Wymiana amortyzatorów tył
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Re: Wymiana amortyzatorów tył
Witam,
Wyciagał ktoś może Mcpersona z prawej strony? U mnie postepujac zgodnie z instrukcja z forum (ang wersja) jest to nie możliwe, ponieważ półoś ogranicza przesyniecie zwrotnicy namaxa w dół. Auto Bora 00 AUY tiptronic. Czy obejdzie sie bez wyciagania półoski?
Wyciagał ktoś może Mcpersona z prawej strony? U mnie postepujac zgodnie z instrukcja z forum (ang wersja) jest to nie możliwe, ponieważ półoś ogranicza przesyniecie zwrotnicy namaxa w dół. Auto Bora 00 AUY tiptronic. Czy obejdzie sie bez wyciagania półoski?
- marcines303
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam
ja również zabrałem się za wymianę amorków w swoim mk4. Tył poszedł jak z płatka. Nawet kół nie musiałem odkręcać. Wystarczył tylko lewarek .Dzięki za wstawkę koledze lolo_golf . Dobra porada. Wczoraj zabrałem się za przód. Lewa strona jakoś poszła. Niestety z prawą już nie było tak pięknie. Okazało się , że półoś przeszkadza w wyjęciu amortyzatora z macpersona ( nie wiem czy tak to się pisze) pomimo odkręcenia łącznika stabilizatora ( tak jak jeden z kolegów napisał w tym temacie). Auto wylądowało w warsztacie i co dziwne zapaliły mi się kontrolki od ABSu i kontroli trakcji. Jak odbiorę auto to sprawdzę czy ABS i kontrola trakcji działają.
Tak jak się spodziewałem. Kontrolki się dalej paliły. Okazało się ,że przewody wyszły z wtyczek od kontroli trakcji i abs. Teraz wszystko działa jak należy:)
Pozdrawiam wszystkich VWgeniarzy:)
ja również zabrałem się za wymianę amorków w swoim mk4. Tył poszedł jak z płatka. Nawet kół nie musiałem odkręcać. Wystarczył tylko lewarek .Dzięki za wstawkę koledze lolo_golf . Dobra porada. Wczoraj zabrałem się za przód. Lewa strona jakoś poszła. Niestety z prawą już nie było tak pięknie. Okazało się , że półoś przeszkadza w wyjęciu amortyzatora z macpersona ( nie wiem czy tak to się pisze) pomimo odkręcenia łącznika stabilizatora ( tak jak jeden z kolegów napisał w tym temacie). Auto wylądowało w warsztacie i co dziwne zapaliły mi się kontrolki od ABSu i kontroli trakcji. Jak odbiorę auto to sprawdzę czy ABS i kontrola trakcji działają.
Tak jak się spodziewałem. Kontrolki się dalej paliły. Okazało się ,że przewody wyszły z wtyczek od kontroli trakcji i abs. Teraz wszystko działa jak należy:)
Pozdrawiam wszystkich VWgeniarzy:)
Marcines
Witam.
Ja mam pytanie poniekąd pokrewne. Amorki tylne już wymieniłem chwilę temu z tym że teraz czeka mnie wymiana tylnych sprężyn. I tu moje pytanie czy spręzyny tylne są jakoś dodatkowo mocowane? Chodzi mi o to czy przy czynności wymiany amortyzatora jest dostęp do sprężyn tak żeby je wymienić? Czy potrzebny będzie do nich scisk?
Ja mam pytanie poniekąd pokrewne. Amorki tylne już wymieniłem chwilę temu z tym że teraz czeka mnie wymiana tylnych sprężyn. I tu moje pytanie czy spręzyny tylne są jakoś dodatkowo mocowane? Chodzi mi o to czy przy czynności wymiany amortyzatora jest dostęp do sprężyn tak żeby je wymienić? Czy potrzebny będzie do nich scisk?
MóJ MK4 --->> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2215494#2215494
bo3ek, odkręcasz amory na dole, podnosisz obie strony (żeby belka zeszła w dół) i sprężynę wyciągasz bez żadnego ścisku.
Jak byś poszukał to byś znalazł fotoporadę którą robiłem
Jak byś poszukał to byś znalazł fotoporadę którą robiłem
Dziekuje za pomoc! Wlasciwie to szukam przyczyny przenoszenia drgam na nadwozie w tylnym zawieszeniu... Wymyslilem ze moze cos ze sprezynami jes nie tak dlateo moje pytanie o wymiane. Amortyzatory wymienione jakies 3 miesiace temu ale nie pomoglo. Moze ktos mial taki przypadek jak dudnienie tylnego zawieszenia na poprzecznych dziurach? Czytalem tez o tulejach belki tylnej ale bylem pod autem, kumpel ruszal energicznie do przodu na zaciagnietym recznym i luzu jakiegos wielkiego nie zaobserwowalem... Dalej szukam..
MóJ MK4 --->> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2215494#2215494
Witam , proszę o podanie nazwy handlowej elementu oznaczonego numerem 3 na poniższym zdjęciu :
Z góry wielkie dzięki.
Z góry wielkie dzięki.
-
- Nowicjusz
Czy element oznaczony na rysunku nr 5 na samej górze jest konieczny? Czy brak tego elementu może być przyczyną "pukania" tylnego zawieszenia? Amortyzatory, sprężyny, odboje mam nowe.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Nie.To jest tylko plastikowe wykończenie,dla ładniejszego wyglądusektor_bdg pisze:Czy element oznaczony na rysunku nr 5 na samej górze jest konieczny? Czy brak tego elementu może być przyczyną "pukania" tylnego zawieszenia?
- upel
- Mały gagatek
- Kontakt:
A propo wymiany samych osłon to i trzeba dolne śruby odkręcać, czy wystarczy 11 i 13? Nie rady zribic tego bez odkrecania 13?, bo nie chce w Leoni tych plastikow odkrecac w bagazniku?
...::: Znalazłeś rozwiązanie problemu? Napisz, a na pewno komuś pomożesz :):::...
- Golf_Ekipa
- GOLF BANDA
Mała uwaga, nie wiem ja żadnym oczkowym wygiętym kluczem nie wycharatałem górnej lewej śruby w prawym tyle...
Trzeba ściągnąć nadkole i wtedy bezproblemowo nasadką 16 odkręci się. Strona lewa bez uwag nie trzeba ściągać nadkola
Trzeba ściągnąć nadkole i wtedy bezproblemowo nasadką 16 odkręci się. Strona lewa bez uwag nie trzeba ściągać nadkola
VW GOLF MK IV
- Malik
- Skaryfikejszyn Modyfikejszyn
Pany czy nr 6 ze zdjęcia przy gwincie jest potrzebna? zawsze to minimalnie niżej
-
- Nowicjusz
Ostatnio wymieniałem odboje na tylnych amorkach i u mnie śruby nr 8,9 i 11 to 16, a nie 17 jak opisane jest w 1 poście.
Ma ktoś zdjęcie z pierwszego posta?
PS.
Możliwe, że amortyzator zużył się po 6 miesiącach i 2tys km?
PS.
Możliwe, że amortyzator zużył się po 6 miesiącach i 2tys km?