[Mk3] Lampy Przód + Xenon pomocy...
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
Pewnie umotywowane to jest tym, że soczewka ma tendencję (także poprzez posiadanie przesłony) do obcinania i lekkiego zniekształcania strumienia światła. Teoretycznie więc soczewka powinna świecić gorzej niż żarówka (nota bene taka sama) wsadzona w lampę bez soczewki i bez metalowej blokady na słup światła.
Jak jest w praktyce....kto miał soczewki dobrze wie. Zastosowanie soczewek firmowych poprawia jakość oświetlenia poprzez zastosowanie właśnie odpowiedniej krzywizny soczewki oraz jakości polerowania, zwykła lampa nie jest w stanie uzyskać tego efektu.
Jak jest w praktyce....kto miał soczewki dobrze wie. Zastosowanie soczewek firmowych poprawia jakość oświetlenia poprzez zastosowanie właśnie odpowiedniej krzywizny soczewki oraz jakości polerowania, zwykła lampa nie jest w stanie uzyskać tego efektu.
ja od siebie powiem tyle, że żadne lampy sprzedawane do golfa 3 nie mają homologacji na "wyładowcze źródło światła" tylko na żarowe i podczas kontroli wystarczy popatrzeć na to czy jest literka E na kloszu - jak jest i jest ksenon - leci dowód, jak nie ma w ogóle (a takie lampy też są na allegro sprzedawane i to z powodzeniem) - leci dowód... a w brew opinii większość policjantów nie jest imbecylami i wiedzą na co patrzeć w razie kontroli
Fajna sprawa. Też zacząłem się nad tym zastanawiać i skłaniam się nieco do zakupu tego zestawu:
http://www.allegro.pl/item718744878_spr ... towar.html
Mam jedno pytanie: czy pompkę wysokociśnieniową mogę wmontować w zbiornik z płynem do szyb czy raczej powinienem zamontować osobny tylko na reflektory?
http://www.allegro.pl/item718744878_spr ... towar.html
Mam jedno pytanie: czy pompkę wysokociśnieniową mogę wmontować w zbiornik z płynem do szyb czy raczej powinienem zamontować osobny tylko na reflektory?
Wczoraj w Bielawie zostalem zatrzymany przez bardzo milego pana policjanta,zatrzymal mnie za konczenie wyprzedzania na ciaglej linii ,dalem dokumenty do sprawdzenia i pogadalismy,zapytal o XENON .Cos tam wiedzial o poziomowaniu ale nie byl dokonca zorientowany i gadal troche glupoty,ogulnie skonczylo sie na tym ze oddal wsio dokumenty bez mandatu,i za bardzo do xenonu nie mial nic.
papol, bo to nie jest tak ze każdy sie przyczepi, jeden wiesz machnie ręka a drugi sie o byle co przyczepi, nawet Ci gaśnice sprawdzi itd
Ja byłem świadkiem jak złapali kolegę, ale go odpuścili bo zobaczili agro tuning lanos i tam sie już o wszystko przeczepiali miedzy innymi o ksenony
tak że uda sie bądź sie nie uda, ksenon to loteria
Ja byłem świadkiem jak złapali kolegę, ale go odpuścili bo zobaczili agro tuning lanos i tam sie już o wszystko przeczepiali miedzy innymi o ksenony
tak że uda sie bądź sie nie uda, ksenon to loteria
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jest jedna metoda...nie wiem na ile będzie skuteczna ale jeśli będą przy tym spryskiwacze to myślę że będzie ok mianowicie http://www.ck222.de/ i klikamy na LEGAL Xenon na górze strony, tam jest wszystko opisane
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Re: [Mk3] Lampy Przód + Xenon pomocy...
odświeżę temat.
Mowicie o hidach do zwykłych lamp i chinskich soczewek.
A ja mam inne pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi mianowicie
jak to by pasowało gdyby bebechy lampy xenonowej przełożyć do zwykłej (dlatego ze styki nie pasują pod zwykłe żarówki) i tam normalnie pozostać przy żarówkach , mowicie ze przy lampach z allegro soczewka jest nic nie warta i żarówka słabo świeci natomiast w ori xenonie powinna być bardzo dobrej jakości jak Wy byście to widzieli ? Pytanie takie przy okazji ze do mojej lampy juz komar nawet sie dostał taki 4 cm i sie usmażył. A ojciej w Rav 4 ma zwykłą żarowkę w soczewce i jakoś nie narzeka na mało światła (montowane oryginalnie , samochód ma rok). Czekam na odp , bo jestem bardzo ciekawy.
Mowicie o hidach do zwykłych lamp i chinskich soczewek.
