passat b5 2000 rok. niestabilny podczas jazdy.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Otóż wydawało mi się, ze sprawy zawieszenia w autach mam w małym palcu, jednak sie rozczarowałem. Mam problem tego typu, ze auto jest niestabilne podczas jazdy, trzeba korygować kierownicą często gęsto podczas jazdy na wprost nawet. CAŁE zawieszenie sprawdziłem, dosłownie 0 luzu żeby potwierdzić moją diagnoze pojechałem na stacje diagnostyczna i koleś tak samo powiedział, ze zawieszenie w pięknym stanie jest bez najmniejszych luzów. Ostatnio wymieniałem wahacze i końcówki drążków też są nowe, amorki mają po 79 % no wiec co może byc przyczyną, ze auto dziwnie niestabilnie sie zachowuje? ... czasem przy lekkim skręcie i dodaniu gazu słysze takie jakby naprężenia które trwają ok 4 sekundy i milkną, wydobywają sie oczywiście z przodu auta nie wiem gdzie tu szukać problemu ? połośka? przegub? mogą tak działać ? dodam, ze na 1, 2, 3 biegu słuchać dziwne harczenie przy niskich obrotach poniżej 2 tyś, powyżej ten dźwiek milknie. Czasem też przy zmianie w/w biegów słychać stuknięcie.. Zgłupiałem ... pomocy prosze
Nie masz luzów na kierownicy? Mam na myśli ruchy przy włączonym silniku.
Re: passat b5 2000 rok. niestabilny podczas jazdy.
Nie mam stary żadnego luzu nigdzie w zawieszeniu ani z przodu ani z tyłu, po prostu idealnie sztywne było sprawdzane na dwóch stacjach diagnostycznych dla potwierdzenia. Dążysz do tego, ze może magiel ? Magiel poleciał z 8 miesięcy temu tj ciekło i był regenerowany od tamtego czasu zrobilem z 5-6 tyś KM. Zreszta też sprawdzałem i diagności też sprawdzali. Cholera jasna zagadkowa sytuacja... jakaś propozycja?
Tak, myślałem o maglownicy. Trochę to dziwne, że wszystko jest w porządku, a jednak auto dziwnie się zachowuje. Ciśnienie w oponach masz równe?
Tez tak miałem w mk3 winne byly poduszki amora nie wiem czy to poprawna nazwa.
693163381tel
Kolego poduchy sprawdzałem. Amorki ani sie nie ruszą tzn na poduszce 0 luzu.paul1984 pisze:Tez tak miałem w mk3 winne byly poduszki amora nie wiem czy to poprawna nazwa.
No jedna wielka zagadka. Ciśnienie równe i odpowiednie. Kurde, a może to coś od napędu jest ? połośka lub przegub? Kurde przy ostrzejszym ruszaniu w lewa strone slychać takie naprężenia które dobiegają właśnie z lewej strony auta ? Tylko czasem je słychać, loteria. Brzmi jak naciągana linka która miałaby sie zaraz zerwać. Takie "truuuuu" i koniec dzwięku jak auto wystartuje typowy dzwiek NAPRĘZANIA.peppa_814 pisze:Tak, myślałem o maglownicy. Trochę to dziwne, że wszystko jest w porządku, a jednak auto dziwnie się zachowuje. Ciśnienie w oponach masz równe?
A jak hamujesz to ściąga w którąś stronę?
---
facebook.com/*#cenzura#*
facebook.com/*#cenzura#*
przeziom nie, nie ściąga. Tylko podczas jazdy na wprost takie rzeczy sie dzieją.
Sprawdz półosie, mogą mieć jakiś luz, albo któraś się skrzywiła. Łapy skrzyni i silnika.
Do przeglądu także cała kolumna kierownicza, może tu tkwi problem.
Do przeglądu także cała kolumna kierownicza, może tu tkwi problem.
---
facebook.com/*#cenzura#*
facebook.com/*#cenzura#*
znalazłem przyczyne mojej bolączki.. tyczy sie ona strony kierowcy. Wyczułem luz na elemencie który chroni długa guma harmonijka ten element jest elementem idącym w strone magla zaraz za drązkiem kierowniczym i wchodzi w drążek kierowniczy. Umie ktoś podpowiedzieć co to jest? Luzzzz jak jasna chole*** zaczął walić gdy kręciłem na wyłączonym silniku kierownica prawo lewo (lekkie ruchy) nie ma tam jakiegoś sworznia ?
Masz do wymiany "jabłka drążka" czyli przegub drążka, nie kosztuje to wiele i sam możesz zrobić. Wymień do razu 2 strony, później oczywiście ustawienie zbieżności.
Zaje&&&&***!! dzięki kolego za poprawna nazwe tego ustrojstwa ktore mnie tak dręczy jutro kupuje i biore sie za robote! Podziekował śliczniejameess pisze:Masz do wymiany "jabłka drążka" czyli przegub drążka, nie kosztuje to wiele i sam możesz zrobić. Wymień do razu 2 strony, później oczywiście ustawienie zbieżności.
Pipa jednak stuki dochodzą z przekładni - sprawdziłem dokładnie. Pukanie to dzwiek typowy dla przegubu. Kurde co może być z tą przekładnia ? Luzy podokrecałem na full jak to się tylko da. Auto prowadzi się lepiej ale stuka jak ruszam na postoju kierownica, czasem też jak ruszam mam dzwiek jakby przeskoczenia i naprężenia.. regenerować cała przekładnie czy da sie coś z tym zrobić? Dodam, ze nie ubyło mi nawet grama płynu, przekładnia nie cieknie. A może to moja paranoja i ma ona taki dzwiek przegubowy wydawać z siebie? Zwariowałem już ...
A może sam krzyżak jest do wymiany, jakie są głównie objawy samego krzyżaka walniętego? Orientuje sie ktoś jak go moge sprawdzić ? Bo do mechaników nie jeźdze bo im nie ufam, a poza tym nie lubie płacić pieniedzy często dużych za pare minut roboty, a i nie lubie błednych diagnoz, naciągania i nie wiadomo czego.