Problemy z zamkami (pewnie mikrozłącze, czy styki)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
wszystkie lampki mają wspólne zasilanie...może dodatkowo masz problem z samą lampką centralną
Czyli trudniejsza robota pewnie. Wychodzi na to, że dwa tylne zamki do roboty. Lewy, bo odskakuje, lecz problemu z oświetleniem nie robi, prawy, chociaż działa, to robi problem z oświetleniem.
EDIT:
Muszę wam powiedzieć, że jestem niezły. Ja od dawna byłem przekonany, że oświetlenie nie działa dobrze. Dawno to po raz pierwszy sprawdzałem i wtedy nie pamiętałem, że światła nie od razu gasną. Okazuje się, że wszystko działa (no prawie). Jak tacie powiedziałem, że trzeba czyścić zamki z powodu tego oświetlenia, to on się tak zdziwił, "przecież działa". I rzeczywiście- oświetlenie działa prawidłowo, a główne światło z przodu świeciło ciągle, bo miało pozamieniane ustawienia. Gdy ustawiało się na świecenie przy otwartych drzwiach, ono świeciło ciągle. Gdy ustawiło się na ciągłe świecenie, świeciło przy otwartych drzwiach. Także nauka dla przyszłych pokoleń najpierw dobrze sprawdźcie, czy coś jest zepsute.
Czyli wychodziłoby na to, że ten brzęczyk też powinien działać, choć nigdy go nie słyszałem. W przyszłości to jeszcze sprawdzę.
Tak naprawdę już, rzeczywista usterka jest taka, że światełko przy prawych tylnych drzwiach się zawiesza. Niby nie świeci, ale jak się go przyciśnie, to świeci. No i to oświetlenie w bagażniku.
EDIT:
Muszę wam powiedzieć, że jestem niezły. Ja od dawna byłem przekonany, że oświetlenie nie działa dobrze. Dawno to po raz pierwszy sprawdzałem i wtedy nie pamiętałem, że światła nie od razu gasną. Okazuje się, że wszystko działa (no prawie). Jak tacie powiedziałem, że trzeba czyścić zamki z powodu tego oświetlenia, to on się tak zdziwił, "przecież działa". I rzeczywiście- oświetlenie działa prawidłowo, a główne światło z przodu świeciło ciągle, bo miało pozamieniane ustawienia. Gdy ustawiało się na świecenie przy otwartych drzwiach, ono świeciło ciągle. Gdy ustawiło się na ciągłe świecenie, świeciło przy otwartych drzwiach. Także nauka dla przyszłych pokoleń najpierw dobrze sprawdźcie, czy coś jest zepsute.
Czyli wychodziłoby na to, że ten brzęczyk też powinien działać, choć nigdy go nie słyszałem. W przyszłości to jeszcze sprawdzę.
Tak naprawdę już, rzeczywista usterka jest taka, że światełko przy prawych tylnych drzwiach się zawiesza. Niby nie świeci, ale jak się go przyciśnie, to świeci. No i to oświetlenie w bagażniku.
Re: Odp: Re: Problemy z zamkami (pewnie mikrozłącze, czy sty
dzisiaj naprawilem mikrostyk zamka klapy, nie wiedzialem do niedawna ze jest mozliwosc jego demontazu, sprawa bardzo prosta, nity sa plastikowe, wystarczy je sciac, odgiac blache i przeczyscic nastepnie przymocowac ponownie np trytka i wszystko elegancko działa.cinek2004 pisze:Robiłem trochę inaczej.Qto pisze:CRS200, viewtopic.php?p=5038497#p5038497" onclick="window.open(this.href);return false; - tu po łebkach napisałem jak to zrobić...
Nity są plastikowe lub aluminiowe. Nie pamiętam już z czego ale scinalem je nożem.
Trzeba trochę wygiąć element blachy na której trzyma się mikrostyk żeby go wyjąć.
Następnie rozebrać i wyczyścić w środku z syfu.
Jedyny problem to ponowne przytwierdzenie switcha. Ja użyłem do tego celu trytytki. Trzyma lepiej niż ori nity.
Sprzedam części do: VW GOLF IV różne wersje silnikowe
Czy ktoś ma pomysł, co z tym sygnałem otwartych drzwi przy włączonych światłach? Z tego, co tu się dowiedziałem, wnioskuję, że powinien być, bo otwieram drzwi kierowcy, to zapala się kopertówka, oświetlenie wewnętrzne, a na dodatek odzywa się pompa paliwa. Czyli zamek daje sygnał o otwarciu drzwi. Sygnał się popsuł? Trudno się do niego dostać?
- Qto
- _
- Kontakt:
stosunkowo częsta awaria...alabama1 pisze:Sygnał się popsuł?
wystarczy otworzyć licznik i widać buzzerek na nóżkachalabama1 pisze:Trudno się do niego dostać?
