jarzma ułożenie klocków

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

rafal1234567899
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

jarzma ułożenie klocków

Post autor: rafal1234567899 » pn paź 07, 2013 17:55

Mam pytanie odnosnie tylniego jarzma kupiłem nowe klocki i dostałem te blaszki i wydają się za krótkie ponieważ klocek siedzi "głebiej" niż sięgają blaszki widać to na dwóch pierwszych zdjęciach
Obrazek
Obrazek

czy mógłbym dać klocki bez tego, tylko oczyścić z farby miejsce styku? no i jeśli tak to przesmarować w takim wypadku to miejsce smarem miedziowym czy na goły metal?

Drugie pytanie: klocki przód mam podobny problem nowe klocki mają luzy w miejscach zaznaczonych na czerwono a stare nie miały luzu w tych miejscach. Byłem w dwóch sklepach i próbowałem dokupić blaszki i niby nie ma blaszek do tego typu systemu hamulcowego. Jeśli założe zacisk to sprężyny na klockach układają je ładnie w jarzmie w miejscu zółtych strzałek i dość mocno się dociskają, a w miejscu czerwonych dalej jest luz i pytanie czy siła hamowania nie powoduje ich przestawienia ? (łączny luz góra i dół ok. 1mm, wszystkie klocki TRW)

Obrazek

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

jarzma ułożenie klocków

Post autor: muszkatobiasz » pn paź 07, 2013 20:19

blaszki z tyłu są do styku klocka z jarzmem tyko w górnej części klocka , i bez tych blaszek też spotykałem i nic się nie działo farbę na rancie musisz zdrapać lub podpiłować a miejsce styku z jarzmem przesmarować najlepiej jarzmo ale śladowe ilości ,przód tak samo co do luzu niema co się przejmować jak klocek chwyci rdze na styku to będzie siedział jak ten stary !

rafal1234567899
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

jarzma ułożenie klocków

Post autor: rafal1234567899 » czw paź 10, 2013 23:07

witam pojawił się nowy problem przy składaniu tylniego zacisku okazuje sie ze uszczelka z osi na zdjeciu ma większą średnicę zewnętrzną od starej i za chiny nie chce wejsc do otworu. Przy zakładaniu segera rozcięło o-ring na dwa o-ringi o przekroju niekołowym. ośka weszła wtedy z zmniejszym a drugi został na wierzchu. Miałem drugi zestaw do drugiego zacisku i sprawa wygląda tak samo tylko próbowałem przez 2 godziny smarować, wkręcać itp. nic. czy zwykły oring kupiony w sklepie z uszczelnieniami wytrzyma działanie płynu hamulcowego co mogę zrobić w tej sytuacji ??? mam dwa zestawy firmy http://allegro.pl/reperaturka-d4468-vw- ... 44402.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

jarzma ułożenie klocków

Post autor: Paweł Marek » sob paź 12, 2013 23:26

wkładasz tam ten mały oring z fotki na aukcji pierwszy na dole po prawej. To większe nie jest do tego zacisku. Chyba że masz nieorginalne zaciski to nie wiem - daj ich fotki w całości. Niestety i tak pupa blada bo ten mały oring z tego zestawu od autofrena jest za cienki i prawdopodobnie zacisk będzie cieknąć koło ośki. Dlatego należało uważać żeby nie zniszczyć starego i go założyć z powrotem. Są chyba zestawy naprawcze od lepszych firm, ATE czy coś ale nie miałem ich w ręku - zerknij na stronę intercasu. Tak samo zewnętrzne gumy z Autofrena są na 3-4 lata nie więcej. Marna jakość.
I od razu piszę, jeśli ruda zżarła ci ośkę ręcznego i ma luz w zacisku to już nim z tym nie zrobisz od razu kup zaciski od mk4.
A tych blaszek przy klockach nie dawaj niema po co , wystarczająco ustalają klocki ich własne sprężyny, nigdy nie daje ich i nigdy się mi nic nie tłucze.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

rafal1234567899
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

jarzma ułożenie klocków

Post autor: rafal1234567899 » wt paź 15, 2013 09:15

dobra dzięki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”