Problem z klimatyzacja
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z klimatyzacja
Witam,
Od niedawna posiadam golfa 4 1,9 90KM. Wczoraj kiedy to na zewnątrz temperatura dochodziła do 40 stopni w cieniu, klimatyzacja szła na fula i przyjemnie się przemieszczało. Jednakże nagle poczułem z nadmuchów zapach spalenizny i klima przestała chłodzić, a wydaje mi się ze nawet nie działa bo jak włączam przycisk ac na postoju to nie słyszę lekkiej zmiany w pracy silnika, co się mogło zepsuć? to moje pierwsze auto z klima także w temacie jestem zielony.
Dzięki za odpowiedz Pozdrawiam Mateusz
Od niedawna posiadam golfa 4 1,9 90KM. Wczoraj kiedy to na zewnątrz temperatura dochodziła do 40 stopni w cieniu, klimatyzacja szła na fula i przyjemnie się przemieszczało. Jednakże nagle poczułem z nadmuchów zapach spalenizny i klima przestała chłodzić, a wydaje mi się ze nawet nie działa bo jak włączam przycisk ac na postoju to nie słyszę lekkiej zmiany w pracy silnika, co się mogło zepsuć? to moje pierwsze auto z klima także w temacie jestem zielony.
Dzięki za odpowiedz Pozdrawiam Mateusz
Problem z klimatyzacja
jeśli nie działa to znaczy że sprężarka nie chodzi sprawdzić pokolei sterownik bezpieczniki a potem sama sprężarke
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=533635" onclick="window.open(this.href);return false; powoli do przodu...
Re: Problem z klimatyzacja
mechanik po krótkiej diagnozie powiedział ze to prawdopodobnie cewka od sprężarki, łącznie za naprawe( cewka+dobicie klimy+robocizna) max 400 zł, zastanawiam się czy bez kanału dałoby się to samemu wymienić bo z tego co mi wiadomo wymiana cewki nie łączy się z wypuszczaniem czynnika
Problem z klimatyzacja
wymiana cewki łączy się z ściąganiem koła pasowego więc bez odkręcania powinno pójść ewentualnie popuszczenie kompresora bez odkręcania węży
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=533635" onclick="window.open(this.href);return false; powoli do przodu...
Problem z klimatyzacja
mickyman, sprawdź jeszcze moduł od wiatraków i same wiatraki czy działają na 1 i 2 biegu! Widziałem taki przypadek w golfie że jak było bardzo gorąco gdzie wiatraki powinny wejść na 2 bieg chodzimy tylko na 1 i sprężarka zaczynała się grzać, stawać dęba i śmierdzieć...
Posiadam VAG, skasuje błędy... okolice Otwocka :)
Problem z klimatyzacja
Cewka była spalona , wymieniał mechanik bo nie chciałem nic popsuć, a trzeba to robić z dołu. Dodam tylko ze się spaliła podczas największego upału, kiedy klima szła na maksymalnych obrotach. Kosztowo skończyło się 170 zł, także ceny mechanicy maja różne
Problem z klimatyzacja
orientujecie się czy w trybie "auto" wentylator klimy cały czas działa? u mnie działa i się wyłącza i po chwili coś zaczyna buczeć, zaznaczę, że podczas jazdy jak jest chłodzenie to jest ok
Vag nic nie pokazał
Vag nic nie pokazał
Problem z klimatyzacja
Jakiś czas temu odpadło mi ze zprężarki sprzęgiełko. Koło pasowe, elektromagnes ok. Dzisiaj doszedł cały komplecik i chciałem przymierzyć na szybko a tu zaskoczenie:
wał wychodzący ze sprężarki ma ząbkowaną część na którą nasuwa się sprzęgło a potem dokręca(po ustaleniu szczeliny of course). Tyle, że na sprzęgiełku też są te nacięcia z wyjątkiem jednej linii a na wale są wszystkie. I tu mam pytanie: mam to sprzęgło nabić a ten brakujący ząbek to zabezpieczenie, żeby sprzęgło dokładnie trzymało się na miejscu czy jak mam to zamontować? (oryginalne zaginęło gdzieś na trasie jak odpadło).
Tu foto poglądowe z aukcji allegro:
Pomiędzy godziną 2 a 3 widać brak tego ząbka. Co robić?
wał wychodzący ze sprężarki ma ząbkowaną część na którą nasuwa się sprzęgło a potem dokręca(po ustaleniu szczeliny of course). Tyle, że na sprzęgiełku też są te nacięcia z wyjątkiem jednej linii a na wale są wszystkie. I tu mam pytanie: mam to sprzęgło nabić a ten brakujący ząbek to zabezpieczenie, żeby sprzęgło dokładnie trzymało się na miejscu czy jak mam to zamontować? (oryginalne zaginęło gdzieś na trasie jak odpadło).
Tu foto poglądowe z aukcji allegro:
Pomiędzy godziną 2 a 3 widać brak tego ząbka. Co robić?