brak iskry, auto nie pali
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Na wstępie napisze ze szukalem i nic nie znalazlem na ten temat. Problem polega na tym ze podczas jazdy auto zgasło i nie mogłem odpalic. Po zholowaniu do garazu okazało sie ze nie ma iskry na świecach. Wymieniłem przewody, dalej nic. Wiec wymieniłem cewkę zapłonową i pojawiła sie iskra, ale auto nie chciało odpalic. Dopiero po kilkukrotnej próbie odpalił, ale po puszczeniu pedału gazu zgasł sam i znowu znikła iskra. Dodam ze od zeszłego roku to 3 cewka która mi padła, tylko ze wtedy po wymianie cewki palił od razu . Auto to golf III 1,8 GT ,93 rok.
Masę masz w porządku? Sprawdź połączenie, albo zrób bezpośrednio do klemy i sprawdź od klemy do budy czy masa dobrze siedzi. Przeczyść wszystkie możliwe styki.
Sprawdzałeś kopułkę, palec?
Sprawdzałeś kopułkę, palec?
Powoly, bo się rozpierdoly...
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Wymiwniałeś jakiś czas temu palec?
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
masa raczej jest, kopułka i palec wymieniane ok 1,5 roku temu. Znajomy podpowiada ze moze regulator napiecia padl i pali cewke, czy to mozliwe?? 2 miesiace temu wymianialem cewke na nowa, a na poprzedniej przejezdzilem niecaly rok, a teraz padła po uruchomieniu.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Możesz sprawdzić ładowanie , kupuj tylko hella alo bosch koszt do 70 zł reszta to śmieci, zonacz jaki masz palec , byly dwa rodzaje wiekszy i mniejszy do gaznikowych byl wiekszy do wtrysku mniejszy , spotkałęm się z identycznym przypadkiem winna bła kopuka wada konstrucyjna chyba była peknieta
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Ale co ma regulator napięcia ładowania akumulatora do cewki? Teoretycznie niby coś może być na rzeczy, ale wątpię. Bardziej powinno się przestrzegać tego żeby nie trzymać kluczyka w pozycji zapłonu, a silnik mieć wyłączony, bo wtedy faktycznie cewka się zużywa szybko.
Części typu cewka, palec, przewody, świece są markowe (NGK, Bosch, od biedy Beru) czy najtańsze zamienniki?
Części typu cewka, palec, przewody, świece są markowe (NGK, Bosch, od biedy Beru) czy najtańsze zamienniki?
Powoly, bo się rozpierdoly...
Sorki ze tak długo,ale nie mialem czasu na golfa. Zakupilem kolejna cewke, ze szrotu ale oryginalna VW, jest iskra, auto niby chce zagadac ale nie odpala, przy czym przy odpalaniu strasznie szarpie silnikiem, nic nie przestawialem, rozrzad niby na znakach jest ustawiony, w zaplonie nic nie grzebalem tylko zagladałem pod kopulke jak palec wyglada.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poroblem rozwiazany. Auto pali, problem polegał na złym podłaczeniu przewodow zaplonowych. Jakims cudem (z pospiechu zapwewne) zle podłączałem przewody. Po zmianie auto odpaliło za 1 razem. Wiec winna na poczatku była cewka, pozniej zle podłączone przewody. Tak wiec morał taki ze cewka za szrotu ale oryginalna lepsza od nowej(kiepskiej firmy) za 100 pln.
Dzieki za pomoc.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poroblem rozwiazany. Auto pali, problem polegał na złym podłaczeniu przewodow zaplonowych. Jakims cudem (z pospiechu zapwewne) zle podłączałem przewody. Po zmianie auto odpaliło za 1 razem. Wiec winna na poczatku była cewka, pozniej zle podłączone przewody. Tak wiec morał taki ze cewka za szrotu ale oryginalna lepsza od nowej(kiepskiej firmy) za 100 pln.
Dzieki za pomoc.