie 17, 2006 16:55

stefek000, wydaje mi sie ze za male piwo kazdy mechanik ci to odkreci robisz chyba sztuczny problem majac wtrysk w rekach.zrob brzeszczotem naciecie na srubie i bedzie sruba na srubokret.jak niepodejdziesz brzeszczotem to ostrym srubokretem

stefek000
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stefek000 » czw sie 17, 2006 21:13

dobra sproboje tak, dzieki. ja juz taki jestem ze wszystko robie sam, a ze pierwszy raz mam taki problem to sie pytam o rade :P

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”