Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Witam
Mam golfa IV z 2003 r silnik 1.9 tdi 74 kW 100km na pompowtryskach, zabieram się do wymiany oleju i mam problem, w książce serwisowej mama normę 505.01, chcę zakupić olej firmy Valvoline dokłądnie ten DuraBlend Diesel 5W40 oto link http://valvolinepolska.pl/pr,13,durable ... 5w-40.html" onclick="window.open(this.href);return false; czy to dobry wybór ??
Mam golfa IV z 2003 r silnik 1.9 tdi 74 kW 100km na pompowtryskach, zabieram się do wymiany oleju i mam problem, w książce serwisowej mama normę 505.01, chcę zakupić olej firmy Valvoline dokłądnie ten DuraBlend Diesel 5W40 oto link http://valvolinepolska.pl/pr,13,durable ... 5w-40.html" onclick="window.open(this.href);return false; czy to dobry wybór ??
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
Jaki olej?
tak spełnia tę normę
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jaki olej?
Dobry olej. Jeżdziłem na nim przez dwa sezony i ubyło może 0,2l na 15tys.
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Re: Jaki olej?
Raczej dobry silnik... Jak silnik już jest podmęczony, to i dobry olej wciągnie a jak zdrowy to i rzadkiego oleju nie ubędziepiotrb79 pisze:Dobry olej. Jeżdziłem na nim przez dwa sezony i ubyło może 0,2l na 15tys.
'99 e46 328ci na bogato i bokiem ;)
'99 multivan highline ACV na bardzo bogato ;)
'00 bora variant AHF automat na przebogato :D <--żonowóz
'04 Octavia kombi ASV na bardzo bogato na dupowóz po pracy
'17 kia venga 1,4/90 na bogato /służbowa = najlepsza do wszystkiego chociaż mega słaba ;)
'99 multivan highline ACV na bardzo bogato ;)
'00 bora variant AHF automat na przebogato :D <--żonowóz
'04 Octavia kombi ASV na bardzo bogato na dupowóz po pracy
'17 kia venga 1,4/90 na bogato /służbowa = najlepsza do wszystkiego chociaż mega słaba ;)
Jaki olej?
chłopaki mam mk2 1.3nz silnik ogolnie w bdb. kondycji, suchy, zawory nie grają, chce wymienić olej tylko sęk w tym że nie wiem co tam poprzedni właściciel lał.... jaki możecie polecić olej do niego?
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Jaki olej?
Jakikolwiek kupisz będzie dobry. Ja rozumiem mieć dylemat przy PD bo to mozna pomylić się ale przy tak starym silniku, który do tego nie ma specjalnych wymagań... Jakiś Mobilek 10W40 będzie dla tego motorku ucztą myślę.
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Jaki olej?
10W40 bliżej do minerału niż syntetykowi. To taki złoty środek na takie dylematy jeśli prawdą jest jak piszesz, że motor nie jest w fazie emerytalnej. Co do firmy, Mobil, Castrol, Elf, Motul...lej co Ci się bardziej spodoba.
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]
Jaki olej?
wlany castrol, ogolnie bardzo pozytywnie, na poczatku strasznie grał zawór, (motor 3 lata nie odpalany) ale jak sie rozgrzał olej to cichutko
Jaki olej?
Witam
Koledzy mam pytanko... od wymiany oleju zrobiłem swoim nowym nabytkiem (mk4 ALH+, 131KM) 8000 tys km, zalane było na max (górna kreska zakropkowanego pola na bagnecie), dzisiaj sprawdzałem i jest 3/4 miarki. Styl jazdy dynamiczny. Czy to duże zużycie czy dopuszczalne? Przeglądając tematy na forum niektórzy piszą że jak się przyciska to każdy łyknie trochę oleju, inni znowu że zdrowy VP nie powinien nic brać, więc mój chyba jest nie do końca zdrowy?
Koledzy mam pytanko... od wymiany oleju zrobiłem swoim nowym nabytkiem (mk4 ALH+, 131KM) 8000 tys km, zalane było na max (górna kreska zakropkowanego pola na bagnecie), dzisiaj sprawdzałem i jest 3/4 miarki. Styl jazdy dynamiczny. Czy to duże zużycie czy dopuszczalne? Przeglądając tematy na forum niektórzy piszą że jak się przyciska to każdy łyknie trochę oleju, inni znowu że zdrowy VP nie powinien nic brać, więc mój chyba jest nie do końca zdrowy?
ALH + 205 + chip
- Paviarotti
- Lord GTI
Jaki olej?
albo 8000km albo 8 tys.liteon0 pisze:8000 tys km
Jak nic nie dolewałeś to jest ok. Większość aut z turbo będzie łykało trochę oleju, poza tym ciężko jest o silnik, który ABSOLUTNIE nie spalałby oleju, nawet 1ml
Jaki olej?
liteon0, na kolanach do Lichenia dziękować ze Ci się taki zdrowy motor trafił
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
-
- Użytkownik
Jaki olej?
Do ALH+ i do AHU który olej lepszy Valvoline Durablend czy Maxlife? Z tego co widzę to Maxlife jest minimalnie droższy od Durablend, a kiedyś chyba było odwrotnie...
ALH -> 205 -> soft