ABA - problem z zapłonem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ABA - problem z zapłonem
Panowie, mam problem z autem, odpala, chodzi, a potem zaczyna szarpać.
Na vagu widać jak w momencie nagłego przyaszenia cofa się zapłon - wnioskuję że może to być problem ze stukowym. Czy jest jakaś sensowna metoda na sprawdzenie czy on działa? Na vagu nie ma innych błędów, przepływka ok, sonda też, benyna i gaz (sekwencja) to samo, niezależnie.
Auto z automatem, co trochę go zamula, ale czasem jedzie znośnie, a czasem jak 1.4
Rozrząd ustawiony, na początku wywalał że hall nie działa, ale po poprawieniu aparatu brak już błędów, odpala też ok i przez chwilę jest ok, a po paru chwilach nie da się gwałtownie gazu dodać bo się zadławi albo zgaśnie, bo tak mu się cofnie zapłon (do do 20 atpc czy coś tam )
Prośba o pomoc jak ktoś miał coś podobnego, albo wie jak do testów "zneutralizować' czujnik
Wydaje mi się że on jest głównym powodem takiej checy
Na vagu widać jak w momencie nagłego przyaszenia cofa się zapłon - wnioskuję że może to być problem ze stukowym. Czy jest jakaś sensowna metoda na sprawdzenie czy on działa? Na vagu nie ma innych błędów, przepływka ok, sonda też, benyna i gaz (sekwencja) to samo, niezależnie.
Auto z automatem, co trochę go zamula, ale czasem jedzie znośnie, a czasem jak 1.4
Rozrząd ustawiony, na początku wywalał że hall nie działa, ale po poprawieniu aparatu brak już błędów, odpala też ok i przez chwilę jest ok, a po paru chwilach nie da się gwałtownie gazu dodać bo się zadławi albo zgaśnie, bo tak mu się cofnie zapłon (do do 20 atpc czy coś tam )
Prośba o pomoc jak ktoś miał coś podobnego, albo wie jak do testów "zneutralizować' czujnik
Wydaje mi się że on jest głównym powodem takiej checy
Re: ABA - problem z zapłonem
ja osobiście kiedyś w PF urwałem przewód w czujniku spalania i jeździłem bez - różnicy nie poczułem....
jak się go sprawdza to jest poniżej , a ja na złą zmianę kąta wyprzedzenia stawiałbym mapsensor - oczywiście jeżeli ten silnik posiada...
jak się go sprawdza to jest poniżej , a ja na złą zmianę kąta wyprzedzenia stawiałbym mapsensor - oczywiście jeżeli ten silnik posiada...
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ABA - problem z zapłonem
malolat, a coś Ci się jeszcze dzieje ? źle odpala, faluje ? stukowca odepnij i zobacz czy nadal będzie tak samo, jednak wg. mnie to nie jest jego wina
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
ABA - problem z zapłonem
odpala w miarę ok, chwilę na wolnych pochodzi. najbardziej ale czuć jakby wypadały zapłony przy przyspieszaniu, jest taki przestój na ułamek sekundy, a na vagu widać że zapłon się gwałtownie cofa .rysiektr pisze:malolat, a coś Ci się jeszcze dzieje ? źle odpala, faluje ? stukowca odepnij i zobacz czy nadal będzie tak samo, jednak wg. mnie to nie jest jego wina
Na wolnych obrotach cofa zapłon od 12-13 BTC w dół aż poprostu zwalnia, na początku podniesie sobie na chwilę obroty, ale po paru takich samoczunnych przygazówek (600-1200) poprostu gaśnie, (zapłon jest sporo opóźniony w tym momencie)
Krokowiec działa chyba ok, po odłączeniu, kiedy w miarę chodzi na wolnych obroty podnoszą się ksiązkowo do 1000
Tak samo po wrzuceniu biegu reguluje aby wolne nie spadły za nisko, więc obstawiałbym że jest ok.
silnik nie posiada MAP-a, tylko MAF taki jak w 1.8T i najmocniejszych 1.6 (105km)c-master pisze:jak się go sprawdza to jest poniżej , a ja na złą zmianę kąta wyprzedzenia stawiałbym mapsensor - oczywiście jeżeli ten silnik posiada...
Dzięki za schemat, pomierze. W PF-ie też odłączałem, ale tu od razu sypie błędami
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ABA - problem z zapłonem
malolat, odepnij czujnik spalania stukowego i zobacz czy jest poprawa, przekaźnik 30 podmień na sprawny.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ABA - problem z zapłonem
a podmieniałeś na inny sprawny ? Może mieć styki wypalone czy cośmalolat pisze:przekaźniki lutowałem już
ABA - problem z zapłonem
Jakieś postępy, na vagu przy logowaniu przepływki odczyt cyklicznie rośnie, osiąga max, a następnie wskakuje na 0 i w tym momencie auto się dusi.
Po odłączeniu silnik równo pracuje, tylko mocy brak
Czy jest ktoś z wawy kto ma przepływkę (0 280 217 104 BOSCH) (037 906 461, 037 906 461 A VW), podjechałbym z jakimś czteropakiem przepiąć na chwilkę?
Taka sama jest w 1.6 101km.
Po odłączeniu silnik równo pracuje, tylko mocy brak
Czy jest ktoś z wawy kto ma przepływkę (0 280 217 104 BOSCH) (037 906 461, 037 906 461 A VW), podjechałbym z jakimś czteropakiem przepiąć na chwilkę?
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ABA - problem z zapłonem
Wczesniej pisales ze przeplywka jest ok wychodzi na to ze jednak źle ja zdiagnozowales za pierwszym razem.
Taka sama przeplywka nie jest przypadkiem w vr6?
Dokładnie AEK, bo AFT ma innąmalolat pisze:Taka sama jest w 1.6 101km.
Taka sama przeplywka nie jest przypadkiem w vr6?
Re: ABA - problem z zapłonem
wrocilem do tematu, wciaz szukam kogos z taka przeplywka, na kwadransik nie ma nikogo w okolicy?malolat pisze: Czy jest ktoś z wawy kto ma przepływkę (0 280 217 104 BOSCH) (037 906 461, 037 906 461 A VW), podjechałbym z jakimś czteropakiem przepiąć na chwilkę?
ABA - problem z zapłonem
Może komuś się przyda.
Kupiłem przepływkę i od razu z miejsca wielka poprawa, auto nie gaśnie, nie kopci po odpaleniu i w ogóle zachowuje się poprawnie.
po odpaleniu na wolnych (10 st C) 1.2V, potem sprada w okolice 1V. Jeśli jest inacze to trza sprawdzić zasilanie przepływki, a potem ją wymienić
Kupiłem przepływkę i od razu z miejsca wielka poprawa, auto nie gaśnie, nie kopci po odpaleniu i w ogóle zachowuje się poprawnie.
po odpaleniu na wolnych (10 st C) 1.2V, potem sprada w okolice 1V. Jeśli jest inacze to trza sprawdzić zasilanie przepływki, a potem ją wymienić