[MK3] Problem z wycieraczkami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- piotrsrokosz
- Mały gagatek
- Kontakt:
[MK3] Problem z wycieraczkami
Witam
Mam następujący problem: w zimę (myślałem że to wynik był dużych mrozów) i niestety kilka dni temu i dziś jadąc wycieraczki zatrzymały się nie działał żaden bieg. Dopiero jak się zatrzymałem i podniosłem wycieraczkę i stuknołem o szybę zaczeły zbierać wodę. Co morze być tego przyczyną??? silnik ,przekaźnik???
Mam następujący problem: w zimę (myślałem że to wynik był dużych mrozów) i niestety kilka dni temu i dziś jadąc wycieraczki zatrzymały się nie działał żaden bieg. Dopiero jak się zatrzymałem i podniosłem wycieraczkę i stuknołem o szybę zaczeły zbierać wodę. Co morze być tego przyczyną??? silnik ,przekaźnik???
Ostatnio zmieniony czw sie 24, 2006 22:00 przez piotrsrokosz, łącznie zmieniany 1 raz.
WV Golf 1,8 - 1992, AAM 75KM, LPG,
ABS, wspomaganie
ABS, wspomaganie
- piotrsrokosz
- Mały gagatek
- Kontakt:
Problempiotr2 pisze:ja mialem zapieczone na oskach przy samych wycieraczkch,musialem caly mechanizm rozbierac wybic oske przesmarowac i zlozyc do kupy,w mk3 pewnie jst identycznie.tak mialem zapieczone ze silniczek byl goracy jak ogien(jak mialem wlaczone wycieraczki)ale nie spalil sie na szczescie
Jak ustawić wycieraczki, dziś przeciściłem i mam problem z prawidłowym działaniem wycieraczek, albo ta od strony kierowcy wychodzi za daleko rysunek 1 lub jak ją przesunę i pionowo jest ok to po opadnięciu jest kicha - zawadza o wycieraczkę od strony pasażera. Dodam że owe znaki do ustawienia wycieraczek na szybie są niewidoczne. Ile może kosztować ustawienie u mechanika???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
a nie zalozyles ich odwortnie bo jedna jest dluzsza druga krótsza ? moze dlatego ci jedna o druga zaczepia
co do ustwienia zdejmij ramiona wogóle włacz i wylacz wycieraczki powinny ci sie zatrzymac w pozycji spoczynku zakladasz ramiona ustawiasz je na okolo 2,5 cm na dolna krawedzia szyby i powinno byc OK noi pamietaj ze jedna pioro jest dluzsze o ile dobrze pamietam to kierowcy co do dlugosci wycieraczek bylo juz o tym na forum wiec poszukaj
co do ustwienia zdejmij ramiona wogóle włacz i wylacz wycieraczki powinny ci sie zatrzymac w pozycji spoczynku zakladasz ramiona ustawiasz je na okolo 2,5 cm na dolna krawedzia szyby i powinno byc OK noi pamietaj ze jedna pioro jest dluzsze o ile dobrze pamietam to kierowcy co do dlugosci wycieraczek bylo juz o tym na forum wiec poszukaj
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem
Jestem na gorąco po regulacji wycieraczek .Jak ustawić wycieraczki, dziś przeciściłem i mam problem z prawidłowym działaniem wycieraczek, albo ta od strony kierowcy wychodzi za daleko rysunek 1 lub jak ją przesunę i pionowo jest ok to po opadnięciu jest kicha - zawadza o wycieraczkę od strony pasażera. Dodam że owe znaki do ustawienia wycieraczek na szybie są niewidoczne. Ile może kosztować ustawienie u mechanika???
Mógłbyś sprecyzować jedną rzecz? Czy wycieraczki po wyłaczeniu zatrzymują się w najniższym położeniu? U mnie było tak, że zatrzymywały się jakieś 15-20 cm od dolnej krawędzi szyby. Po załaczeniu najpierw schodziły te 15 cm w dół i dopiero później szły w górę. l"Leczenie" mechanizmu wycieraczek polegało na przestawieniu tego krótkiego wodzika na silniczku, po wyłączeniu musi on być w linii z tymi długimi cięgnami (nie wiem jak je prawidłowo nazwać ). Szkoda że zpomniałem zrobić fotkę, byłoby wszystko jasne. jakby co to pytaj, postaram się to może narysować, bo nie mam sumienia znów wyciągać mechanizmu (popsułem dwie spinki od tego plastikowego podszybia).
BTW nie wie ktoś gdzie można tanio i szybko kupić w okolicy konina te wkręto-spinki ??
Masz rację, tylko, że u mnie było źle zamontowane i nie było co odrysowywać, ale tak jak mówię - po zatrzymaniu silniczka to małe ramię musi być w linii z tymi 2 długimi cięgnami. Teraz tak mam i wszystko jest ok.michas28 pisze:to ja podpowiem tak dla potomnych zanim ktos zdejmie to male ramie z oski silniczka to najlepiej odrysowac je srubokretem na silniczku i wtedy mamy pozycje w jakiej bylo zalozone no i łatwo trafic na to miejsce:)
- piotrsrokosz
- Mały gagatek
- Kontakt:
LOONY pisze:Jestem na gorąco po regulacji wycieraczek .Jak ustawić wycieraczki, dziś przeciściłem i mam problem z prawidłowym działaniem wycieraczek, albo ta od strony kierowcy wychodzi za daleko rysunek 1 lub jak ją przesunę i pionowo jest ok to po opadnięciu jest kicha - zawadza o wycieraczkę od strony pasażera. Dodam że owe znaki do ustawienia wycieraczek na szybie są niewidoczne. Ile może kosztować ustawienie u mechanika???
