[MK2 SB] płyn chłodniczy - dziwnie ubywa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
[MK2 SB] płyn chłodniczy - dziwnie ubywa
witam
mam w mk II silnik SB
czasem ubywa mi płynu chlodniczego ze zbiorniczka - w dosć szybkim tempie
ostatnio dolalem prawie 1 litr
kiedys dawno mialem maly wyciek z chlodnicy ale on znikł
CZY JEST MOZLIWE PEKNIECIE GLOWICY ?
USZKODZENIE USZCZELKI ?
tak przy okazji ......... ile wchodzi mi płynu chlodzniczego do układu
ktos miał podobny problem
Prosze o precyzowanie w temacie jakiego auta dotyczy problem (ew. model silnika) - patrz rowniez "Nowy regulamin Forum"
mam w mk II silnik SB
czasem ubywa mi płynu chlodniczego ze zbiorniczka - w dosć szybkim tempie
ostatnio dolalem prawie 1 litr
kiedys dawno mialem maly wyciek z chlodnicy ale on znikł
CZY JEST MOZLIWE PEKNIECIE GLOWICY ?
USZKODZENIE USZCZELKI ?
tak przy okazji ......... ile wchodzi mi płynu chlodzniczego do układu
ktos miał podobny problem
Prosze o precyzowanie w temacie jakiego auta dotyczy problem (ew. model silnika) - patrz rowniez "Nowy regulamin Forum"
Ostatnio zmieniony sob sie 19, 2006 15:59 przez McFafik, łącznie zmieniany 1 raz.
PEUGEOTA206 NIESTETY NIE DA SIę ZROBIC NA GERMAN STYLE :( wiec go sprzedam !!
- Chodki_18
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ostatnio kolega mial tak samo poszła uszczelka pod głowica...
Na bagnecie zobacz jaki masz stan oleju...
Kumpel mowil ze dobrze ze wyczaił ten przeciek bo jak olej spuszczał to konsystencja przypominał kisiel, wiec nie wygladało to zaciekawie...
P.S Do mojego 1V weszło prawie 4 litry, wydaje mi sie ze to mało chyba ale z samochodem nie mam problemów, nie grzeje sie ani nic z tych rzeczy.
Na bagnecie zobacz jaki masz stan oleju...
Kumpel mowil ze dobrze ze wyczaił ten przeciek bo jak olej spuszczał to konsystencja przypominał kisiel, wiec nie wygladało to zaciekawie...
P.S Do mojego 1V weszło prawie 4 litry, wydaje mi sie ze to mało chyba ale z samochodem nie mam problemów, nie grzeje sie ani nic z tych rzeczy.
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/531d430845604d2c2fe29.jpg[/img]
- szerszeniak
- Użytkownik
- Kontakt:
- Chodki_18
- Mały gagatek
- Kontakt:
Czy ja wiem czy deptanie cos zmieni, tak czy siak jak sie płyn chłodniczy zagrzeje to zwiekszy swoja objestosc i cisnienie jakies juz tam jest...szerszeniak pisze:McFafik, dolewaj płyn i jedź delikatnie tak zeby za duze ciśnienie w układzie nie panowało a napewno dasz rade dojechać nad to morze
Ja bym proponował obadac komore silnika i zobaczyc moze gdzies tylko opaska z weża spadła...
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/531d430845604d2c2fe29.jpg[/img]
miałem podobny problem.. też uciekało mi płynu i co jakiś czas dolewałem..
U mnie akurat był drobniutki wyciek przy łączeniu węża z tą aluminiową rurką niedaleko pompy
Bywało tak że przez tydzień zchodziło ok 1 litra.
Sprawdz połączenia pod autem moze też gdzieś sączy. a dla pewności kup uszczelniacz do chłodnicy, ale nie jakiś shit tylko ten z wiórkami metalu.. powinno ładnie zakleić.
U mnie akurat był drobniutki wyciek przy łączeniu węża z tą aluminiową rurką niedaleko pompy
Bywało tak że przez tydzień zchodziło ok 1 litra.
Sprawdz połączenia pod autem moze też gdzieś sączy. a dla pewności kup uszczelniacz do chłodnicy, ale nie jakiś shit tylko ten z wiórkami metalu.. powinno ładnie zakleić.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Kolega masakra miał rację. Pojemność układu silnika SB to według danych producenta dokładnie 6.5 litra. Możliwe, że przy wymianie coś zostaje, mnie też weszło mniej niż powinno.SouleR pisze:bez przesady. ja mam duza chlodnice i do mojego weszlo jakies 4-5l.
[ Dodano: 20 Sie 2006 00:56 ]
Dokładnie, absolutnie nie syp tam proszków,zarzuć szukajkę i poczytaj na forum, to potrafi zniszczyć cały układ (bracholowi się tak stało). Jeśli już nie znajdziesz nieszzelności, to szukaj coś w płynie.double-d pisze:dla pewności kup uszczelniacz do chłodnicy, ale nie jakiś shit tylko ten z wiórkami metalu..
Miałem u siebie bardzo podobny problem. Również podejżewałem uszczelkę pod głowicą, ale olej był w porządku. Po długich oględzinach przyczyna okazała się wręcz śmieszna. Czujnik poziomu cieczy chłodzącej (ten w zbiorniczku wyrównawczym) mial delikatnie pękniętą obudowę, jak rosło ciśnienie w układzie to przez tą szczelinę wydostawał się płyn.