A ja mam inne pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi mianowicie
jak to by pasowało gdyby bebechy lampy xenonowej przełożyć do zwykłej (dlatego ze styki nie pasują pod zwykłe żarówki) i tam normalnie pozostać przy żarówkach , mowicie ze przy lampach z allegro soczewka jest nic nie warta i żarówka słabo świeci natomiast w ori xenonie powinna być bardzo dobrej jakości jak Wy byście to widzieli ? Pytanie takie przy okazji ze do mojej lampy juz komar nawet sie dostał taki 4 cm i sie usmażył. A ojciej w Rav 4 ma zwykłą żarowkę w soczewce i jakoś nie narzeka na mało światła (montowane oryginalnie , samochód ma rok). Czekam na odp , bo jestem bardzo ciekawy.
chodysATD, chodzi Ci o to że chcesz soczewkę xenonową wsadzić w miejsce zwykłej, ale zamiast palnika xenonowego dać żarówkę?
Nie bardzo ogarniam o co pytasz.
Generalnie np. Hella ma ten patent że soczewki są do siebie bardzo podobne ( a często identyczne) i różnią się tylko tyłem. Sam kiedyś w b5FL wsadziłem w miejsce zwykłej soczewki halogenowej środek z bi-xenonu. Mocowanie żarówki dałem pod żarówkę halogenową i w ten sposób powstaje bi-halogen. Jedna soczewka realizuje dwa światła mijania/drogowe.
Nie bardzo ogarniam o co pytasz.
Generalnie np. Hella ma ten patent że soczewki są do siebie bardzo podobne ( a często identyczne) i różnią się tylko tyłem. Sam kiedyś w b5FL wsadziłem w miejsce zwykłej soczewki halogenowej środek z bi-xenonu. Mocowanie żarówki dałem pod żarówkę halogenową i w ten sposób powstaje bi-halogen. Jedna soczewka realizuje dwa światła mijania/drogowe.
dzięki za odp.
Chodzi mi oto ze znalazłem tanio ori xenony i chciałem wkład czyli soczewkę podwójny kierunek i odblask drogowych przełożyć do obudowy zwykłej lampy i w soczewce zeby paliła sie zwykła zarówka.
Edit : akurat mówie o Golfie 4. Wg mnie powinno pasować żarówka powinna sie zmieścić w soczewkę ale ja to nowicjusz.
Chodzi mi oto ze znalazłem tanio ori xenony i chciałem wkład czyli soczewkę podwójny kierunek i odblask drogowych przełożyć do obudowy zwykłej lampy i w soczewce zeby paliła sie zwykła zarówka.
Edit : akurat mówie o Golfie 4. Wg mnie powinno pasować żarówka powinna sie zmieścić w soczewkę ale ja to nowicjusz.
Żarówka nie ma się mieścić w soczewkę a w mocowania w odbłyśniku soczewki.
Teraz mam jasność, chcesz przełożyć w lampie Golf mk4 odbłyśnik z wersji xenon do obudowy z wersji zwykłej. Jeśli jedna i druga lampa (dawca/biorca) są od tego samego producenta to nie powinno być problemu, jedynie gniazdo mocowania żarówki będziesz musiał dać w miejsce mocowania palnika xenon w soczewce.
Teraz mam jasność, chcesz przełożyć w lampie Golf mk4 odbłyśnik z wersji xenon do obudowy z wersji zwykłej. Jeśli jedna i druga lampa (dawca/biorca) są od tego samego producenta to nie powinno być problemu, jedynie gniazdo mocowania żarówki będziesz musiał dać w miejsce mocowania palnika xenon w soczewce.
Pytanie po co rozwalać lampę z xenonem i pchać w to żarówkę ? To tak samo jak byś do golfa wrzucił silnik 300 koni i zablokował go do 100.
a nie będzie świeciła słabiej jak pisali poprzednicy ?
Po to kolego ze nie mam ani sprysków ani samopoziomowania. A jest okazja nie przekraczająca 400 zł za komplet.
Po to kolego ze nie mam ani sprysków ani samopoziomowania. A jest okazja nie przekraczająca 400 zł za komplet.
To lepiej zostań przy tym co masz. Na soczewce masz większe straty światła niż na odbłyśniku.
W sumie nie wiem po co kombinujesz. Spryski założysz w cenie 100 zł max - wystarczy pompka i np. dysze z BMW. Na samopoziomowanie nikt i tak nie zwraca uwagi a sam system to jeden wielki pic na wodę. Zakładaj lepiej reflektory z xenonem, do tego tanie spryski i masz tyle światła o takiej barwie że w porównaniu z żarówką robi się przysiad. I nikt do tego się nie przyczepi bo jak glina zobaczy ori xenon + coś co mu sika wodą jest w pełni zadowolony.
W sumie nie wiem po co kombinujesz. Spryski założysz w cenie 100 zł max - wystarczy pompka i np. dysze z BMW. Na samopoziomowanie nikt i tak nie zwraca uwagi a sam system to jeden wielki pic na wodę. Zakładaj lepiej reflektory z xenonem, do tego tanie spryski i masz tyle światła o takiej barwie że w porównaniu z żarówką robi się przysiad. I nikt do tego się nie przyczepi bo jak glina zobaczy ori xenon + coś co mu sika wodą jest w pełni zadowolony.