Dopalacz do tdi w postaci LPG
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Dopalacz do tdi w postaci LPG
Pany dzis gadalem z kierowca tira co ma wlasnie wmontowane LPG oczewiscie w celu ekonomicznym. Mowil mi ze spalanie to zamiast samego 35 L ON jest 25 ON + 10 LPG. Chodzi oczeiwscie oto ze LPG jest tansze ale plusem jest tez przyrost mocy i z 440 KM robi sie okolo 500 KM.
Ciekawi mnie by zrobic cos takiego w tdi- oczewiscie tak na dziko. Uruchamialoby sie to przy oedale wcisnietym powiedzmy tak od 70 czy 80% i dawkowaloby to jakas tam okreslona ilosc tego gazu. Ma to jakies prawo bytu czy lepiej odpuscic temat. Ciekawa alternatwa bo w zasadzie nawet nie wiem czy strojenie byloby potrzebne jakby podawac LPG w dolot.
Ciekawi mnie by zrobic cos takiego w tdi- oczewiscie tak na dziko. Uruchamialoby sie to przy oedale wcisnietym powiedzmy tak od 70 czy 80% i dawkowaloby to jakas tam okreslona ilosc tego gazu. Ma to jakies prawo bytu czy lepiej odpuscic temat. Ciekawa alternatwa bo w zasadzie nawet nie wiem czy strojenie byloby potrzebne jakby podawac LPG w dolot.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Dopalacz do tdi w psotaci LPG
Analogicznie jak do benzyny bez profi instalki myślę, że to nie będzie banglać jak należy nie wspominając już o przeglądzie, gazie nie wbitym w dowód
Taka samowolka bez homologacji nie przejdzie
Taka samowolka bez homologacji nie przejdzie
A jak masz w samochodzie nitro, to masz to wbite w dowód?
Sprzedam fabrycznie nowe wyświetlacze full fis do liczników z MK4
Wymiana za dopłatą.
Kontakt: 513680655 lub PW
Wymiana za dopłatą.
tak ale w benzyniaku masz miec caly czas mieszanke stechiometryczna wiec ilosc podawanego gazu jest bardzo wazna. Poza tym przelaczas silnik z pracy benzynowej na LPG. Tu jest tylko dodawana niewielka ilosc LPG tylko jak silnik pracuje pod obciazeniem.
Chcialbym poprostu spróbować jak by sie to sprawdzalo w celu nie oszczednosciowym a raczej podniesienie mocy.
Chcialbym poprostu spróbować jak by sie to sprawdzalo w celu nie oszczednosciowym a raczej podniesienie mocy.
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Dopalacz do tdi w psotaci LPG
A homologację to nitro ma? Polecam lekturę rozporządzenia. Głośna sprawa ostatnio o starszym gościu który wymyślił instalację coś ala "dodawanie pary do paliwa" wydawało by się bezpiecznej i nieszkodliwej i co? Nie masz homologacji zapomnij o przeglądzie. Chcesz mieć przegląd -> demontuj instalację.eden1992 pisze:A jak masz w samochodzie nitro, to masz to wbite w dowód?
Co innego auta wyścigowe które nie jeżdżą po drogach publicznych bo jeżdżą po zamkniętych torach.
Nie mam nic przeciwko Twojemu pomysłowi bo jest to wykonalne ale z prawnego punktu widzenia ktokolwiek byto niebył jest na przegranej pozycji moim zdaniem.wesol pisze:tak ale w benzyniaku masz miec caly czas mieszanke stechiometryczna wiec ilosc podawanego gazu jest bardzo wazna. Poza tym przelaczas silnik z pracy benzynowej na LPG. Tu jest tylko dodawana niewielka ilosc LPG tylko jak silnik pracuje pod obciazeniem.
Co do kosztów to: reduktor musisz kupić, komputer, wtryski, filtry więc koszta nie małe. Inaczej sobie tego nie wyobrażam. Ale temat ciekawy
Kiedyś myślałem o HHO nawet kupiłem instalke, poradził mi ktoś gdzieś że stosuje LPG , ma lepsze osiągi. Kogo obchodzi prawny punkt widzenia Połowa aut z forum miałaby zabrane dowody
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
po co kombinowac, jedziesz do gaziarza zakladasz gaz do tdi i smigasz spotkalem sie juz z trzema takimi tdikami pierdniecie potezne mialy
ponoc instalacja taka do diesla jest duzo drozsza jak do benzyniaka. Nie wiem jak sie to ma czy jest wtrysk LPG go komory czy gaz jest podawany w kolektor. Ja myslalem zeby zrobic to jakos prosciej- bez parownika io tego calego osprzetu. Jeden wtrysk gazu w kolektor albo cos w tym stylu a uruchamiane by to bylo elektrozaworem. Prosta sprawa. Nie wiem jak wyglada to z punktu prawa ale cos mi swita ze jak system pracuje glownie na ON a tylko w pewnych warunkach jest dodawane inne paliwo to chyba nie trzeba miec tego wbitego w dowód. Tak jak nitro czy inne sprawy w stylu HHO czy cos sobie ktos tam wymysli. Ile w tym prawdy to nie wiem. W sumie i tak by tu chodzilo o zwiekszenie kopa i uzywanie tylko tego w okreslonych warunkach a nie ze caly czas. Mysle ze w miescie to raczje nieczesto bym to stosowal ale poza miastem zapiety dobry bieg i sandal w podloge to czemu nie.
Twój pomysł nie jest zły, tylko kwestia jest w tym żeby tego gazu za dużo nie wpuścić.
Wymiana za dopłatą.
Wymiana za dopłatą.
Instalka od sekwencji...
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
z tego co pamiętam gosć który jezdził tym autem mówił ze gazu idzie 30% a 70% ropy, przy takiej mieszance ropa jest spalana całkowicie, dlatego jest but
wesol masz racje taka instalacja jest napewno drozsza od zwyklej, ale jak jeszcze troche pomyślisz to coś wymyślisz
wesol masz racje taka instalacja jest napewno drozsza od zwyklej, ale jak jeszcze troche pomyślisz to coś wymyślisz
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Mi chodzilo ot tylko by pod pedalem zrobic taki przycisk kick down ala i przy konkretnej jezdzie podawac nawet niech tylko okolo 20% LPG. Pytanie tylko czy moze byc to podawane do silnika w dolot czy musi to byc wtrysk bezposredni?? Jest jakas szansa na jakiś stral w dolot jak bedzi eLPG podawane w kolektor dolotowy czyli za turbina a przed silnikiem??
Ja podawał bym w kolektor. W temacie o HHO ktoś wspominał, że znajomy założył do dostawczaka HHO i gaz był wpuszczany w dolot przed turbiną. Nie pochodziło to długo, bo gaz zapalał się bodajże w turbinie i szybko skończyła ona swój żywot.
Wymiana za dopłatą.
Wymiana za dopłatą.