[GOLF IV 1.9 TDI] Podczas jazdy zapala się ASR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć,
jestem nowym użytkownikiem Golfa IV 1.9 TDI z 2000 roku 115 KM
Byłem parę dni temu u mechanika, bo miał lekkie problemy z odpalaniem. Czasem nie odpalił od strzała tylko za 2-3 razem. Wymienił końcówki dwóch pompowtrysków - bo komp wykazał, ze korekty dawek były nie halo. Po wymianie odpala na strzała.
Od dwóch miesięcy sporadycznie zapalała mi się kontrolka ASR podczas jazdy, ale po zgaszeniu silnika i odpaleniu ponownym znikała i już się nie zapaliła, teraz dzieje się to o wiele razy częściej, praktycznie przy każdej jeździe. Dlatego teraz się tym zainteresowałem, bo jak się ona zapala, to i czuję jakieś dziwne telepanie auta, ale też nie zawsze ...
gdzie szukać problemu? Czy coś mogę przeczyścić sam zanim pojadę na diagnostykę? Proszę o wskazówki, dziękuję
jestem nowym użytkownikiem Golfa IV 1.9 TDI z 2000 roku 115 KM
Byłem parę dni temu u mechanika, bo miał lekkie problemy z odpalaniem. Czasem nie odpalił od strzała tylko za 2-3 razem. Wymienił końcówki dwóch pompowtrysków - bo komp wykazał, ze korekty dawek były nie halo. Po wymianie odpala na strzała.
Od dwóch miesięcy sporadycznie zapalała mi się kontrolka ASR podczas jazdy, ale po zgaszeniu silnika i odpaleniu ponownym znikała i już się nie zapaliła, teraz dzieje się to o wiele razy częściej, praktycznie przy każdej jeździe. Dlatego teraz się tym zainteresowałem, bo jak się ona zapala, to i czuję jakieś dziwne telepanie auta, ale też nie zawsze ...
gdzie szukać problemu? Czy coś mogę przeczyścić sam zanim pojadę na diagnostykę? Proszę o wskazówki, dziękuję
-
- VWGolf.pl Killer
jedyne co to możesz przeczyścić i dogiąć to wtyczki pompowtrysków bo to raczej z nimi lub elektronikom będzie problem
to pompowtryski mają coś wspólnego z ASR?
a czy złe paliwo moze też mieć coś z tym wspólnego? Moze jakies denne zatankowałem?
a czy złe paliwo moze też mieć coś z tym wspólnego? Moze jakies denne zatankowałem?
-
- VWGolf.pl Killer
paliwo dużo ma też do tego ale jak już długo na tym paliwie śmigasz to tak du pa na początek podepnij kompa jeśli się zapali kontrolka i sprawdź błędy
Re: [GOLF IV 1.9 TDI] Podczas jazdy zapala się ASR
Dziś z rana zapaliło mi się po chwili, więc na światłach zgasiłem silnik i zapliłem znów, długo nietrwało znów kontrolka świeci i czuć nierówną pracę silnika telepanie z przodu, znów zgasiłem i już się nie zapaliła aż dojechałem do pracy kolejne parę km.
Moze jednak to gówniane paliwo? Dodam dziś może liquid moly? Co sądzicie?
Komp dop jutro lub w czw podłączę, no chyba, że znajdę kogoś w Poznaniu za przysłowiowe piwo:)
Moze jednak to gówniane paliwo? Dodam dziś może liquid moly? Co sądzicie?
Komp dop jutro lub w czw podłączę, no chyba, że znajdę kogoś w Poznaniu za przysłowiowe piwo:)
Popularna usterka. Prawdopodobnie uszkodzona wiązka od pompowtrysków.
Mają i to dużo.oguh pisze:to pompowtryski mają coś wspólnego z ASR?
wiązka od pompowtrysków - rozumiem, że to pod pokrywą zaworów jest tak, co trzeba ew. wymienić? Jak długo i ile kosztuje mniej więcej trwa wymiana?TheBiSHoP pisze:Popularna usterka. Prawdopodobnie uszkodzona wiązka od pompowtrysków.
Mają i to dużo.oguh pisze:to pompowtryski mają coś wspólnego z ASR?
czy paliwo może mieć wpływ?
-
- VWGolf.pl Killer
spróbuj podpiąć kompa i sprawdzić bipy i dawki i który wtrysk lub wtyczka wariuje wiązkę najlepiej całą w głowicy ale najpierw spróbował bym ją wyczyścić i po doginać piny we wtyczkach i wtedy sprawdzić czy jest poprawa bo pompowtrysk też może być trafiony a jeśli paliwo lipne to wszystkie cztery szt. mogą się wysypać
dzięki tak zrobię,
Powrót z pracy + później ajzda na zakupy itd. Kontrolka sie nie zapaliła ...
a paliwo na Orlenie Verva wlana ...
dwie koncowki mechanik zmienil pare dni temu bo daki byly zle ... a moze to winne paliwo jest ...
ps. pompowtryski tez byly zmieniane z 6 miechow temu nim zakupilem auto (sa z malego przebiegu i wg zaufanego mechasa byly OK - i trza mu wierzyc.)
czyli podsumowujac paliwo moze miec wplyw na zapalenie się kontrolki?
Powrót z pracy + później ajzda na zakupy itd. Kontrolka sie nie zapaliła ...
a paliwo na Orlenie Verva wlana ...
dwie koncowki mechanik zmienil pare dni temu bo daki byly zle ... a moze to winne paliwo jest ...
ps. pompowtryski tez byly zmieniane z 6 miechow temu nim zakupilem auto (sa z malego przebiegu i wg zaufanego mechasa byly OK - i trza mu wierzyc.)
czyli podsumowujac paliwo moze miec wplyw na zapalenie się kontrolki?
-
- VWGolf.pl Killer
ok Dziś w drodze do pracy kontrolka zapaliła się i czułem inną pracę silnika na światłach zgasiłem i już się nie zapaliła... diagnostyka pewnie jutro i zobaczymy, rozkręcenie pokrywy długo trwa, zrobi mi to mechanik na poczekaniu?
-
- VWGolf.pl Killer
Wymieniliśmy dziś wiązkę na nową - całą, korekty dawek są igła, a mimo to po postoju parogodzinnym i jazdą chwilę temu znów zapaliło się asr.
Po podłączeniu do kompa wywaliło błąd - 2 pompo wtryskiwacza, który był robiony tydzień temu - nowa końcówka. Korektę też ma dobrą.
moze winna jest cewka?
Po podłączeniu do kompa wywaliło błąd - 2 pompo wtryskiwacza, który był robiony tydzień temu - nowa końcówka. Korektę też ma dobrą.
moze winna jest cewka?
-
- VWGolf.pl Killer