POMOCY: Słaby odbiór radia - separator antenowy???

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

gruszka
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gruszka » pn paź 10, 2005 22:15

Właśnie kilka dni temu zakupiłem radyjko alpine CDE-9843R. Podłączyłem i niby wszystko ok tylko radio mi bardzo słabo odbiera (słuchanie jest niemal niemożliwe). Przeglądając oferty na allegro natrafilem na taką aukcję. Czy to jest lekarstwo na dobry odbiór niefabrycznego radia???
Jak mogę sprawdzić w domowych warunkach czy instalacja anteny jest prawidłowa?
Bardzo proszę o pomoc :crazy:

Awatar użytkownika
TUTENHAMON
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: TUTENHAMON » wt paź 11, 2005 14:54

Tak to pomaga ale proponuję najpierw obejrzeć kabel od anteny czy nie jest gdzieś przetarty zerknąc na banan który wchodzi do radia czy nie jest ułamany

TUTENHAMON

Awatar użytkownika
szymon210
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: szymon210 » śr paź 12, 2005 22:45

Włącz długie AM i ustaw częstotliwość na polskie radio lub coś podobnego no 225 lub 666 i sprawdz czy odbiera stację jeżeli tak to antena jest sprawna, jeżeli nie to dotknij antene, jeżeli zauważysz różnicę tzn zwiękrzy się szum to antena działa, jeżeli nie gra dalej to wstaw separator podpinasz go do anteny i do radia a niebieski kabelek wsówasz do kostki iso obok czerwonego remoute. Separator wkłada się jeśli masz antene ze wzmacniaczem a firmowe anteny w vw mają wzmacniacz, firmowe radia takie jak alpha, mają wbudowany separator, dostawiane radia nie. Jeżeli antena nie jest oryginalna to nie musisz miec separatora. Oczywiście mówimy o antenie na dachu. Pamietaj zacznij od długich 225. Pozdrawiam i jak coś to pytaj ;)

Najtańsze Car Audio
Sony Pioneer Alpine Clarion JVC
http://www.expert-audio.bazarek.pl/

gruszka
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gruszka » pt paź 14, 2005 22:43

Właśnie zainstalowałem separator antenowy - już radyjko odbiera jak należy. Dzieki za rady!!!

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » wt mar 19, 2013 18:21

Ja mam taki problem ze kupilem ten seperator caly ale on nic nie pomaga podlaczam ten kabelek od wzamcniacza anteny daje na niego napiecie i nic. Druga sprawa wyglada tak ze nie czaje tego. Od samochodu wychdzą mi dwa kable normalny antenowy i ten cos od wzacniacza a w separatorze mam miejsce tylko na ten od wzamcniacza a ten antenowy zostaje wolny pozniewaz antene w radiu podlaczam juz tym kablem od seperatora . To powinno tak wyglądać ?? Jeszcze dzis spróbuje wkreci antene na chwile od kolegi

Kupilem taki separator
http://allegro.pl/zlacze-separator-ante ... 16798.html
Ostatnio zmieniony czw mar 21, 2013 19:21 przez dunczyk336, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » czw mar 21, 2013 09:52

Kabel antenowy podaje zasilanie tylko kiedy mamy włączone radio. Jak przełączymy na płytkę, to wtedy nie ma zasilania z niego. Pod niego powinno sie podpiąć separator, lub antenę wysuwana ( wtedy wysuwa się jak włączymy radio i schowa jak radia nie słuchamy ).
Natomiast na kablu REMOTE, REM pojawia się zasilanie w chwili włączenia radioodtwarzacza i jest tam stale, bez względu na to z jakiego źródła słuchamy ( radio, CD, USB itp. ).
Kabel ten służy do podania sygnału na wzmacniacz, żeby ten się uruchomił.

Przełożenie samego bata od anteny nic nie zmieni ( mogą mieć trochę inne czułości ), bo wzmacniacz jest albo w podstawie anteny na dachu w którą wkręcamy bat, albo gdzieś na kablu po drodze.

Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Post autor: Jarek_NS » czw mar 21, 2013 16:00

Wzmacniacz w A3 masz w podstawie anteny. Jak z podstawy wychodzą dwa przewody to jeden to przewód antenowy, drugi zasilanie wzmacniacza. Jak auto wyjechało z fabryki z ori radiem to pewnie ma jeden przewód, wtedy wpinasz go miedzy radio a antenę a zasilanie podpinasz do kostki zasiania właśnie pod kabel REM, Czyli sterownie wzmacniaczem anteną.

Jak tak podpoiłeś i niema poprawy to najprawdopodobniej masz uszkodzony wzmacniacz, chociaż zdarzały mi się uszkodzone nowe separatory.

Moje MK4 AXR+ Pakiet V6 MFD+FULL FIS EVOLO STP viewtopic.php?f=89&t=483752
Obrazek

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » czw mar 21, 2013 18:04

Ja mam dwa przewody antenowy i od zasilania wzmacniacza mialem wczesniej radio concert II i bylo podlaczone pod te dwa kable . A teraz mam seperator jak w linku wyżej z wesjciem pod zasilanie wzmacniacza i pod antene do radia, a kabel antenowy ktory idzie od samochodu zostaje wolny czy tak powinno to wyglądać ??

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Post autor: Jarek_NS » czw mar 21, 2013 18:25

To chyba mylisz pojęcia, jak to był concert CD to możesz mieć antenę diversity. Druga wtyczka była podłączona po środku radia. Zrób zdjęcie wtyczek i wklej.

Obrazek

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » czw mar 21, 2013 18:44

kolego mam przy sobie radio concert na cd z niego. Ma wejscie na normalna wtyczke jak wszystkie radia i na te od wzacniacza

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Post autor: Jarek_NS » czw mar 21, 2013 18:57

Jak chodzi ci o złącze które zaznaczyłem na zdjęciu to jest to właśnie wejście anteny diversity.

Zwykłe radio tego nie obsługuje. Podepnij separator pod normalną antenę a zasilanie pod kabel rem z kostki zasilania. A to złącze zostaw luzem.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » czw mar 21, 2013 18:58

http://imageshack.us/g/171/dsc0002qfc.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
to sa zdjecia mojego starego radia ma ono wyjscia takie jak mowie

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » czw mar 21, 2013 19:03

no wlasnie tak wyglada. Czyli mój seperator ktory podalem w linku sie nie nadaje tak ??

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Post autor: Jarek_NS » czw mar 21, 2013 19:06

Nie działa link.

Użyj znacznika URL bo inaczej skraca linki

Potrzebujesz coś takiego

http://s4.ifotos.pl/img/Ira-[Firs_npprepe.jpg
Ostatnio zmieniony czw mar 21, 2013 19:18 przez Jarek_NS, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”