Sposób wyważenia kół aluminiowych
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Pytanie dla ludzi którzy znają się w temacie czy na zdjęciu felga jest prawidłowo oklejona odważnikami
z jednej strony wklejany a z drugiej nabijany.
Mam też tak wyważone koła na wyważarce jest 0 , 0 ale czuje lekkie bicie przy 120km/h , zaś na zimówkach jest wszystko ok. Rozmiar ten sam 15 opony nowe. Zdjęcie przykładowe.
z jednej strony wklejany a z drugiej nabijany.
Mam też tak wyważone koła na wyważarce jest 0 , 0 ale czuje lekkie bicie przy 120km/h , zaś na zimówkach jest wszystko ok. Rozmiar ten sam 15 opony nowe. Zdjęcie przykładowe.
daj tuleje ustalające (takie plastiki na piastę na które wsuwa się część felgi) - problem zniknie - zimówki masz na stalówkach pewnikiem
poczytaj link
poczytaj link
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
Akurat sposób (technika) wyważenia nie ma znaczenia, pytanie jak i kiedy wyważarka była kalibrowana i czy jest koło dobrze wyważone. Ale można tak alusy wyważać, naklejany i nabijany, na stare brzydkie alusy tak zakładam, ale na ładne daję naklejane z obu stron.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
- ciachotdi
- diesel m@ster
ale fele są oryginalne od golfa 4 i tam pierscień nawet nie wejdzie bo fela ładnie siedzi na piaściegrg474 pisze:takie plastiki na piastę na które wsuwa się część felgi
W takim razie szukaj powodu bicia gdzie indziej - opony, hamulce czy coś.
Mogą być wszystkie naklejane, wszystkie nabijane lub mieszane - nie ma to znaczenia
Mogą być wszystkie naklejane, wszystkie nabijane lub mieszane - nie ma to znaczenia
- ciachotdi
- diesel m@ster
zbieram opinię o wyważaniu kół wybiorę najlepszego fachmana w okolicy i zobaczymy - jak narazie dzięki za zainteresowanie.
odpiszę jak sprawa się wyjaśni
odpiszę jak sprawa się wyjaśni
Pierwsze co to sprzawdz czy wraz z predkoscia drgania sie zwiekszaja. Jesli tak to raczej zle wywazone sa kola. Jesli bedzie zanikac drganie i pojazwiac sie to gdzies indziej jest problem i moga to byc winne opony. Wywazanie na naklejane czy nabijane i miksy to nie problem bo na maszynie sie ustawia czy maja byc takie czy inne i w ktorym miejscu sa naklejane ciezarki czy od wewnatrz czy od zewnatrz. Czasami wywazarki sa tez juz neidokladne i mozna sprobowac na innej wywazyc.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- ciachotdi
- diesel m@ster
sprawa wyjaśniona źle wyważone koło niema widocznego bicia felgi bądź opony. Wnioski-korzystajmy ze sprawdzonych wulkanizacji.
drga kiera czyli konzowki drazkowi same drazki sa bardziej eksploatowane tak jak reszta tez. Oraz napewno lozysko tez nie jest z tego fakty zadowolone.
Ostatnio dawalem do malowania felgi wiec sciagalem opony i po malowaniu zakladalem opony. Te same opony wyladowaly na przedzi eco byly i te same na tyle. Opony zakupilem nowe wiec nei sa jakies po przejsciach tak smao alumy kupione par elat temu tez nowe. Zero uzywek-tego nie toleruje poprostu. Zalozeone opony, wyazone bo jezdizlem chyba po trzech gumiarzach a ze sam keidys pracowalemjako gumiarz to coneico wiem w temacie. Dopiero ci trzeci pozadnie wywazli niegdys mi kola. Teraz wywazal ziomek i sie okazalo ze przy 140 drgala kiera. No to reklamacja i ponowne wywazene i sie okazalo z ekazde kolo mialo cos nei tak po 10-15 gram. Na tyle juz mi sie nei podobalo ze bylo odwaznikwo naklejone cos kolo 90 gram. Wtedy sie odbija opone z felgi i przesuwa o 180 stopni i ponownie pompuje i na wywazare. Wtedy tez juz powinno byc mniej gram niedowagi. No i tak zrobilismy i teraz jade 200 i puszczam kiere i jedzi ejak poszynach. Przy wywazaniu tez sie zaklada kolo na maszyne tak by byla wentlem w odpowiednim miejscu. N szybkiego to tak zawsze jest ze cos spitolą.
Ostatnio dawalem do malowania felgi wiec sciagalem opony i po malowaniu zakladalem opony. Te same opony wyladowaly na przedzi eco byly i te same na tyle. Opony zakupilem nowe wiec nei sa jakies po przejsciach tak smao alumy kupione par elat temu tez nowe. Zero uzywek-tego nie toleruje poprostu. Zalozeone opony, wyazone bo jezdizlem chyba po trzech gumiarzach a ze sam keidys pracowalemjako gumiarz to coneico wiem w temacie. Dopiero ci trzeci pozadnie wywazli niegdys mi kola. Teraz wywazal ziomek i sie okazalo ze przy 140 drgala kiera. No to reklamacja i ponowne wywazene i sie okazalo z ekazde kolo mialo cos nei tak po 10-15 gram. Na tyle juz mi sie nei podobalo ze bylo odwaznikwo naklejone cos kolo 90 gram. Wtedy sie odbija opone z felgi i przesuwa o 180 stopni i ponownie pompuje i na wywazare. Wtedy tez juz powinno byc mniej gram niedowagi. No i tak zrobilismy i teraz jade 200 i puszczam kiere i jedzi ejak poszynach. Przy wywazaniu tez sie zaklada kolo na maszyne tak by byla wentlem w odpowiednim miejscu. N szybkiego to tak zawsze jest ze cos spitolą.
-
- Mały gagatek
Re: Sposób wyważenia kół aluminiowych
Źle wyważone koła mogą doprowadzić do uszkodzenia zawieszenia, łożysk, wycierania się opon. Nawet kilku gramowe różnice przy dużych prędkościach sprawiają zwiększają się do kilkukilogramowych obciążeń.
Tu masz art: http://www.motocorner.pl/wywazanie-kol- ... kim-celu/w" onclick="window.open(this.href);return false; którym kwestia ta została trochę lepiej wyjaśniona.
Tu masz art: http://www.motocorner.pl/wywazanie-kol- ... kim-celu/w" onclick="window.open(this.href);return false; którym kwestia ta została trochę lepiej wyjaśniona.
- sidewind76
- Użytkownik
Pamiętajcie też o tym aby wulkanizator doważył do zera każda wyważarka poza tym że pokaże 0,0 ma jeszcze przycisk którym znosi się tolerancję i wtedy jest faktycznie doważone do zera
Od nieba dzieli nas tylko 9 milimetrów...
nie ma takowego przycisku tylko ustawia sie tolerancje na maszynie. Zazwyczja do 5 gram ale min to zazwyczaj 2.5 grama. Neiktore kola nie da sie tak doważyć na tip top. Ten kto robil w tej branży to wie oczym mowie. Lepiej sprawdzajcie czy opona nie "chodzi" czy felgi sa proste itd. ALe ludzi ete zoczekuja ze jak kupują opony uzywane ze beda idealne. Nikeotre opony sa przywożone z DE a uczesniczyly w kraksach imomo z enei widac ewidentnych uszkodeń mog ameic uszkodzona osnowe.