Zwiększone obroty przy odpalaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- piotreldiablo
- Ma gadane
W zeszłym miesiącu zmieniłem auta, kolejny diesel mam bore ATD 1,9 TDI 2003 i mam pytanie, podczas odpalania na zimnym silniku od razu wchodzi na 1500 obrotów i spada do ok 850-900 tak jakbym odpalał z noga na gazie. Dzieje sie to tylko na zimnym silniku kiedy jest zimny i odpalam pierwszy raz. nie kopci, bardzo dobrze sie zbiera. Czy to normalne czy ja nie mam wyczucia ? Z poprzednim dieslem tak nie było ale to inna konstrukcja
PIOTR
Re: Zwiększone obroty przy odpalaniu
Czujnik temp. płynu do wymiany G62 najprawdopodobniej. Sprawdź vagiem.
jak by nie było będzie bardzo miło :P
- piotreldiablo
- Ma gadane
Masz racje wywala ciągle błąd tego czujnika, po kasowaniu powraca. Też mi sie wydaję że źle wskazuje. Po 30 min jazdy wskazuje 70 stopni raz 90. Jaki czujnik polecacie kupić ? Pytałem w sklepie i o dziwo powiedział koleś że ok 25zł kosztuje w zależności od koloru
PIOTR
Dzisiaj kupiłem za 60zł oryginał i też tobie taki polecam chociaż jeszcze nie zdążyłem go wymienić
Koledzy, spadła znacznie temperatura zewnętrzna bo aż do -1*C więc nie dziwcie się, że sterownik silnika podaje wyższe obroty biegu jałowego na zimnym silniku. To normalny objaw w tych temperaturach a będzie tak regularnie po spadku temperatury ciągle poniżej 0*C.
- piotreldiablo
- Ma gadane
czujnik musze wymienić. W jednym 25 zł a w drugim pytałem 85zł to chyba przesada. Kupiłeś oryginał vw w sklepie ?
PIOTR
- Paviarotti
- Lord GTI
Jeśli czujnik G62 to tylko oryginał, zamienniki często padają.
I nie wiem gdzie wy tak tanio kupujecie te czujniki ori, ja dałem w ASO grubo ponad stówę z oringiem (120? nie pamiętam dokładnie).
I nie wiem gdzie wy tak tanio kupujecie te czujniki ori, ja dałem w ASO grubo ponad stówę z oringiem (120? nie pamiętam dokładnie).
tak jak koledzy powyzej G62.. nie zaluj na ori.. bo wymienisz 3 zamienniki szybciej niz 1 ori.
Ja miałem wzrost obrotów chwile po odpaleniu jak i w czasie jazdy czasem, na jakieś 2 sekundy (rosły do około 1100-1200 ) i zaraz spadały . Oczywiście błąd czujnika. Po wymianie na oryginał problem zniknął.
Odgrzebie kotleta... podobny problem Bora 1.9 TDI PD ASZ kiedyś obroty wskakiwały na 1200 (po nocy zimny silnik) i trzymał trochę i potem delikatnie spadały silnikiem nie rzucało ładnie chodził spalanie 1,5l/h i też spadało ... czujnik wymieniłem i teraz po nocy jak z rana odpalam wskakuje odrazu na 900-924 obrotów spalanie na chwile wskoczy na 0.8l/h po czym po 5 sekundach 0.6l/h i zaczyna telepać silnikiem przenosi się to na kierownice i wygląda to tak jak by się dławił. Pomysły ? ew. które logi z rana zrobić które by coś wskazały ?.
Sprawdz rano jakie masz temperatury płynów ( powinny być zbliżone) i możesz po odpaleniu oglądać jak zmieniają się temp i czy nie ma skoków temp. jak obroty rosną ( u mnie tak było ) wtedy wykluczysz albo będziesz wiedzial że to któryś czujnik .