autor: MAŁYGargamel » pn mar 11, 2013 13:22
Mobile odświeżę temat:)) a nawet was i wasze porady pochwale...
Problem z jakim się spotkałem u siebie w MK4 (1,4 16, 1998 z gazikiem 265tys km ma już 15 lat się elektryka sypie) był prosty pompa paliwa..... i w brew pozorom od drzwi do pompy paliwa blisko...
Rano zapalał z problemami długo kręcił potem każde zapalenie bez problemu, po podpięciu vaga pokazało błąd modułu zapłonu (kurde cyferek nie pamiętam)
szybki zakup wymiana i nie pomogło z zapalaniem.....ale błędu nie pokazuje.
Zaznaczam oświetlenie środka przy otwarciu drzwi i kopertówka brzęczek nie działały już, jeszcze przy szerokim otwarciu drzwi gasło podświetlenie o ile się zapaliło od sterowania lusterek i sterowania szyb tylko leń ze nie i nie chciało się z tym zrobić. No ale pompa paliwa... motywuje...
Wyczytałem gdzieś że po otwarciu drzwi kierowcy powinna pompa dostać sygnał 2sek i się włączyć w celu podbicia ciśnienia... potem po włożeniu kluczyka przekręceniu na 1 stopień na 5 sek i wóz zapala, u mnie nie wiem do końca czy jest to 2 sek wyprzedzenie bo ono powinno być z magicznego mikrostyku,
bo to 5 sek zapala kontrolnie żarówkę zamiast pompy a pompa na próbach działała i zapalanie ok.
Także zabrałem się za drzwi i co rozebrałem zamek mikro styk zdrowy.... ale luty aż trzy zimne...łatwo poznać chuchasz od strony lutu i widzisz nóżkę a w koło niej czarną obwódkę, dodatkowo sprawdziłem przejścia z mikrostyku na ścieżce miernikiem. pokazywało trochę nie logicznie jak na moją wiedzę ale naciskałem mikrostyki (są 4 na samej płytce od kluczyka dwa i od zamka centralnego dwa) generalnie one rozłączają przejście (normalnie zamknięte) po przelutowaniu działa poprostu lekkim podgrzaniu lutu.
Po złożeniu zamka w całość (trochę to trwało rozsypał się cały środek silnik itp najgorzej z położeniem samego wyłącznika od kluczyka, ale dałem rade teraz działa), się okazuje że dioda koło rygla nie mruga po zamknięciu i pompa nie dostaje napięcia... kopertówka świeci środek wnętrze też trochę szwankuje sterowanie szyby od kierowcy przód bo raz w gorę raz w dół zwykle się słucha ale czasami jedzie na odwrót niż chce i tylko na szybkim biegu żeby się zamknęła sam nie ma szans i drzwi po szerokim otwarciu gaśnie podświetlenie sterowania na drzwiach (szyby i lusterka).
Także wczoraj jeszcze raz demontaż ale już tylko żeby rozebrać kabel od silniczka szyby do kostki koło stopki koło sprzęgła za plastikiem od otwierania klapy. Po wyjęciu całości zdjęciu izolacji okazuje się że 2 przewody przerwane całkowicie, brązowy -masa na 3 drucikach a zasilanie w kilku miejscach i też tylko kilka drucików, naprawa prosta protezujemy lutowanie 9 kabli (18 lutów)kable się łamią po czasie przy otwieraniu drzwi.
Po tych przebojach powiem że nie mam diody.... mikrostyk lekko przytarty koniec ale działa, kopertówka działa, oświetlenie działa i dioda działa podświetlenie sterowania szyb i lusterek działa....
Nie działa to sterowanie szyby kierowcy tzn wolny bieg, i nie ma tego wyprzedzenia na pompie przy otwarciu drzwi,
Co do sterowania szybą jest tak że słychać jak łapie silnik ale nie zabiera...jak się długo trzyma to pojedzie ale w innym kierunku co może być przyczyną???
A co do 2 sek wyprzedzenia na pompie to czy w mojej wersji (roczniku) to powinno być czy coś jeszcze trzeba sprawdzić??
Może się ktos przepije prze mojego posta i podpowie