masa uszczelniająca zamiast uszczelki miski olejowej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
muszę wymienić u siebie miskę olejową bo moja aluminiowa pękła jeszcze jesienią, wymieniam teraz na stalową. Znajomy podpowiedział żebym zamiast uszczelki zastosował pastę uszczelniającą DIRKO i że będzie lepiej uszczelniać, a do tego połowę tańsza w zakupie niż uszczelka.
Wiem ze w nowszych VAGach i innych autach stosuje się pasty zamiast uszczelek, ale czy warto dawać pastę jeżeli w oryginalne była uszczelka??
Wiem ze w nowszych VAGach i innych autach stosuje się pasty zamiast uszczelek, ale czy warto dawać pastę jeżeli w oryginalne była uszczelka??
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
W nowszych vw stozuje się mase uszczelniającą z posobów technologicznych , pasta chyba dłużej posłuży ale osobiście zamontowałem uszczelkę , (pamiętajmy że były dwa rodzaję gumowa - w środku metal oblana gumą , i papierowe) z regułu gumowe były do alu papier do stali. U mni w seacie jest silikon ale postanowiłem dać papirową po 3 h skrobania tak twardego silikonu tyle
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
czyli co najlepiej zastosować u siebie
silnik mam z sharana 97, 2.0 ADY, oryginalnie była miska aluminiowa i nie wiem jaka uszczelka bo nie rozkręcałem jeszcze
teraz zmieniam na miskę stalową z golfa 2 GTI 1,8 PF
silnik mam z sharana 97, 2.0 ADY, oryginalnie była miska aluminiowa i nie wiem jaka uszczelka bo nie rozkręcałem jeszcze
teraz zmieniam na miskę stalową z golfa 2 GTI 1,8 PF
- grandi
- Lord GTI
Ja bym jednak zostawił alu , ponoć to zależało też od skrzyni biegów jaka była
do PF według etki 044103609D guma
do PF według etki 044103609D guma
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
zielu, dawaj DIRKO.Ja też to stosuję do aut swoich i nie swoich i wszystko suchutkie,nic nie cieknie.
Posmaruj obie powierzchnie i wtedy złóż,wtedy lepiej uszczelnia.
Re: masa uszczelniająca zamiast uszczelki miski olejowej
Dokładnie jak kolega mówi ja u siebie w 1Z miskę też na DIRKO składałem, zostawiłem do wyschnięcia na drugi dzień dopiero odpalałem auto i nic nie ciekło, zero problemów. W Borze jak był robiony rozrząd i szklanki na uszczelkę pokrywy zaworów też poszło dirko i później nie ma problemów ze skrabaniem przy zrzuceniu pokrywy, dobrze ciepła woda i ładnie odchodzi.Michał_1977 pisze:zielu, dawaj DIRKO.Ja też to stosuję do aut swoich i nie swoich i wszystko suchutkie,nic nie cieknie.
Passat vr5 2.3 AZX 170ps
- grandi
- Lord GTI
Driko ok , pamiętaj że w instrukcji napisano że , masa najlepiej wiąże w jak najszybszym czasie jak nałożysz i skrecisz
dzięki, zakupiłem masę, jak ociepli będę wymieniał miskę...
czytałem też gdzieś, że po nałożeniu masy nie należy od razu skręcać elementów do końca tylko zostawić nie wielki luz i dopiero po przeschnięciu pasty dociągnąć śruby
czytałem też gdzieś, że po nałożeniu masy nie należy od razu skręcać elementów do końca tylko zostawić nie wielki luz i dopiero po przeschnięciu pasty dociągnąć śruby
Stosowanie masy uszczelniającej
Aby zapewnić prawidłowe uszczelnienie łączenia elementów, warto zastosować poniższą procedurę:
Uszczelniane powierzchnie należy dokładnie oczyścić i odtłuścić, spirytusem lub podobnymi rozpuszczalnikami. Absolutnie czyste i odtłuszczone powierzchnie gwarantują prawidłowe uszczelnienie oraz trzymanie masy w stanie zwulkanizowanym.
Nanosić ścieżkę masy o grubości ok. 2,5 – 3 mm tylko na jedną uszczelnianą powierzchnię.
Uwaga: naniesienie zbyt grubej warstwy masy, może spowodować dostanie się masy do wewnątrz!
Bezpośrednio po naniesieniu masy uszczelniającej, zamontować miskę olejową, a śruby dokręcić zalecanymi momentami dokręcania.
Przed napełnieniem olejem i uruchomieniem silnika należy odczekać ok. 45 minut.
Produkt należy stosować z zachowaniem zalecanej temperatury otoczenia podczas montażu: +5°C do +30°C.
http://motofocus.pl/technika/7574/specj ... lnikow-vag" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja znalazłem coś takiego, osobiście miske jak i pokrywę dokręcałem tyle ile się należy i później już nic nie dokręcałem, tylko czekałem dłużej do wyschnięcia bo po 2h od złożenia masa była jeszcze lepka.
Aby zapewnić prawidłowe uszczelnienie łączenia elementów, warto zastosować poniższą procedurę:
Uszczelniane powierzchnie należy dokładnie oczyścić i odtłuścić, spirytusem lub podobnymi rozpuszczalnikami. Absolutnie czyste i odtłuszczone powierzchnie gwarantują prawidłowe uszczelnienie oraz trzymanie masy w stanie zwulkanizowanym.
Nanosić ścieżkę masy o grubości ok. 2,5 – 3 mm tylko na jedną uszczelnianą powierzchnię.
Uwaga: naniesienie zbyt grubej warstwy masy, może spowodować dostanie się masy do wewnątrz!
Bezpośrednio po naniesieniu masy uszczelniającej, zamontować miskę olejową, a śruby dokręcić zalecanymi momentami dokręcania.
Przed napełnieniem olejem i uruchomieniem silnika należy odczekać ok. 45 minut.
Produkt należy stosować z zachowaniem zalecanej temperatury otoczenia podczas montażu: +5°C do +30°C.
http://motofocus.pl/technika/7574/specj ... lnikow-vag" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja znalazłem coś takiego, osobiście miske jak i pokrywę dokręcałem tyle ile się należy i później już nic nie dokręcałem, tylko czekałem dłużej do wyschnięcia bo po 2h od złożenia masa była jeszcze lepka.
Passat vr5 2.3 AZX 170ps
U mnie poszedł REINZ ( do klawiatur i misek ) i od 3 lat spokój
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Wie ktoś może czy w Golfie IV AJM jest uszczelka miski olejowej czy też leci pasta???? Zdiagnozowałem u siebie wyciek oleju i chce z tym zrobić. Jeszcze pytanie czy dam rade sam z tym zrobić czy wymiana jest skomplikowana. Dodam, że mechanikiem nie jestem, ale koło zmienić potrafię. Również amortyzatory, łożyska czy świece żarowe też sam wymieniałem.
mk4 by bamber137
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=469358" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=469358" onclick="window.open(this.href);return false;
- el Kozako
- Forum Master
A kaj to kupić, ta pastę??
R.I.P. CzarnyCzarnuch
R.I.P. PiaskowyCzarnuch
Third MKII in progress - jurney to the vr6
viewtopic.php?f=87&t=565756
R.I.P. PiaskowyCzarnuch
Third MKII in progress - jurney to the vr6
viewtopic.php?f=87&t=565756
- el Kozako