Golf 3 1z turbo jęczy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Golf 3 1z turbo jęczy
Witam mam problem ostatnio dość energicznie ruszyłem spod świateł (silnik był ciepły) i nagle za mną wielka czarna chmura dymu i turbo zaczęło dziwnie jęczeć. Zatrzymałem się na chwilę aby posłuchać tego i nic ruszyłem dalej, auto już nie kopciło moc ma taką jaką miało i nawet przy energicznym ruszaniu nie kopci. Dziś sprawdziłem czy czasem turbo się nie zaciera z barku smarowania bo miałem sucho na wirniku jak zdjąłem dolot. Było dosłownie sucho. Odkręciłem smarowanie i znajomy pokręcił silnikiem i dość słabe ciśnienie oleju było. Czy to może być od tego słabego ciśnienia? Teraz już nie wiem co jest grane auto śmiga pięknie tylko dziwnie się jedzie z dźwiękiem podobnym do syreny policyjnej.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Golf 3 1z turbo jęczy
kończy żywot i wyje. przygotuj się na awarię w trakcie jazdy: pójdzie w dolot albo wydech, lepiej w wydech
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Golf 3 1z turbo jęczy
Sprawdź ciśnienie oleju i przynajmniej luzy na wirniku, oraz jego stan. Qmplowi przy takim dźwięku turbo ocierało łopatkami o muszle. Oleju nie zaciągała i dmuchała dosyć normalnie !! Luz był na 2-3mm, a wirnik sporo tracił ze swojej wielkości, na szczęście w porę zauważone
Golf 3 1z turbo jęczy
Na wirniku dolotu nie ma luzów są ale w normie i łopatki też są całe bo tam jedynie mogłem zajrzeć. Na dniach będę wyjmował turbo także się okaże co tam siedzi dokładnie. Jeżeli luz na wirniku wydechu będzie w normie, a łopatki całe, to co wtedy może być przyczyną tego jęku?
- speckom
- Forum Master
- Kontakt:
Golf 3 1z turbo jęczy
te turbiny jest bardzo ciezko zajechac ,mialem taka dokladnie t15 w a4 b5 ,wirnik mial spore luzy ale mial dobre uszczelniacze wiec oleju nie wciagal nic, swiszczalo ostro bo auto po chipie własnej produkcji i wtryskach 216 tez wlasnej roboty, na hamowni 132km, a4 poszla na graty razem z turbina i klient jak wzial to jescze dziekowal ze dobra. takze naprawde ciezko jest taka turbine zajechac. albo twoja juz naprawde musi byc dojechana na max albo na lipnym oleju jezdziła i nikt nie wymienial
nie ma mnie
Golf 3 1z turbo jęczy
Wiem że olej chyba nie był lipny bo poprzedni właściciel lał Mobil'a ja wczoraj wlałem Castrol GTX także okaże się wszystko jak ją wyjmę.
- speckom
- Forum Master
- Kontakt:
Golf 3 1z turbo jęczy
castrol i mobil to jeden syf co lotos.ale dla tego silnika to i tak za dobre oleje. moze ci sie tylko n75 zawiesil.moze sprezynka sie naderwala.
nie ma mnie