[ALH] Szarpie przy pusczaniu sprzęgła
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam dość nietypowy problem.
Głównie na zimnym silniku, podczas ruszania, odczuwalne są wibracje samochodu(w koncowej fazie puszczania sprzegla). Raz są słabsze, raz mocniejsze, a raz wogóle nie występują.
Sprawdzalem z otwarta maska, podczas ruszania mocno potrząsa silnikiem.
Czy orientujecie sie, co to moze byc? Poduszka silnika? Dwumasa?
Mam dość nietypowy problem.
Głównie na zimnym silniku, podczas ruszania, odczuwalne są wibracje samochodu(w koncowej fazie puszczania sprzegla). Raz są słabsze, raz mocniejsze, a raz wogóle nie występują.
Sprawdzalem z otwarta maska, podczas ruszania mocno potrząsa silnikiem.
Czy orientujecie sie, co to moze byc? Poduszka silnika? Dwumasa?
poduszka silnika, sprawdz wezyki podciśnienia też, mi po wymianie wezyków inaczej auto chodzi,/ mniej szarpie przy ruszaniu jakby drży/ ale poduche pod silnikiem ta od strony kierowcy mam do wymiany, silnik mam lekko pochylony w strone zużytej poduszki/po otwarciu maski silnik minimalnie opada w prawą strone, prawa poducha padnieta/pzdr
a jak moge stwierdzic czy poduszka jest zuzyta? bedzie wyczuwalny jakis luz ?
, u mnie jest wyczuwalny, silnikiem można ruszać rękomakuglarz pisze:bedzie wyczuwalny jakis luz ?
jeśli masz problem tylko na zimnym silniku a po rozgrzaniu jest ok to masz skrzynie do wyjęcia i sprzęgło do weryfikacji
sprawdzalem, ciekawa rzecza jest, ze moge spokojnie ruszac silnikiem(rekoma), gdy na octavii, tez z alh ten zakres jest bardzo malutki. Czy to znaczy ze to wina poduszek?