piaskowanie - jakie ścierniwo
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Witajcie,
Wie ktoś może ścierniwa o jakiejs gradacji powinienem użyć, aby powierzchni po piaskowaniu miałą chropowatość taką jak po papierze ściernym 120?
Szukałem i szukałem i nie mogę znaleźć takich informacji.
Wie ktoś może ścierniwa o jakiejs gradacji powinienem użyć, aby powierzchni po piaskowaniu miałą chropowatość taką jak po papierze ściernym 120?
Szukałem i szukałem i nie mogę znaleźć takich informacji.
Pytanie co chcesz piaskować i czym. Możesz śrutować, szkiełkować,piaskować itd...
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: piaskowanie - jakie ścierniwo
Stal piaskarką z kompresora. A napełnić ją chcę czymś co da w przybliżeniu powierzchnię jak po przeszlifowaniu papierem 120...skaktus pisze:Pytanie co chcesz piaskować i czym.
EDIT: Odowiedziałem na Twoje pytanie to teraz już Ty możesz odpowidzieć na moje .
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
Najbardziej odpowiedni będzie elektrokorund
http://www.korund.pl/scierniwa/elektrokorund-zwykly/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.korund.pl/scierniwa/elektrokorund-zwykly/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam wątpliwości czy z kompresorem osiągniesz zamierzony efekt... za mała ciśnienie. Ja piaskowałem felgi Karcher'em serii HDS - daje 180-200 bar i trzeba było się nagimnastykować, żeby to przyzwoicie wyszło, więc co ty zdziałasz ciśnieniem 10-15 bar?
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
krazorek, Podczas piaskowania czy pracach lakierniczych bardziej liczy się przepływ powietrza niż ciśnienie robocze, co nie oznacza że możemy je zlekceważyć.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi.
Byłem wstępnie zdecydowany na korund, ale chciałem dobrać taki żeby nie musieć potem tego szlifować jeszcze papierem. (Ktoś pewnie zapyta po co szlifować po piaskowaniu. Podkład, który chcę położyć ma w karcie techinicznej, że na gołą stal należy go nałożyć po uprzednim przeszlifowaniu na 120.)
A oto efekty:
Myślę, że efekt nie mógłby być lepszy.
Kompresor jest przeogromny i idzie zajebiście, ale i tak przy ciągłbym piaskowaniu wlącza się co parę minut. Wtedy na chwilę przerywam pracę.
Byłem wstępnie zdecydowany na korund, ale chciałem dobrać taki żeby nie musieć potem tego szlifować jeszcze papierem. (Ktoś pewnie zapyta po co szlifować po piaskowaniu. Podkład, który chcę położyć ma w karcie techinicznej, że na gołą stal należy go nałożyć po uprzednim przeszlifowaniu na 120.)
Ja nie mam co do tego żadnych wątpliwości, zresztą niepotrzebnie się o to martwisz. Mam dostęp do działającego sprzętu do piaskowania, a problemem był jedynie dobór odpowiedniego ścierniwa. Zresztą wystarczy spojrzeć na specyfikacje pistoletów do piaskowania, aby się zorientować, że jest to raczej ciśnienie rzędu 5-10 barów a nie 200 tak jak w Karcharze.krazorek pisze:Mam wątpliwości czy z kompresorem osiągniesz zamierzony efekt... za mała ciśnienie. Ja piaskowałem felgi Karcher'em serii HDS - daje 180-200 bar i trzeba było się nagimnastykować, żeby to przyzwoicie wyszło, więc co ty zdziałasz ciśnieniem 10-15 bar?
A oto efekty:
Myślę, że efekt nie mógłby być lepszy.
Kompresor jest przeogromny i idzie zajebiście, ale i tak przy ciągłbym piaskowaniu wlącza się co parę minut. Wtedy na chwilę przerywam pracę.
Muszę przyznać że efekt rzeczywiście ładny. Piaskiem technicznym na pewno byś tego tak nie zrobił. Jakie miałeś parametry tego kompresora?
- barteKKK03
- V.I.P.
Ja mam coś około 1000l/min na wyjściu i też mało, trzeba przerywać pracę
Korund w końcu był użyty? Czy coś innego?
Korund w końcu był użyty? Czy coś innego?
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
krazorek, a nie wiem, muszę zapytać właściciela. Nie znam dokładnych parametrów, widziałem tylko, że ma dość duży zbiornik.
barteKKK03,tak, zapomniałem napisać, że kupiłem w końcu worek elektrokorundu - mieszanka o ziarnach 0,2-1,4mm, 25kg.
barteKKK03,tak, zapomniałem napisać, że kupiłem w końcu worek elektrokorundu - mieszanka o ziarnach 0,2-1,4mm, 25kg.
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
barteKKK03 pisze:Ja mam coś około 1000l/min na wyjściu i też mało, trzeba przerywać pracę
Jaki masz zbiornik do tego ?
- barteKKK03
- V.I.P.
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
barteKKK03, to przy tej wydajności i zbiorniku powinno być ok - dziwne.
Podepnę się do tematu. Zastanawiam się czy taki pistolet jest cos warty ? http://allegro.pl/pistolet-do-piaskowan ... 56503.html" onclick="window.open(this.href);return false; (nigdy nie piaskowałem ale chciałbym spróbować i mam dostep do wydajnego kompresora)