kopci po uruchomieniu. czy to wina uszczelaniczy zaworowych?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
kopci po uruchomieniu. czy to wina uszczelaniczy zaworowych?
witam wszystkich. mam taki problem z golfem TDI 110 , gdy z rana odpalam samochód to musze troche pokrecić rozrusznikiem, a gdy odpali to nierówno pracuje i strasznie kopci na biało czy szaro. trwa to około minuty i potem jest juz wszystko wporządku. gdy nabierze temperatury odpala idealnie, pracuje równo i cicho. zmieniłem wszystkie filtry, świece, mechanik odpowietrzył mi układ paliwowy i sprawdzał na komputerze i nic to nie pomogło. twierdzi ze moze to byc złe paliwo. ale paliwo jest napewno ok. lałem paliwo z płocka tzw miejskie do -33. wiec w czym moze trwać przyczyna? czy moze to być wina uszczelniaczy zaworowych. moze jezeli są nieszczelne to olej ścieka do komory dolotowej i wydechowej i po uruchomieniu ulega spaleniu stąd te kopcenie ale dlaczego nierówno pracuje?
gdyby to była wina uszczelniaczy waliło by Ci bardziej na niebiesko mi się wydaje...
a temperatura na zewnątrz ma jakiś wpływ na odpalanie? Jak jest na plusie to odpala Ci tak samo?
Bo mi to wygląda typowo na walnięte świece żarowe.. ale tylko kiedy na dworze jest nieco większy minus.
Ps. Kąt wtrysku sprawdzony?
a temperatura na zewnątrz ma jakiś wpływ na odpalanie? Jak jest na plusie to odpala Ci tak samo?
Bo mi to wygląda typowo na walnięte świece żarowe.. ale tylko kiedy na dworze jest nieco większy minus.
Ps. Kąt wtrysku sprawdzony?
Witam moj tdi 90 km tez tak ma jak bylo cieplo tzn ostatnio 3-5 stopni powzej zera to bylo ok a jak temp spadla to tez zakopci i nie rowno pracuje ale u mnie zadna swieca nie grzeje tu jest powod mysle ze jezeli przy plusowych temperaturach jest wmiare wporzo stawial bym na grzanie swiec to ze wymienione to nic nie znaczy moze nie maja grzania
sprawdzaj w tym kierunku jezeli nie ma ubytku oleju to uszczelniacze zostaw w spokoju
[ Dodano: 06 Mar 2010 12:15 ]
panowie podgrzejcie (kilka razy swiece 3x) i zobaczyce czy tez bedzie kopcil jezli nie to wiadomo ze za krotko grzeja
sprawdzaj w tym kierunku jezeli nie ma ubytku oleju to uszczelniacze zostaw w spokoju
[ Dodano: 06 Mar 2010 12:15 ]
panowie podgrzejcie (kilka razy swiece 3x) i zobaczyce czy tez bedzie kopcil jezli nie to wiadomo ze za krotko grzeja
[color=#FF0000][b]sprzedaje materace do łóżek ze stelażami
rozmiary od 200x80 do 200x160[color=#4000FF][color=#0000FF][color=#FF0000][/color][/color][/color][/b][/color]
rozmiary od 200x80 do 200x160[color=#4000FF][color=#0000FF][color=#FF0000][/color][/color][/color][/b][/color]
sluchaj ja mam wszystkie wywalone swiece i przy -20 odpal przeciez to jest tdi bezposredni wtrysk zawsze odpali nawet bez sprawnych swiec
przciez one juz nie grzeja gdy tem +5 stopni
[ Dodano: 06 Mar 2010 12:23 ]
opalanie zalezy od stanu silnika jak dobra komprecha to bezie palil nawet przy -40
przciez one juz nie grzeja gdy tem +5 stopni
[ Dodano: 06 Mar 2010 12:23 ]
opalanie zalezy od stanu silnika jak dobra komprecha to bezie palil nawet przy -40
ale moze grzja za krotko sa takie ktore grzja dluzej tzn jeszcze dluzsza chwile po wylaczeniu przkaznika i moze nie ogrzwaja komory zbyt dlugo .probowales podgrzac kilka razy
??
??
sprobuj z rana i napisz jaki efekt i najpierw sprawdz czy wszystkie iskrza bo moze juz nie skoro wymieniales w listopadzie to moze juz ktoras nie grzac
Ostatnio zmieniony sob mar 06, 2010 13:46 przez trelik, łącznie zmieniany 1 raz.
kolego zimno jest i dlatego takie objawy masz. ale to wina swieczek bedzie zobaczysz.
Ja mam te same objawy. Ale bardzo duzo od paliwa zalezy. bo na biopaliwie mam tak prawie zawsze, na paliwie ze "słabej" stacji mam tak czasem, a z dobrej nigdy.
Ja mam te same objawy. Ale bardzo duzo od paliwa zalezy. bo na biopaliwie mam tak prawie zawsze, na paliwie ze "słabej" stacji mam tak czasem, a z dobrej nigdy.
Ostatnio zmieniony sob mar 06, 2010 16:18 przez mono_, łącznie zmieniany 1 raz.
- hijacker4
- Użytkownik
artur87, przejedz się do miejscowości Wysokie Laski do słynnego Czarka on zrobi wszystko jak należy i nie będziesz musiał szukać miliona opcji które każdy może podawać... poza tym może poprostu nie masz napięcia na świecach niekoniecznie świeca może być uszkodzona może to dojscie do niej jest uszkodzone.
poza tym teraz jak jest niska temp rano to np u mnie świece nawet nie grzeją i pali chyba gorzej jak w duże mrozy w bajki ze złym paliwem nawet nie wierz.. powiedz jaki Ci mechanik z Sokolce podpinał auto? bo wg mnie ta cała chołota to partacze i praktycy- teoretycy......
jedyny dobry na 100% mechanik to ten Czarek
poza tym teraz jak jest niska temp rano to np u mnie świece nawet nie grzeją i pali chyba gorzej jak w duże mrozy w bajki ze złym paliwem nawet nie wierz.. powiedz jaki Ci mechanik z Sokolce podpinał auto? bo wg mnie ta cała chołota to partacze i praktycy- teoretycy......
jedyny dobry na 100% mechanik to ten Czarek