Czy padł dwumas ?

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

piotrerko
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy padł dwumas ?

Post autor: piotrerko » śr maja 08, 2013 21:42

Witam. Pytanie drodzy koledzy jak w tytule. Dziś jadę sobie normalnie, zajeżdżam na stacje i jak autko chodziło na jałowym zaczęło strasznie drgać. Chwila zastanowienia i zaraz na bok na parking na szybkie oględziny. Drgania były dosłownie wszedzie : na kierownicy, podłodze, otwartych drzwiach itd. Otwieram maskę i silnik jakby zaraz miał z poduszek wyskoczyć. Oczywiście poduchy na sztywno. Przy dogazowaniu drgania albo ustały albo już ich nie czułem ale raczej to pierwsze. Pierwsza diagnoza dwumas. Dojechałem w tym stanie do garażu. Jak miałem większe obroty było ok. Dopiero jak na światłach stawałem czułem jakby auto miało się zaraz rozlecieć. Zostawiłem tak na kilka godzin idąc do domu z myślą, że czeka wydatek. Wyszedłem na petka i do auta by sprawdzić jeszcze raz i o dziwo wszystko chodzi jak należy. Czy dwumas może mieć takie "wachania nastroju" ? W sensie może jakoś chwilowo się ustawił i sklinował (czy coś w tym stylu). Czy raczej jak dwumas padnie to drgania non stop. Nie wiem co mam o tym myśleć a w okolicy mam tylko jednego mechanika który lubi kroić klientów.
Będę wdzięczny za pomoc w diagnozie na odległość.
pozdrawiam serdecznie

Już trzeci raz tnę tą deske a ona wciąż za krótka

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Czy padł dwumas ?

Post autor: muszkatobiasz » śr maja 08, 2013 22:45

dwu mas lub coś miałeś z paleniem na którymś cylindrze

piotrerko
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy padł dwumas ?

Post autor: piotrerko » czw maja 09, 2013 07:37

A mozna to jakos vagiem potwierdzic? Czy bez rozbierania nie da rady? Dopytuje bo nie chcialbym pasc ofara "uuczciwego" mechanika.

piotrerko
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy padł dwumas ?

Post autor: piotrerko » czw maja 09, 2013 07:48

A mozna to jakos vagiem potwierdzic? Czy bez rozbierania nie da rady? Dopytuje bo nie chcialbym pasc ofara "uuczciwego" mechanika.

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Czy padł dwumas ?

Post autor: muszkatobiasz » czw maja 09, 2013 19:42

vagiem możesz sprawdzić czy niema błędów z wypadaniem zapłonu jak coś zapamiętał !

Awatar użytkownika
olsen72
Ma gadane
Ma gadane

Czy padł dwumas ?

Post autor: olsen72 » czw maja 09, 2013 19:48

Ja mam tak samo u siebie. Na razie zmienilem swiece chociaz bledow zadnych nie ma. Jutro lece wymieniac tylny lacznik skrzyni i zobacze czy cos pomoglo i dam znac. mam nadzieje ze to nie dwumas

"Twoj samochód jest wystarczająco szybki wtedy, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć" - Walter Röhl

Butryn
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Czy padł dwumas ?

