pomocy duze spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
pomocy duze spalanie
witajcie koledzy jestem juz bez radny niemam juz pomyslow otoz mailem golfa na gazniku ii przerobilem go na osprzecie 1.8rp zeby mniej mi palil i tu zcazynaja sie schody auto wcale mniej nie pali nieiwem co sie dzieje wstawielm nowa sonde ale pali duzo dodam ze czujniki sa nowe sonde wkrecilem w kolektor wydechowy a nie w rure czy moze cos byc z komputerem streujacym prosze o pomoc bo jestem juz bez radny i nieiwem co amm robic i niemam jak kompa podpiac bo chyba niemam zlacza;/
- Paweł Marek
- V.I.P.
pomocy duze spalanie
Palił dużo pali dużo, więc opisz co wcześniej zrobiłeś dla wyjaśnienia faktu że palił za dużo na gaźniku, czyli podstawy takie jak kompresja silnika ustawienie rozrządu i zapłonu. Oraz pisz konkretami ile pali, 1.8 oszczędny nie jest z natury.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
pomocy duze spalanie
Nie zgadzam się. 1,8 (oczywiście w doskonałej kondycji) pali mniej niż 1,6. Przewaga niższego spalania ujawnia się szczególnie przy dużych prędkościach - 1,6 spala wyraźnie więcej, 1,3 wtedy juz chleje. Oczywiście, jadąc 80-90 w trasie, 1,3 spali najmniej, ale to będzie róznica rzędu 0,7-1 l/100 km. W mieście 1,3/1,6 lubi wychlać 10 l/100, mój 1,8 pali 8,5-9,5 po samym mieście. Zawsze wiekszy silnik w budzie o tej samej masie lub porównywalnej pali mniej.Paweł Marek pisze:1.8 oszczędny nie jest z natury.
-
- Mały gagatek
pomocy duze spalanie
ja mailem 1.6 zrobilem remont kapitany i wstawielm osprzet od rp ii dzis jak patrzylem to saonda ma napiecie od o.9 do 1 wiec chyba mieszanka jest za bogota z tego wzgeldu ze swiece sa czarne jak smola czy moze to byc wina ze wtryskiwacz leje???
- Paweł Marek
- V.I.P.
pomocy duze spalanie
ozzy1979, ja nie porównuję ze spalaniem w innych silnikach VW, tylko ogólnie porównawczo z innymi autami o podobnej mocy, pojemności silnika i wadze. I zapeniam cię że kocham starsze silniki VW ale nie ze względu na oszczędność tylko bezwaryjność i przyjemną elastyczność.
misiek0905, napęcie sondy sugeruje jak piszesz przebogaconą mieszankę. Ale na wnioski czy wtryskiwacz leje sam z siebie jest za wczas. Są 2 czujniki temperatury do sprawdzenia, to co w zespole wtryskowym czyli TPS, regulator ciśnienia paliwa oraz sprawy ogólne jak napisałem w poprzednim poście
misiek0905, napęcie sondy sugeruje jak piszesz przebogaconą mieszankę. Ale na wnioski czy wtryskiwacz leje sam z siebie jest za wczas. Są 2 czujniki temperatury do sprawdzenia, to co w zespole wtryskowym czyli TPS, regulator ciśnienia paliwa oraz sprawy ogólne jak napisałem w poprzednim poście
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
pomocy duze spalanie
pawel silnik po remoncie wiec wsio jest oki rozrzad i zaplon rowniez czujniki rowniez chyba ze masz jakis sposob na ich sparwdzenie a jak sparwdzic regulator cisnieia paluiwa???i ten tps???ii zapewne czujniki posidaja jakos oponrosc jak mozna bym poprosil
- Paweł Marek
- V.I.P.
pomocy duze spalanie
misiek0905, wartości oporów obu czujników sa te same masz na forum szukajka na dole
-
- Mały gagatek
- Paweł Marek
- V.I.P.
pomocy duze spalanie
tak bo to jest podstawowy czujnik decydujący o składzie mieszanki
-
- Mały gagatek
pomocy duze spalanie
a powiedz jak go sparwdzic lub sutawic bo nie wiadomo czy nikt tam nie lazl i czyy mozna gos parwdzic czy wogole dzial;d
pomocy duze spalanie
Dobrze, więc napisz mi z którymi autami porównujesz. Dla ciekawostki - ostatnio zrobiłem trasę mającą długość dokładnie 201 km. Przed wyjazdem tankowanie pod korek, skasowanie licznika. Trasa prezentowała się następująco: trasa łącznie 180 km, przebyta w 2 strony z prędkością 100 km/h +-10 km/h momentami (100 km/h ustalone na płaskim odcinku wg. GPS, gaz prawie przez całą trasę nie zmienił nstawy). do tego 21 km po mieście (wiadomo jak to w mieście sie jeździ). Po 201 km ponownie zatankowany pod korek - dokładnie 12,57 litrów weszło - paliwo tradycyjnie z Auchana. Uważasz, że wynik 6,3 litra/100 dla silnika 1,8 to wiele? Gdyby nie te 21 km po mieście zszedłbym poniżej 6 litrów spokojnie... Pokaż mi więc inne auto o podobnej masie i mocy silnika, które spali wyraźnie mniej. Oczywiście interesuje mnie wynik na poziomie co najmniej 0,5 litra mniej na podobnej trasie.Paweł Marek pisze:ja nie porównuję ze spalaniem w innych silnikach VW, tylko ogólnie porównawczo z innymi autami o podobnej mocy, pojemności silnika i wadze.
- Paweł Marek
- V.I.P.
pomocy duze spalanie
misiek0905, osobiście nie dam przepisu ale to nic bo temat o ustawianiu TPS z łatwością znajdziesz na tym forum albo golf3.pl
ozzy1979,
kadet, astra
corolka
renault 19
chodzi o modele z lat 90-tych
ozzy1979,
kadet, astra
corolka
renault 19
chodzi o modele z lat 90-tych
-
- Mały gagatek
pomocy duze spalanie
Miałem kadeta 1,4 - spalanie na poziomie mojego 1,8 GX. Miałem R19 1,9 dT - spalanie tylko o litr niższe, miałem astrę 1,7 D - spalanie na poziomie 5/100 przy jeździe 90 km/h, o dynamice mowy nie było. Miałem Vextrę A 1,6 - spalanie podobne. Nie widzę, aby modele z lat 90-tych spalały wyraźnie mniej niż Golf 1,8. Choc powiem Ci ciekawostkę - mam też MB W124 2,3 E - pali w analogicznych sytuacjach może 0,5 litra więcej, ale przy duzych prędkościach spala tyle co mój 1,8.Paweł Marek pisze:kadet, astra corolka renault 19chodzi o modele z lat 90-tych