można założyć elpidżi bo ma wtryk pośredniForeCast pisze:Strzał w kolano w Dacii - lansują na siłę ten silnik 0.9 TCe w takiej budżetowej i z założenia oferującej proste konstrukcyjnie marce.
Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
-
- Gadatliwa bestia
Zależy o jakim aucie i jakiej instalacji mówimy.Felicja33 pisze:Koszt instalacji gazowej wynosi ok.4 tys, tylko jeżeli bardzo dużo jeździmy to nam się to zwróci.
Niby tak, ale to już nawet nie o LPG chodzi, a o sam koszt eksploatacji - ew. naprawy turbo, no i także bardzo małą pojemność która nie wróży długiej eksploatacjidoggie pisze: można założyć elpidżi bo ma wtryk pośredni
Kolego, a ile Ci pali po mieście ten motorek przy ekonomiczniej jeździe?MaciekV5 pisze:ProgrameR, Z doświadczenia polecam 2.3 V5 AGZ, z doświadczeń innych użytkowników - 2.0 115KM dobrze współpracuje.
Byłem wrogo nastawiony do lpg ale spróbowałem i jestem mega zadowolony z połączenia 2.3 V5 i sekwencji BRC. Do 2.0 sekwencja będzie tańsza.
- doggie
- V.I.P.
turbo jest po to żeby go używać, dlaczego ma się od razu zepsuć, jak ktoś jest matoł i nie potrafi eksploatować odpowiednio auto to zajeździ każdy motor czy ma turbo czy go nie ma, przecież to nowe auto - dlaczego od razu z góry zakładać że turbo padnie, mi jeszcze nigdy turbo nie padło ani też nie wykazywało ani nie wykazuje oznak zużycia a kupuję auta używane, kupując nowe w ogóle tym bym się nie przejmowałbymForeCast pisze: ew. naprawy turbo,
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
mnt_13, Tym silnikiem nie da się ekonomicznie jeździć A tak poważnie to jeżdżąc po zakorkowanej Łodzi tylko po mieście jestem w stanie zejść do 12l/100km benzyny, średnio trzeba liczyć 13l/100km. Wystarczy wyjechać kawałek za miasto i już to się mocno zmienia bo można zejść do 9l/100km na trasie. Pisałem o spalaniu benzyny, LPG dolicz 15% do w/w wartości.
Cześć,
Mam dylemat między Golfem V 1.4 w benzynie i 1.9TDI(rocznik 2005 - 06). Rocznie robię 12 000km z czego połowa to trasa i połowa miasto. Po dokonaniu szybkiej kalkulacji, wyszło mi, że benzyną spalę ok. 1300 zł więcej niż dieslem.
Wiem, że diesel jest droższy w zakupie ale jestem w stanie trochę dopłacić za moment obrotowy przy niskich obrotach.
Moje główne pytanie to kwestia awaryjności tego silnika przy miejskich przebiegach na niedogrzanym silniku w zimie. Czy mała benzyna byłaby pod tym względem lepsza niż diesel?
I jeszcze jedno - co myślicie o wersji SDI 2.0?
Mam dylemat między Golfem V 1.4 w benzynie i 1.9TDI(rocznik 2005 - 06). Rocznie robię 12 000km z czego połowa to trasa i połowa miasto. Po dokonaniu szybkiej kalkulacji, wyszło mi, że benzyną spalę ok. 1300 zł więcej niż dieslem.
Kod: Zaznacz cały
Stałe:
roczny przebieg - 12 000km
1.4 | spalanie średnio 7.9l/100km | 948 l/rok | 5.58 zł/litr | 5289 zł/rok
1.9 TDI | spalanie średnio 6.0l/100km | 720 l/rok | 5.51 zł/litr | 3967 zł/rok
Spalanie z www.autocentrum.pl
Ceny paliwa z www.stacejbenzynowe.pl (woj. śląskie)
Moje główne pytanie to kwestia awaryjności tego silnika przy miejskich przebiegach na niedogrzanym silniku w zimie. Czy mała benzyna byłaby pod tym względem lepsza niż diesel?
I jeszcze jedno - co myślicie o wersji SDI 2.0?
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
nien wiem jak benzyna ale diesel, te średnie spalanie 6l przy "fifti fifti" to zaniżone jest. Nie wierzyłbym to co podają portale internetowe.tepad.no pisze:kwestia awaryjności tego silnika przy miejskich przebiegach na niedogrzanym silniku w zimie
Masz rację, mi 1.4 HDi spala ok 6.5 w zimie na krótkich odcinkach podczas gdy średnie spalanie z tej strony to 4.9. Nie zmienia to faktu, że benzyna też jest zaniżona więc obliczenia będą mniej więcej proporcjonalne .szakulvip pisze:nien wiem jak benzyna ale diesel, te średnie spalanie 6l przy "fifti fifti" to zaniżone jest. Nie wierzyłbym to co podają portale internetowe.tepad.no pisze:kwestia awaryjności tego silnika przy miejskich przebiegach na niedogrzanym silniku w zimie
Kilka lat temu jeździłem Polo 1.4 16V i potrafił spalić 10 litrów w zimie.
Trochę teraz poszukałem i rozważam jeszcze tego SDI. Na osiągach mi nie zależy. Tylko na niskiej awaryjności i spalaniu.
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Tylko to już nie jest ten sam, stary, prosty SDI co w mk4. Tu już masz dwumas, nie wiem czy czasem nie ma pompowtryskiwaczy, a i pewnie elektroniki też dołożyli.tepad.no pisze:Trochę teraz poszukałem i rozważam jeszcze tego SDI
Czyli jedyną 'przewagą' nowego SDI nad TDI jest brak turbo? Co tak na prawdę najbardziej psuje się na krótkch odcinkach w dieslach? Z doświadczenia wiem, że turbo nie lubi chłodu ani skoków temperatury oraz wilgoć zostaje w takim niedogrzanym silniku.herbu pisze:Tylko to już nie jest ten sam, stary, prosty SDI co w mk4. Tu już masz dwumas, nie wiem czy czasem nie ma pompowtryskiwaczy, a i pewnie elektroniki też dołożyli.tepad.no pisze:Trochę teraz poszukałem i rozważam jeszcze tego SDI
- doggie
- V.I.P.
brak turbo wraz z osprzętem, brak koła dwumasowego - jest tarcza z tłumikami drgań, wydaje ci się że to mało?tepad.no pisze: Czyli jedyną 'przewagą' nowego SDI nad TDI jest brak turbo?
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
pompki też sąherbu pisze:nie wiem czy czasem nie ma pompowtryskiwaczy
nie kupuj 1.4 tylko poszukaj 1.6 i zakladaj lpg - bedzie taniej niz tdi a o ile "bezpieczniej" instalka zwroci sie po jakis 15tys
- doggie
- V.I.P.
taa bezpieczniej, problemy z elpidżi wbrew pozorom występują znacznie częściej niż w ON, mniej kosztowne ale często bardziej wkur...ące i irytujące, znam to od podszewki na nowej instalce w A4 B6 2.4 V6, załozona instalacja z najlepszych i najdroższych komponentów a problemów co niemiara