- Qto
- _
- Kontakt:
Kierownica na max w dół i do siebie...nad kierownicą a pod licznikiem masz zaślepkę (taka podłużna), trzyma się na dwóch spinkach. Wyciągamy delikatnie zaślepkę, pod nią zobaczy dwa wkręty (torx 20), odkręcasz je i powoli wyciągasz licznik. Najpierw odpinasz jedną wtyczkę (przesuwając różową/fioletową blokadę) licznik wtedy wysunie się trochę dalej i będzie dostęp do drugiej wtyczki. Kładziesz licznik na stół, odkręcasz śrubki z tyłu i otwierasz Jakby co to wskazówki zdejmujesz ciągnąć je do góry...
Dzięki za wskazówki. Teraz jeszcze jedno- ten buzzer się naprawia, wymienia?
Co jak co, ale dla amatora takiego jak ja takie czynności raczej będą za trudne. We wszystkim mnóstwo ostrożnej roboty. Mogliby golfa zrobić bardziej dostępnego do samodzielnych napraw.
Co jak co, ale dla amatora takiego jak ja takie czynności raczej będą za trudne. We wszystkim mnóstwo ostrożnej roboty. Mogliby golfa zrobić bardziej dostępnego do samodzielnych napraw.
Ostatnio zmieniony czw sie 15, 2013 13:54 przez alabama1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Problemy z zamkami (pewnie mikrozłącze, czy styki)
proponuje, także odkręcić obudowę kolumny kierowniczej (dwie śrubki) , ponieważ przy wyciąganiu budzików możesz ja strasznie porysować, potem nie estetycznie to wygląda...Qto pisze:Kierownica na max w dół i do siebie...nad kierownicą a pod licznikiem masz zaślepkę (taka podłużna), trzyma się na dwóch spinkach. Wyciągamy delikatnie zaślepkę, pod nią zobaczy dwa wkręty (torx 20), odkręcasz je i powoli wyciągasz licznik. Najpierw odpinasz jedną wtyczkę (przesuwając różową/fioletową blokadę) licznik wtedy wysunie się trochę dalej i będzie dostęp do drugiej wtyczki. Kładziesz licznik na stół, odkręcasz śrubki z tyłu i otwierasz Jakby co to wskazówki zdejmujesz ciągnąć je do góry...
- Qto
- _
- Kontakt:
fakt...ale równie dobrze można położyć szmatkę na czas dłubaniaWaqa pisze:potem nie estetycznie to wygląda...
Mam teraz dwa pytania- oto one:
1. Czyli lewy tylni zamek, jak czasem po zamknięciu auta ponownie się otwiera, wymaga tylko wyczyszczenia? Co ciekawe, gdy zamykam wszystkie drzwi tym przyciskiem przy sterowaniu szybami, to nie odbija. Sygnał o otwarciu drzwi daje, więc luty są dobre?
2. Co mogę zrobić, jeżeli tylne prawe światło wewnętrzne trochę nie styka? Włączam je, to nie świeci. Lekko stuknę, to działa. Próbowałem ściągnąć ten klosz, to tylko jedna strona wychodziła, dalej nie poszło.
1. Czyli lewy tylni zamek, jak czasem po zamknięciu auta ponownie się otwiera, wymaga tylko wyczyszczenia? Co ciekawe, gdy zamykam wszystkie drzwi tym przyciskiem przy sterowaniu szybami, to nie odbija. Sygnał o otwarciu drzwi daje, więc luty są dobre?
2. Co mogę zrobić, jeżeli tylne prawe światło wewnętrzne trochę nie styka? Włączam je, to nie świeci. Lekko stuknę, to działa. Próbowałem ściągnąć ten klosz, to tylko jedna strona wychodziła, dalej nie poszło.
- Qto
- _
- Kontakt:
1. Raczej nikt Ci nie da konkretnej odpowiedzi...a głupotą jest wyciągać zamek i nie poprawiać lutów. Także na Twoje pytane odpowiedz sobie sam
2. Wyciągnij cała lampkę, viewtopic.php?f=143&t=512919&p=6159007" onclick="window.open(this.href);return false; - tu masz jak ją wytargać. Wtedy sobie na spokojnie ogarniesz problem
2. Wyciągnij cała lampkę, viewtopic.php?f=143&t=512919&p=6159007" onclick="window.open(this.href);return false; - tu masz jak ją wytargać. Wtedy sobie na spokojnie ogarniesz problem
Jestem bezsilny. Prawa tylna lampka. Wystarczy przesunąć ją lekko w lewo i podważyć prawą stronę lampki. Prawa strona lekko odchodzi i tyle. Potem jest nie do ruszenia.