autor: VDO - Blink » śr maja 01, 2013 20:41
Najeździłem trochę z tank whipem i stwierdzam, że antena nareszcie daje mi to, czego szukam. Mimo iż jest całkowicie niepraktyczna (nie idzie jej schować do bagażnika, wchodzi tylko na długość całego wnętrza) daje pogrom razem z Galaxy na pokładzie.
Dzisiaj z ciekawości rozebrałem drugą antenę - Discovery III na części pierwsze. Miałem małego pecha, bo na jej gwincie złamała mi się w trakcie nakręcania przejściówka 3/8. Dziwne robią teraz te przejściówki - w ogóle nie chciała się nakręcić, jakby była zbyt mała. Poprzednia wchodziła bez problemu. Przynajmniej sprawdziłem, na ile wytrzymuje i muszę przyznać, że jest naprawdę solidna. Ale wracając do Disco, nie obyło się bez użycia szlifierki i antena trochę ucierpiała, dlatego od razu przystąpiłem do rozkręcenia jej na części pierwsze. Przeczyściłem to i owo, złożyłem ponownie i wystroiłem. I tu pojawia się problem - antena na całej 40stce stroi równo na 1.0. Na skrajnych pojawiają się małe odchyły, ale są naprawdę mikroskopijne. Nie pomaga wysunięcie ani wsunięcie promiennika - cały przedział stroi prawie identycznie. Zdziwiony idealnym SWR, założyłem bat dłuższy o 35cm i SWR pokazuje na nim wartości od 2,5 do 3, czyli wychodzi na to, że cewki są ok (????) Przydałby się analizator teraz tylko jak zwykle jest to poza moim zasięgiem.