Tubro w 1.9 aaz, jak podkręcić?
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Nowicjusz
Witam. Dziś postanowiłem pogrzebać przy moim golfiku. Postanowiłem sprawdzić luzy podłużne i poprzeczne w mojej turbinie i ku mojemu zdziwieniu żadnych luzów w nim niema;) aż mnie to zdziwiło bo turbo jest chyba oryginalne a autko jest z 93r. Skoro Turbo jest w dobrej kondycji, silnik też sprawny( od wymiany oleju do wymiany dolewam ok 250ml oleju) chciał bym troche podkręcić moją turbinke. Mam więc kilka pytań:
- czy tubro musi cały czas "dmuchac" powietrze? bo zauważyłem po zdjęciu gumowego przewodu łączącego turbo z kolektorem ssącym że cały czas turbina pracuje bo dmucha powietrze nawet na normalnych obrotach? , oczywiście podczas dodawania gazu strumień powierza powiększa sie. Czy to normalne że łopatki turbiny kręcą się cały czas nie zależnie od obrotów?
- moja turbina ma zawór EGR więc co musze zrobić żeby zwiększyć moc mojej turbiny?
-na ile barów mogę ustawić moją turbine żeby za bardzo nie katować silnika?
załączam zdjęcia mojego turba
- czy tubro musi cały czas "dmuchac" powietrze? bo zauważyłem po zdjęciu gumowego przewodu łączącego turbo z kolektorem ssącym że cały czas turbina pracuje bo dmucha powietrze nawet na normalnych obrotach? , oczywiście podczas dodawania gazu strumień powierza powiększa sie. Czy to normalne że łopatki turbiny kręcą się cały czas nie zależnie od obrotów?
- moja turbina ma zawór EGR więc co musze zrobić żeby zwiększyć moc mojej turbiny?
-na ile barów mogę ustawić moją turbine żeby za bardzo nie katować silnika?
załączam zdjęcia mojego turba
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Tubro w 1.9 aaz, jak podkręcić?
na drugim zdjeciu po lewej stronie masz taka gruszke ze srubą i kontrą. odkrecasz kontre i wkrecasz szpilke. najlepiej robic to ze wskaznikiem doladowania. I samo podkrecenie turbo za duzego efektu nie da trzeba przy okazji podlac mu troche paliwa wiecej.. A to normalne ze turbo caly czas chodzi i dmucha Ja mam garretta T2 wyglada podobnie nie jest to duze turbo i skrecone mam pompuje max 1.2Bar przy zwiekszonej dawce i IC
- mariusz1102
- Nowicjusz
to że turbina się kręci na wolnych obrotach jest to jej normalne zachowanie. Najlepiej ustawić doladowanie 0,85-0,95 żeby nie szkodzilo silnikowi ale bez zwiekszonej dawki paliwa sie nie obejdzie a jak dawki nie zwiekszysz to moze wypalić ci tłoki .
"Dobry diesel musi dymić"
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
na jakiej podstawie tak sądzisz??mariusz1102 pisze:ale bez zwiekszonej dawki paliwa sie nie obejdzie a jak dawki nie zwiekszysz to moze wypalić ci tłoki .
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
szybciej tloki wypali jak doladowanie bedzie za male w stosunku do dawki paliwa..przy nad miarze moze wypalicmariusz1102 pisze:ale bez zwiekszonej dawki paliwa sie nie obejdzie a jak dawki nie zwiekszysz to moze wypalić ci tłoki .
W dieslu egt rośnie przy zbyt bogatej mieszance, w benzynie przy zbyt ubogiej o ile się nie mylę
A dawkę i Turbo podkręcić po założeniu boost pina czy przed?
"...kiedy przyjdzie po mnie ten zegarmistrz
światła purpurowy
stanę dumnie jak na apel zmarłych,
zwarty i gotowy... "
Parszywek ----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=477972" onclick="window.open(this.href);return false;
Było: Polo 86c2f steilheck 93r.
Jest: Golf mk3 GL 94r, Polo 86c steilheck 84r. i Komar 2350 75r.
Re: Tubro w 1.9 aaz, jak podkręcić?
Jeśli dobrze zrozumiałem to:Q_mac pisze:Po założeniu, i na końcu ciśnienie doładowania do tego.
Zakładam boost pina, potem podkręcam dawkę, i na końcu kręce turbo?
"...kiedy przyjdzie po mnie ten zegarmistrz
światła purpurowy
stanę dumnie jak na apel zmarłych,
zwarty i gotowy... "
Parszywek ----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=477972" onclick="window.open(this.href);return false;
Było: Polo 86c2f steilheck 93r.
Jest: Golf mk3 GL 94r, Polo 86c steilheck 84r. i Komar 2350 75r.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Możesz zobaczyć jak będzie po samym pinie i już do niego podnieść doładowanie. O ile będzie trzeba.Jak nadal będzie mało mocy dawka+doładowanie