Golf III i lampka od swiec
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Golf III i lampka od swiec
Witam. Moj Ojciec ma golfika 94 rok, 1.9D, silnik 1Y i ma nastepujacy problem. Autko bez problemu odpala jak jest zimne i po chwili jak juz chodzi zapala sie 2 razy kontrolka od świec na jakieś 4-5 sekund. W tym czasie sie nic nie dzieje nie dobrego (auto chodzi dalej, nie dławi się). O co chodzi, pewnie pokazuje jakieś błedy. Gdzie szukać przyczyny.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
pewnie masz którąś świece spaloną i informuje cię o tym kontrolka wariuje wymień wszystkie najlepiej orginalne bosch ja zawsze w dizlach jakich miałęm takie kłąde i wytzrymują po 6 lat albo i wiecej bo sprzedam auto a one działąją koszt jest duzawy bo ponad 100 zł ale iskry pala sie po 1 miesicu tylko nie wiem jak ejst w golfach jak sie jedna spali to reszta grzeje ??
Moim zdaniem do wymiany bezpiecznik 50A w skrzynce bezpiecznikowejpod kierownicą (jest to największy bezpiecznik w tej skrzynce).
Po spaleniu jednej pozostałe grzeją, ale ponieważ są spięte jedną listwą to prąd (natężenie) podawany na pozostałe pozostaje zwiększony i może powodować ich szybsze zużycie się.tylko nie wiem jak ejst w golfach jak sie jedna spali to reszta grzeje ??
Może to dziwne ale ja na tym samym silniku po wyjęciu tego bezpiecznika odpaliłem co prawda w lecie, ale bez problemów. Po odpaleniu po chwili zapalała się kontrolka świec żarowych jak u ojca modela (jak w temacie) iprzygasała, bez żadnych widocznych i odczuwalnych skutków w pracy silnika. Dlatego pierwszy pomysł na odpowiedź na postawione pytanie był, aby wymienić właśnie ten bezpiecznik może jest przepalony bądź niesprawny (koszt tego bezpiecznika to 4 zł) więc wartosprawdzić.
To jest sterownik silnika. Jasne ze jest mozliwosc wymiany. Napisz moze najpierw w czym dokladnie tkwi problem...wojtkos pisze:cw związku z tym nie ma możliwości jego wymiany?!
Jesli Ci nie grzeja swiece to nie masz sie czym martwic, bo w TDI grzanie wlacza sie dopiero jak temp. plynu jest mniejsza niz 9 st. C. Poczekaj na chlodniejsze dni
O bezpiecznik od razu zapomnij. Kontrolka zachowuje sie tak samo, nawet jak sie go wyjmie. Jest w oddzielnym gniezdzie nad przekaznikami.wojtkos pisze:Bezpiecznik wiem, że jest to ten większy (bodajże po prawej stronie na górze przy skrzynce bezpieczników)
Przekaznik 103 (moze byc tez inny nr) pozycja nr 12.