Mógłbyś sprecyzować jedną rzecz? Czy wycieraczki po wyłaczeniu zatrzymują się w najniższym położeniu? U mnie było tak, że zatrzymywały się jakieś 15-20 cm od dolnej krawędzi szyby. Po załaczeniu najpierw schodziły te 15 cm w dół i dopiero później szły w górę. l"Leczenie" mechanizmu wycieraczek polegało na przestawieniu tego krótkiego wodzika na silniczku, po wyłączeniu musi on być w linii z tymi długimi cięgnami (nie wiem jak je prawidłowo nazwać ). Szkoda że zpomniałem zrobić fotkę, byłoby wszystko jasne. jakby co to pytaj, postaram się to może narysować, bo nie mam sumienia znów wyciągać mechanizmu (popsułem dwie spinki od tego plastikowego podszybia).
BTW nie wie ktoś gdzie można tanio i szybko kupić w okolicy konina te wkręto-spinki ??
Jeżeli utawię około 2,5 cm od dołu szyby to ta wycieraczka od strony pasażera jest ok, ale ta od strony kierowcy wychodzi mi (jeżeli jest pionowo) za okno. Właśnie miałem problem czy ten wodzik mógł sie przestawić w inne położenie?
ABS, wspomaganie
ABS, wspomaganie
Hmm, Kąt ruchu obrotowego wycieraczek (od max dołu do max góry) nie zależy od położenia tego wodzika, a z tego co mówisz wychodzi na to że ten kąt jest za duży. Ja bym obstawiał jakiś błąd wycieraczki, czy raczej ramienia wycieraczki(może skrzywienie? ). jak nie dojdziesz do ładu to w poniedziałek rozbiore u siebie i obfotografuję.Jeżeli utawię około 2,5 cm od dołu szyby to ta wycieraczka od strony pasażera jest ok, ale ta od strony kierowcy wychodzi mi (jeżeli jest pionowo) za okno. Właśnie miałem problem czy ten wodzik mógł sie przestawić w inne położenie?
Mam nadzieję że do poniedziałku kupie gdzieś te nieszczęsne spinki do podszybia.
- piotrsrokosz
- Mały gagatek
- Kontakt:
Przed rozebraniem boło ok. A teraz może jeszcze być to że minimalnie mi przeskakuje na tych ząbkach na ośce i z tąd ten problem - może jest totak precyzyjne że musi być co do 1 ząbka.LOONY pisze:Hmm, Kąt ruchu obrotowego wycieraczek (od max dołu do max góry) nie zależy od położenia tego wodzika, a z tego co mówisz wychodzi na to że ten kąt jest za duży. Ja bym obstawiał jakiś błąd wycieraczki, czy raczej ramienia wycieraczki(może skrzywienie? ). jak nie dojdziesz do ładu to w poniedziałek rozbiore u siebie i obfotografuję.Jeżeli utawię około 2,5 cm od dołu szyby to ta wycieraczka od strony pasażera jest ok, ale ta od strony kierowcy wychodzi mi (jeżeli jest pionowo) za okno. Właśnie miałem problem czy ten wodzik mógł sie przestawić w inne położenie?
Mam nadzieję że do poniedziałku kupie gdzieś te nieszczęsne spinki do podszybia.
Co do spinek to też za tym objeździłem i nic jedynie widziałem na allegro i nie wiem po ile w ASO???
ABS, wspomaganie
ABS, wspomaganie
do podszybia ida 2 rodzaje spinek takie 2 czesciowe sa do dostania kupowalem po 2 czy 3 zl w sklepie z czesciami (BHMD) a te takie pojedyncze co ida po brzegach to na szrocie trzeba szukac bo w sklepie ich nie znalazłem
caly mechanizm wycieraczek mozna od 50do 80 zl kupic tylko czy masz wyrobione ramie czy oske ?
caly mechanizm wycieraczek mozna od 50do 80 zl kupic tylko czy masz wyrobione ramie czy oske ?
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem
- piotrsrokosz
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dopiero dziś rozwiązałem problem. Po czyszczeniu osiek z zębatką założyłem je odwrotnie na wycieraczce kierowcy jest dłuższa o około 0.5cm. Teraz wszysko ok poza tym że nadal stają w miejscu - albo silniczek, albo styki na kierownicy.piotr2 pisze:ja mialem zapieczone na oskach przy samych wycieraczkch,musialem caly mechanizm rozbierac wybic oske przesmarowac i zlozyc do kupy,w mk3 pewnie jst identycznie.tak mialem zapieczone ze silniczek byl goracy jak ogien(jak mialem wlaczone wycieraczki)ale nie spalil sie na szczescie
ABS, wspomaganie
ABS, wspomaganie