BORA - niemigający lewy kierunkowskaz
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam taki problem. W zimie przestawał mi działać lewy kierunkowskaz. Jak włączałem awaryjne wszystkie kierunkowskazy świeciły. Sytuacja ulegała zmianie gdy w aucie i komorze silnika robiło się cieplej. Czasami ten kierunkowskaz załapywał i potem już działał normalnie. Teraz przyszła wiosna, jest już o wiele cieplej, ale problem pozostał przy czym teraz nie działa całkowicie (awaryjki ciągle działają) - nawet jak auto jest rozgrzane. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Ciągle gdy go włączę słychać szybkie miganie światła, ale jak wspomniałem żarówka nie jest przepalona. Wcześniej miałem też problem ze światłami postojowymi bo czasami potrafiły się nie załączyć, ale problem ten ustał i już nigdy nie powrócił. Proszę o pomoc w tej materii - co mogę sprawdzić i jak oraz ewentualne sugestie co do przyczyny awarii.
Mam taki problem. W zimie przestawał mi działać lewy kierunkowskaz. Jak włączałem awaryjne wszystkie kierunkowskazy świeciły. Sytuacja ulegała zmianie gdy w aucie i komorze silnika robiło się cieplej. Czasami ten kierunkowskaz załapywał i potem już działał normalnie. Teraz przyszła wiosna, jest już o wiele cieplej, ale problem pozostał przy czym teraz nie działa całkowicie (awaryjki ciągle działają) - nawet jak auto jest rozgrzane. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Ciągle gdy go włączę słychać szybkie miganie światła, ale jak wspomniałem żarówka nie jest przepalona. Wcześniej miałem też problem ze światłami postojowymi bo czasami potrafiły się nie załączyć, ale problem ten ustał i już nigdy nie powrócił. Proszę o pomoc w tej materii - co mogę sprawdzić i jak oraz ewentualne sugestie co do przyczyny awarii.
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]
ale nie działa Ci lewa strona kierunków, czy tylko jedna lampka? Sprawdź może bezpiecznik nr 2 (o ile dobrze kojarze) w skrzynce, lub możę coś styki są zaśniedziałe dochodzące do lampek.
Re: BORA - niemigający lewy kierunkowskaz
Cała strona nie świeci, a tykanie jest 3 razy szybsze niż prawej, która działa normalnie:/
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Manetka do sprawdzenia. Ten sam problem, tylko druga strona: viewtopic.php?f=140&t=413382" onclick="window.open(this.href);return false;
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Przestaw manetkę w skrajne położenie i psiknij wd-40 - pewnie syfu się nazbierało - miałem to samo swojego czasu .mssg1 pisze:Cała strona nie świeci, a tykanie jest 3 razy szybsze niż prawej, która działa normalnie:/
Ale WD-40 to tłuszcz a tam gdzie coś ma przewodzić to chyba nie wskazane ?
- italiano_83
- V.I.P.
Jaki tłuszcz ... rozpuści brudmssg1 pisze:Ale WD-40 to tłuszcz a tam gdzie coś ma przewodzić to chyba nie wskazane ?
No WD-40 jest tłuste Mam też pytanie jak dobrać się do tej manetki żeby móc ją rozkręcić i wyczyścić ? No i zamiast może WD-40 użyć czegoś do czyszczenia styków w sprayu ? :] Aha i, któreś konkretne skrajne położenie czy psikać we wszystkich skrajnych ?
- italiano_83
- V.I.P.
Muszę wyjechać pożeglować ale po drodze popsikam i zobaczę ile to dało :] Do zobaczenia
- italiano_83
- V.I.P.
viewtopic.php?f=2&t=271691&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeśli w Borze jest to tak samo rozwiązane jak w Passacie to przyczyną może być uszkodzony włącznik świateł awaryjnych.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wlacznik raczej nie ma nic do tego bo to z niego wychodzi sygnal i jest podawany na manetke a ta podaje na lewo lub na prawo.
Tluszczem sie nie przejmuj bo to fabrycznie jest nasmarowane wazelina techniczna.
Psikanie WD to tylko leczenie syfa pudrem bo tam sie wycieraja styki i trzeba manetke wymieniac.
Przy okazji mozna tempomat dolozyc jak sie nie mialo wczesniej.
Tluszczem sie nie przejmuj bo to fabrycznie jest nasmarowane wazelina techniczna.
Psikanie WD to tylko leczenie syfa pudrem bo tam sie wycieraja styki i trzeba manetke wymieniac.
- italiano_83
- V.I.P.
Pod warunkiem, że wytarły się styki, ja miałem to chyba z dwa lata temu jaki mi kierunkowskaz oszalał, a przerywacz w awaryjnych tykał jak wściekły, przeczyściłem i mam spokój do dzisiaj.agrala pisze:Psikanie WD to tylko leczenie syfa pudrem bo tam sie wycieraja styki i trzeba manetke wymieniac.