konstrukcja pompy hamulc. -może powodować hamowanie na skos?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Poope
- Ma gadane
- Auto: Golf IV 'HighLine' 2.0 l [LPG]
- Silnik: AQY
Cześć,
Nie znam konstrukcji pompy hamulcowej, a samochód mi wykazuje nierówne hamowanie na skos, tzn słabsze są pr/przód i l/tył (koła były zdejmowane i nic nie zauważono...)
Czy uszkodzenie jakichś uszczelek w pompie może to powodować?
Nie znam konstrukcji pompy hamulcowej, a samochód mi wykazuje nierówne hamowanie na skos, tzn słabsze są pr/przód i l/tył (koła były zdejmowane i nic nie zauważono...)
Czy uszkodzenie jakichś uszczelek w pompie może to powodować?
Pozdro, Poope
- JaskoDZA
- Gadatliwa bestia
nie wydaje mi się. Proponuje zacząć od zmiany klocków i tarcz hamulcowych, następnie odpowietrzyć układ a dopiero w ostateczności dobrać się do pompy.
MK2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=495084
MK3 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=491919
VW Das Auto ,Opel Das Szit
MK3 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=491919
VW Das Auto ,Opel Das Szit
Pompa hamulcowa w Golfie II ma dwie sekcje, więc jeśli jedna padła to tak będzie się auto zachowywać. Szukaj nowej pompy. Nr z ETKA: 191611019.
Gran Turismo Iniezione
Tylko sekcje po X, prawy tył /lewy przód itd aby w przypadku awarii nie hamowała wyłącznie jedna strona.
Tak więc jak odpowietrzenie nic nie daje (łacznie z pompą) to wymień. Możesz spróbować sprawdzić na samej pompie jak wygląda ciśnienie.
Ogólnie pompy są po kilkadziesiąt zł więc polecam wymianę na nową.
Tak więc jak odpowietrzenie nic nie daje (łacznie z pompą) to wymień. Możesz spróbować sprawdzić na samej pompie jak wygląda ciśnienie.
Ogólnie pompy są po kilkadziesiąt zł więc polecam wymianę na nową.
- Poope
- Ma gadane
Re: konstrukcja pompy hamulc. -może powodować hamowanie na s
W jaki sposób mogła paść? Czy pompa ma 2 tłoki w 2 cylindrach - które dzielą pompę na 2 sekcje?przemal pisze:Pompa hamulcowa w Golfie II ma dwie sekcje, więc jeśli jedna padła ...
I jeden z nich może dawać niższe ciśnienie?
Pozdro, Poope
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_hamulcowa" onclick="window.open(this.href);return false;Poope pisze:W jaki sposób mogła paść? Czy pompa ma 2 tłoki w 2 cylindrach - które dzielą pompę na 2 sekcje?
I jeden z nich może dawać niższe ciśnienie?
- Poope
- Ma gadane
Ale u mnie słabiej hamuje słabiej odwrotnie: prawy przód i lewy tył. Czy mogłoby to znaczyć, że to raczej nie pompa?jhosef pisze:Tylko sekcje prawy tył /lewy przód itd aby w przypadku awarii nie hamowała wyłącznie jedna strona.
Pozdro, Poope
Pompa.
Jedna z sekcji daje niższe ciśnienie
Jedna z sekcji daje niższe ciśnienie
- Poope
- Ma gadane
Ktoś mi własnie powiedział, że każda z 2 sekcji to równo przód lub tył, a nie na skos .
Wychodzi na to, że to nie pompa?
Wychodzi na to, że to nie pompa?
Pozdro, Poope
To niech się douczy. W klasycznym układzie hamulcowym układ jest spięty po X na skos.
Sam niedawno u siebie w jednym z mk2 musiałem wymienić pompę bo jedna z sekcji padła i nie było ciśnienia. Sprawdzaliśmy nawet na samej pompie i nic praktycznie nie dawała.
Ale nie będę Ci na siłę udowadniał. Jak chcesz to szukaj problemu gdzie indziej. Powodzenia...
Sam niedawno u siebie w jednym z mk2 musiałem wymienić pompę bo jedna z sekcji padła i nie było ciśnienia. Sprawdzaliśmy nawet na samej pompie i nic praktycznie nie dawała.
Ale nie będę Ci na siłę udowadniał. Jak chcesz to szukaj problemu gdzie indziej. Powodzenia...
Poope pisze:Czy mogłoby to znaczyć, że to raczej nie pompa?
Poope pisze:Wychodzi na to, że to nie pompa?
To nie pompa, chcieliśmy Cię wkręcić...
Układ hamulcowy X-diagonalny
Gran Turismo Iniezione
- Poope
- Ma gadane
Nie denerwujcie się chłopaki, jak tylko powtarzam co mi ktoś powiedział
No, to nauczyłem się pompy hamulcowej , faktycznie z rysunku idzie, że na skos . Zacząłem grzebać w necie i okazuje się, że takich wariantów awaryjnego hamowania jest więcej:
"układ krzyżakowy (czyli chyba X-diagonalny), oddzielny układ hamulcowy dla kół przednich i tylnych, dublowanie układu kół przednich, dwa niezależne układy działające na dwa koła przednie i jedno tylne, zdublowany układ na wszystkie koła.".
Ten facet z którym gadałem pewnie też miał rację, tylko nie miał pojęcia o Golfie.
Dzięki wszystkim za naukę , biorę sie za robotę
No, to nauczyłem się pompy hamulcowej , faktycznie z rysunku idzie, że na skos . Zacząłem grzebać w necie i okazuje się, że takich wariantów awaryjnego hamowania jest więcej:
"układ krzyżakowy (czyli chyba X-diagonalny), oddzielny układ hamulcowy dla kół przednich i tylnych, dublowanie układu kół przednich, dwa niezależne układy działające na dwa koła przednie i jedno tylne, zdublowany układ na wszystkie koła.".
Ten facet z którym gadałem pewnie też miał rację, tylko nie miał pojęcia o Golfie.
Dzięki wszystkim za naukę , biorę sie za robotę
Pozdro, Poope
To nie wiem o czym mówił bo nawet w maluchy były dwa obwody o ile dobrze pamietam.
Zdarza się, że tył jest oddzielnie na jednym przewodzie ale to jest rzadkie i te auta mają laaata.
Zdarza się, że tył jest oddzielnie na jednym przewodzie ale to jest rzadkie i te auta mają laaata.