Post autor: Butryn » pt maja 10, 2013 13:23

piotrerko pisze:Witam. Pytanie drodzy koledzy jak w tytule. Dziś jadę sobie normalnie, zajeżdżam na stacje i jak autko chodziło na jałowym zaczęło strasznie drgać. Chwila zastanowienia i zaraz na bok na parking na szybkie oględziny. Drgania były dosłownie wszedzie : na kierownicy, podłodze, otwartych drzwiach itd. Otwieram maskę i silnik jakby zaraz miał z poduszek wyskoczyć. Oczywiście poduchy na sztywno. Przy dogazowaniu drgania albo ustały albo już ich nie czułem ale raczej to pierwsze. Pierwsza diagnoza dwumas. Dojechałem w tym stanie do garażu. Jak miałem większe obroty było ok. Dopiero jak na światłach stawałem czułem jakby auto miało się zaraz rozlecieć. Zostawiłem tak na kilka godzin idąc do domu z myślą, że czeka wydatek. Wyszedłem na petka i do auta by sprawdzić jeszcze raz i o dziwo wszystko chodzi jak należy. Czy dwumas może mieć takie "wachania nastroju" ? W sensie może jakoś chwilowo się ustawił i sklinował (czy coś w tym stylu). Czy raczej jak dwumas padnie to drgania non stop. Nie wiem co mam o tym myśleć a w okolicy mam tylko jednego mechanika który lubi kroić klientów.
Będę wdzięczny za pomoc w diagnozie na odległość.
pozdrawiam serdecznie
Kolego, właśnie przerabiam ten sam temat u siebie. Czasem wibracje były a czasem było wszystko OK. Pewnego dnia przy redukcji jak wróciły wibracje to już tak zostało. Po prawie 2 tygodniach wycieczek do różnych zakładów padła decyzja na rozebranie sprzęgła. Padł dwumas. Zdecydowałem się na nowy zestaw sprzęgła i do tego regeneracja dwumasa w firmie Avanti w Kielcach (koszt regenracji 600zł - gwarancja rok czasu bez limitu km). W poniedziałek jadę osobiscię i zrobią mi to w ciągu jednego dnia z tego co mówią. Musisz się niestety przygotować na wymiane/regeneracje dwumasy, miejmy nadzieje tylko że wibracje tak szybko nie wrócą jak to było u mnie.

Kilku mechaników twierdziło że nie pali na jeden gar, wymieniłem przewody, cewke, świece (koszt prawie 600zł) i nic nie pomogło. Na wolnych obrotach jak powoli wkręcałem go na obroty to się wydawało że cały samochód się rozleci, wibracje występowały nawet w momencie jak obroty spadały i silnik nie był obciążony.

V6 4motion

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » pt maja 10, 2013 13:37

muszkatobiasz pisze:vagiem możesz sprawdzić czy niema błędów z wypadaniem zapłonu jak coś zapamiętał !

że w AJM mają wypadać niby zapłony? :bajer:

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Czy padł dwumas ?

Post autor: muszkatobiasz » pt maja 10, 2013 22:05

doggie pisze: że w AJM mają wypadać niby zapłony?
a dlaczego nie ?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Czy padł dwumas ?

Post autor: doggie » pt maja 10, 2013 22:07

wytłumacz mi jak, gdzie i na czym ..... oraz niby jak vagiem to sprawdzasz :bajer:

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Czy padł dwumas ?

Post autor: muszkatobiasz » pt maja 10, 2013 22:09

np na pompo wtryskiwaczach

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » pt maja 10, 2013 22:11

muszkatobiasz pisze:np na pompo wtryskiwaczach
słyszysz że gdzieś biją dzwony ale nie wiesz w którym kościele .... wypadanie zapłonów na pompowtryskiwaczach w silniku wysokoprężnym...... :helm:

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Czy padł dwumas ?

Post autor: muszkatobiasz » pt maja 10, 2013 22:15

a czemu niby nie?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » pt maja 10, 2013 22:18

muszkatobiasz pisze:a czemu niby nie?
zacznijmy od tego co to jest wypadanie zapłonów i w jakich silnikach może mieć to miejsce?

W silnikach TDI PD nie ma wypadania zapłonów a tym bardziej nie ma możliwości sprawdzenia tego skoro to nie występuje, w silnikach TDI sprawdzamy reakcję pompowtryskiwacza na impuls elektromagnetyczny czyli tzw. BIP

błędy VCDS dotyczą wypadania zapłonów np. cylindra 4 dla silników benzynowych 16688/P0304/000772, jesli komuś tak wskazuje dla diesla do chyba ma nieprawidłowe pliki l-code

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”