Zawieszenie -tulejki..
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
Zawieszenie -tulejki..
Witam,
Mianowicie mam taki problem...
Od dłuższego czasu przy róznicach poziomu podłoża bądz dziurach strasznie mi puka zawieszenie...
Byłem u mechanika i powiedział, że są do wymiany tulejki wachacza...
Jeżdzę z tym problemem już ponad poł roku.. on o tym nie wie
czy wystarczy wymienić te tulejki czy jeszcze wachacze dostały pod du...?
Orientujecie sie moze jaki to koszt i jakie najlepiej kupić tulejki ?
Mianowicie mam taki problem...
Od dłuższego czasu przy róznicach poziomu podłoża bądz dziurach strasznie mi puka zawieszenie...
Byłem u mechanika i powiedział, że są do wymiany tulejki wachacza...
Jeżdzę z tym problemem już ponad poł roku.. on o tym nie wie
czy wystarczy wymienić te tulejki czy jeszcze wachacze dostały pod du...?
Orientujecie sie moze jaki to koszt i jakie najlepiej kupić tulejki ?
Zawieszenie -tulejki..
Wahacz to kawałek stali do którego dokręcasz sworzeń i wprasowujesz 2 tuleje - po wymianie tulei i sworznia wahacz (jeżeli nie jest pogięty z innych powodów) staje się praktycznie nowym wahaczem.
Bierz lemfordera, te większe możesz kupić z audi TT/s3/r32 bo są trwalsze, ale ja osobiście z tej zmiany nie byłem zadowolony (zbyt dużo informacji z drogi jest przekazywane na budę i kierownicę)
Bierz lemfordera, te większe możesz kupić z audi TT/s3/r32 bo są trwalsze, ale ja osobiście z tej zmiany nie byłem zadowolony (zbyt dużo informacji z drogi jest przekazywane na budę i kierownicę)
- RobstonKoro
- Forum Master
- Kontakt:
Zawieszenie -tulejki..
wahacz pewnie nie ucierpiał, co do tulei bierz np. firmy trw z golfa r32, są pełne kosztują ok 45zł/sztuka ale wytrzymują 4razy tyle co zwykłe
Czerwono-czarna strzała
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=324968czerwony 1.6 AEA by robert 19kor na gwincie
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=324968czerwony 1.6 AEA by robert 19kor na gwincie
-
- Ma gadane
Zawieszenie -tulejki..
Rozumiem, ale ja długo dość już jezdze wiec nie mam pewności czy same tulejki mam kupić? Ile ich jest ? 4?
A w tylnych kołach co jest w zawieszeniu, że też tak puka bo nie wiem?
a miedzy tymi tulejami od R32 nie ma wielkiej różnicy oprocz wytrzymałości?
Zawieszenie -tulejki..
Tuleje z przodu są 4 po dwie na stronę. W tylnym zawieszeniu są dwie tuleje w belce w twoim przypadku prawdopodobnie 68mm , po za tym masz jeszcze amortyzator który również może stukać i poduszkę na nim. Sprężynę można ocenić wizualnie jeśli jest cała to nie stuka.
- RobstonKoro
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Zawieszenie -tulejki..
różnica w cenie i na tych z r32 jest twardziejlukasz16sr pisze:Rozumiem, ale ja długo dość już jezdze wiec nie mam pewności czy same tulejki mam kupić? Ile ich jest ? 4?
Czerwono-czarna strzała
-
- Ma gadane
Re: Zawieszenie -tulejki..
marekosa2 pisze:Tuleje z przodu są 4 po dwie na stronę. W tylnym zawieszeniu są dwie tuleje w belce w twoim przypadku prawdopodobnie 68mm , po za tym masz jeszcze amortyzator który również może stukać i poduszkę na nim. Sprężynę można ocenić wizualnie jeśli jest cała to nie stuka.
no właśnie.. odnośnie amortyzatora z tyłu... To jak się wsiada samemu albo w kilka osób to słychać takie skrzeczenie jak otwieranie starych drewnianych drzwi w jakimś horrorze...
nie wiem czy to też moze coś dać w tej sprawie...
Zawieszenie -tulejki..
Najlepiej jest rozebrać i ocenić. Wyjęcie amortyzatora z poduszką to tylko trzy śruby i wszystkie widać po zdjęciu koła. Potrzebujesz klucz nasadowy 16 do górnej poduszki i 18 do tulei na dole. Zdejmij oba amortyzatory na raz a wyjmiesz sprężyny i ocenisz stan tulei w belce .
Zawieszenie -tulejki..
Na zaciągniętym ręcznym? norma.lukasz16sr pisze:o jak się wsiada samemu albo w kilka osób to słychać takie skrzeczenie jak otwieranie starych drewnianych drzwi w jakimś horrorze...
Bez ręcznego też norma jeżeli odboje są do zmiany
-
- Ma gadane
Zawieszenie -tulejki..
Co to są odboje i gdzie się znajdują? bo irytujace to jest jak grupka ludzi wsiada i trzeszczy...
Bez ręcznego też jest ten dzwięk...
Bez ręcznego też jest ten dzwięk...
Zawieszenie -tulejki..
Odboje znajdują się na tłoczysku amortyzatora, łączą poduszkę z osłoną, takie piankowe bałwanki
-
- Ma gadane
Zawieszenie -tulejki..
i to się kupuje osobno czy razem z amortyzatorem czy jak ?
Kurde to ja mam dużo do wymiany z tego co widzę tu powyżej... 3/4 zawieszenia...
A wszystko zaczęło sie od tego że nie zauwazylem znaku i przejechalem po "garbie" z 90 km/h.... ;/
Kurde to ja mam dużo do wymiany z tego co widzę tu powyżej... 3/4 zawieszenia...
A wszystko zaczęło sie od tego że nie zauwazylem znaku i przejechalem po "garbie" z 90 km/h.... ;/
Zawieszenie -tulejki..
Jeżeli chcesz to mogę Ci wymienić wszystko co znajduje się w zawieszeniu - nie doszedłeś pewnie jeszcze do połowy.lukasz16sr pisze:Kurde to ja mam dużo do wymiany z tego co widzę tu powyżej... 3/4 zawieszenia...
Nie, odboje kupuje się osobno. Gdyby chciało Ci się poświęcić 30 sekund to sam znalazłbyś je np. na allegro: http://allegro.pl/golf-audi-seat-oslony ... 79011.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Chociaż ja osobiście polecam lemfordery - jak na wszystko w zawieszeniu
-
- Ma gadane
Zawieszenie -tulejki..
Dzięki za link...
dobra będę działał z autem i jak coś będę pytał w tym poście dalej...
dobra będę działał z autem i jak coś będę pytał w tym poście dalej...