auto z DE do PL po 2 latach spowrotem do DE
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Witam, kilka lat temu sprowadziłem auto z DE do PL, auto jeżdżone przez 2 lata na PL numerach
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda procedura wyrejestrowania auta w PL i ponowa rejestracja w DE.
Głównie rozchodzi się o to że zostałem zatrzymany przez niemiecką kontrolę celną i oni stwierdzili że od kilku lat jestem zameldowany w Niemczech, a auto (którego jestem właścicielem) jest zameldowane w Polsce, napisali pismo do skarbówki która odpisała do mnie że mam auto wyrejestrować w Polsce i zarejestrować w DE pomijam fakt uregulowania podatku
I teraz tak się zastanawiam czy nie lepiej sprzedać auto mojej mamie i dalej sobie jeździć lub zarejestrować je w DE podatek i tak ureguluje, chyba że legalnie da się go ominąć
Z czym będzie mniej problemu i kosztów?
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda procedura wyrejestrowania auta w PL i ponowa rejestracja w DE.
Głównie rozchodzi się o to że zostałem zatrzymany przez niemiecką kontrolę celną i oni stwierdzili że od kilku lat jestem zameldowany w Niemczech, a auto (którego jestem właścicielem) jest zameldowane w Polsce, napisali pismo do skarbówki która odpisała do mnie że mam auto wyrejestrować w Polsce i zarejestrować w DE pomijam fakt uregulowania podatku
I teraz tak się zastanawiam czy nie lepiej sprzedać auto mojej mamie i dalej sobie jeździć lub zarejestrować je w DE podatek i tak ureguluje, chyba że legalnie da się go ominąć
Z czym będzie mniej problemu i kosztów?
W niemczech masz czasowy meldunek czy na stałe?
Jeśli na stałe to nie mozesz miec zarejestrowanego auta w PL.
Nie wiem jaki mam meldunek, poszedlem do urzedu miasta i sie zameldowalem, pozniej ide kiedy chce i sie wymeldowuje. Tutaj chyba nie ma czegos takiego jak meldunek staly i czasowy. Na kwicie nie mam daty konca meldunku. Wiem ze wedlug prawa autem z obca rejestracja moge byc nie wiecej jak pol roku, pozniej musze je przerejestrowac. Ja teraz chce sie dowiedziec co robic dalej, jakie jest najrosadniejsze wyjscie i oczywiscie najtansze.Fahoo pisze:W niemczech masz czasowy meldunek czy na stałe?
przemeldowac sie do PL...tylko czy to zatrzyma "machine"podatkowa?
Re: auto z DE do PL po 2 latach spowrotem do DE
machiny podatkowej już nie zatrzymam, zaległyt podatek i tak będę musiał zapłacić, do PL nie mogę się przemeldować bo jestem tam także zameldowany pracuje w DE, mam umowę na stałe, więc nie mogę się stąd wymeldowaćFahoo pisze:przemeldowac sie do PL...tylko czy to zatrzyma "machine"podatkowa?
rodzą się pytania:
- jak wygląda procedura powrotu auta na niemieckie tablice,
- jakbym za kilka lat wrócił do PL i ściągał ze sobą auto czy znów bym musiał płacić cło i inne wszystkie formalności które zostały już wykonane
- czy mógłbym zastosować coś o taktyce przesiedlenia (jak to robią w USA), ile lat musiałbym tu mieć na siebie auto aby w ten sposób je ściągnąć
- przy rejestracji auta w PL zatrzymali mi mały i duży brief
same pytania, zero odpowiedzi
czy po prostu nie lepiej sprzedać auta mamie lub bratu i przy następnej kontroli powiedzieć że auto pożyczone
szczyku, u niemców nie ma pozyczonego auta...musi byc kwit na uzyczenie czasowe
a z tym meldunkiem jak mozesz byc zameldowany tu i tu?
Re: auto z DE do PL po 2 latach spowrotem do DE
no właśnie jestem tu i tu i to nie tylko ja w ogóle jak oni sprawdzą czy jestem zameldowany w PL, jak na dzień dzisiejszy nawet fotek z radarów do PL nie wysyłają co ma się w niedługim czasie zmienićFahoo pisze:szczyku, u niemców nie ma pozyczonego auta...musi byc kwit na uzyczenie czasowe
wszystkie niemieckie papiery, umowy, abonamenty, konta bankowe, skarbówka, rentowe itp. itd. mam na adres meldunkowy w DE
- -oli-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nieprawda, mój szwagier ostatnio dostał mandat po 3 miesiącach , 120 euroszczyku pisze:jak na dzień dzisiejszy nawet fotek z radarów do PL nie wysyłają
Auto przemelduj na kogoś z Twojej rodziny! Ale i tak to dużo nie daję, bo jakiś określony czas możesz się nim w De poruszać! Potem, przy kontroli auto Ci kasują na parking strzeżony i odebrać go może tylko właściciel! Nawet jeśli opłacisz podatek! Możesz auto na polskich numerach zarejestrować w De. Wystarczy że przejdzie TUV, potem do Zulasungsteli i rejestrujesz auto. Opłaty to 50 euro + normalne koszta rejestracji. Dużo załatwiania! Jeśli kiedyś będziesz chciał zarejestrować auto w PL to trzeba znowu akcyzę płacić Można auto brać na mienie przesiedleńcze, ale nie jest to takie proste. Ja bym się w to nie bawił, tylko kupił jakieś inne auto w DE. Sam tak zrobiłem, i mam spokój