EGR out - wrazenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
EGR out - wrazenia
Jeśli EGR działa tylko na jałowych obrotach to analogicznie silnik rozgrzewa się wolniej tylko na wolnych obrotach. Dobrze kombinuję? W 115 kopytnym AJM można bez problemu zaślepiać?
EGR out - wrazenia
sluchaj jakmoze sie rozgrzewac wolniej jak spaliny sa dawkowane do silnika zeby on=bnizyc EGT. One obnizaja temperature na glowicy.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
EGR out - wrazenia
Troche odkopie temat bo nie chce zakładać nowego. Otóż niedawno wyczyściłem cały Egr by sprawdzić dokładnie w ktorym miejscu jest wyciek i wyczyściłem to wszsytko po złożeniu przejechaniu sie samochód duzo pali. Wcześniej miałem spalanie 6-6,5L natomiast teraz 7,5-8L nie mam pojecia czym to jest spowodowane. Szukałem przyczyny ale nic nie znalazłem. Macie jakieś pomysły co to moze byc ?
EGR out - wrazenia
Witam.
Mam pytanie - prawdopodobnie banalne. Po co do turbiny wprowadzany jest olej tą metalową rurką? W celu jej smarowania? Być może chodzenia ale w to jakoś wątpię? Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie.
Post może trochę nie na miejscu, ale jakoś mi tutaj się tematycznie wpasował.
Mam pytanie - prawdopodobnie banalne. Po co do turbiny wprowadzany jest olej tą metalową rurką? W celu jej smarowania? Być może chodzenia ale w to jakoś wątpię? Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie.
Post może trochę nie na miejscu, ale jakoś mi tutaj się tematycznie wpasował.
EGR out - wrazenia
Dzięki czyli mam rozumieć że w środku są jakieś specjalne kanały w obiegu zamkniętym i olej jest pod ciśnieniem napędzany przez pompę oleju. Widział ktoś może jakieś wizualizacje, grafiki poglądowe?
EGR out - wrazenia
jest tulejka i oska w niej. Prze tulejke po srodku w poprzek jej jest otwór by oliwa przelatywala i smarowala te elementy slizgowe. Proste to jak budowa cepa. Olej trafia do turbiny z magistrali ukladu olejowego czyli mneijwiecej pod cisnieniem do 3 barów. Przedewszystkim smaruje ale i tez studzenie to glowna rola.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
EGR out - wrazenia
to nie temat na zadawanie takich pytań, schematy znajdziesz w internecie i na forum - wystarczy użyć wyszukiwarki u dołu strony - temat dotyczy zaworu EGR a nie turbosprężarki i jest zasilnia.SvR pisze:SvR
Re: EGR out - wrazenia
Mam pytanie odnośnie Golfa V i silnika 1.9 tdi. W tym silniku zawór jest sterowany elektrycznie. Czy po jego zaślepieniu nie wyskoczy check? Czy można w tym silniku coś zdziałać VCDS'em? Może ktoś opisać procedurę? Jeżeli próbuję wejść w adaptację i kanał bodajże 4 to jest on niedostępny.
EGR out - wrazenia
bedzie sypac bledami. VCDS nie sluzy do wylaczania elementów to sprzet diagnostyczny.
EGR out - wrazenia
Witam , mam problem - wstawiałem zaślepke egr w miejscu (patrząc na str 1 tego postu) to wylądowała ona w tym samym miejscu pk. nr 3. - tóz pod zaworem egr i nie wiem czy efektem tego jest rozszczelnienie sie tej rurki z harmonijką która leci aż do pk. nr 4 na tej harmoszce mi zaczęło syczeć na odpalonym aucie i uchodzi tam ciśnienie , być może była wcześniej ona naderwana - nie wiem . Pytanie czy można tak po prostu zaślepic ten kawałek rurki w punkcie nr 4 . PS nr 3-4 widoczne na stronie 1 .
EGR out - wrazenia
wykrec ta rurke i zaslep i 3 i 4 i masz spokoj na wieki.
- GranTorino
- Nowicjusz
EGR out - wrazenia
Moje wrażenia jak najbardziej in plus. Założyłem wyczyszczony kolektor wydechowy z AWX-a, wszystkie nowe uszczelki, nowe nakrętki, kolektor ssący też z AWX-a i aby było weselej- wywaliłem kata, robiąc przelot. Wbrew pozorom, nie kopci prawie w ogóle, a silnik może wreszcie odetchnąć świeżym powietrzem
w większej dawce. Przy dodaniu gazu słychać jego przepływ w kolektorze. Ja jestem bardzo zadowolony
w większej dawce. Przy dodaniu gazu słychać jego przepływ w kolektorze. Ja jestem bardzo zadowolony
Re: EGR out - wrazenia
tak uczyniłem , dorobiłem sobie zaślepke z aluminiowej blaszki i jest ok , thx za pomocwesol pisze:wykrec ta rurke i zaslep i 3 i 4 i masz spokoj na wieki.