1.3MH czasem szarpie i nie chce odpalić

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

damianoo
...
...

Post autor: damianoo » śr paź 23, 2013 18:48

Witam,

Sprawa wygląda tak:
Wracałem sobie z wyjazdu do Wrocławia i po jakiś 150 km bo kończyło mi się powoli paliwo zatankowałem na orlenie pb95 (nie wiem czy to ma coś wspólnego z benzyną ale pisze!) Po jakiś 5 km coś czułem że mi na trójce od 40-60km/h nie ciągnie, no ale jadę, gdy chciałem wjechać na ekspresówkę daje mu dwójkę a ten mi gaśnie dodaje mi gazu zapala szarpie i jedzie. Potem przestraszony lekko bo 250 km do Warszawy bałem się zatrzymać więc jechałem 100km/h po ekspresówce i od 80-100km/h o dziwo ciągnął ładnie. Po jakiś 100km gdy trzeba było zatrzymać auto na światłach nie zgasł i dociagnąłem tak do domu ale na dwójce i trójce mocno szarpał.
Teściu go oglądał w domu i obstawił benzynę oblukał świece i cewki i ok, zalał mu 10l pb 98 i było ok, rozbujał go do 140 i nie było nic niepokojącego. Następnego dnia moja dziewczyna jechała nim do pracy, rano odpalał od strzała ale jak wracała znowu lekko zaszarpał, dojechała do domu zgasł. Próbowaliśmy go odpalić i tak po 8-9 próbie zapalił i złapał obroty i znowu trzymał ładnie, jak zwykle bez niczego niepokojącego, odzyskał moc i było ok. I teraz pytanie czy to nadal może być paliwo mimo dolania tych 10l czy może jakaś inna usterka i paliwo nie ma związku??? Czemu on tak co jakiś czas sie pierniczy??

Co było w nim robione:
Generalny remont motoru, wszystko, od głowicy po panewki
nowe kable, świece, kopułka.
gaźnik regenerowany rok temu, ssanie łapie, trzyma bombowo

Ktoś wie co to może być?

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr paź 23, 2013 20:18

paliwo niema związku na 100 procent. Ale cię żko określi na razie uszkodzenie bo opis usterki nie pozawala zróżnicować czy coś jest nie tak z układem zapłonowym czy paliwowym. Nowe kable świece moga być kiepskiej jakosci, popatrz w nocy czy coś nie iskrzy. Gaźnik może wymagac rozbiórki i czyszczenia - mogła się dysza ktoraś zatkać, mogła peknąć membrana zawory wzobagacania (szczegóły na forum). Trzeba pobserwować kolor i zapach spalin może za dużo paliwa podaje, może tylko filterek paliwa się zatkał albo pompka się zepsuła - sprawdź olej czy go nie przybywa od zalewającej silnik benzyny.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

damianoo
...
...

Post autor: damianoo » śr paź 23, 2013 20:23

No tak tylko najlepsze jest to że usterka wystąpiła 5km po zatankowaniu. Tankowałem na stacji w jakiejś mieścinie, zwykle mam dwie na których tankuje i nie było problemu. I pojawił się ponownie tylko raz na drugi dzień.
I tak naprawdę na ten moment on pracuję idealnie. Pali od strzała, buja jak zwykle, możliwe jest po prostu że ta cała beznadziejna benzyna się nie wypaliła była tam woda i potem go znowu zalało? Może dolać denaturatu i obserwować?

Kumpel robił auto, wszystko co wymieniał z najwyższej półki więc co do tego jestem 1000% pewien, żadnych topranów i innych gówien nie było.

Dzięki,
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
vp-tdi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: vp-tdi » czw paź 24, 2013 09:44

mieliśmy taki silnik jak ty ,to jezdzi na wszystkim co pochodne beznyny ,czego byśmy nie zalali to jedziło tak samo , ale wiadomo,że każdy samochód jest inny i ma swoje bolączki . jest taki preparat do czyszczenia .kupisz go wszedzie .na stacjach lub w sklepie motoryzacyjnym .poproś o środek do czyszczenia do benzyny. w moim 2-gim mk2 1.6 jak to wlałem i postapiłem zgodnie z instrukcja to z rury przez chwile poleciał czarny Bąk i potem nic zero dymu ,widocznie coś złapało i sie wyczysciło .po tej operacji auto mniej pali i szybciej jezdzi :)

sprzedam na czesci VW golf II 1.3mh 5d 88r i VW golf III 1.9D 1y tanio.

damianoo
...
...

Post autor: damianoo » pt paź 25, 2013 17:04

Siema, problem rozwiązany, przynajmniej tak mi się wydaje bo 100km przejechałem od tamtego momentu i nic sie nie dzieje.

Wczoraj wymieniłem filtr paliwa, ten tuż przy silniku, wylałem ze starego paliwo i była woda i pełno syfu. Jak widać nie zależnie jaka stacja, każdy oszukuje.

Pozdrawiam.

damianoo
...
...

Post autor: damianoo » sob lis 02, 2013 16:25

Witam, jednak problem nie zniknął.

Sprawa wygląda tak:

Jeździ normalnie ale czasem dzieje mu się tak że gaśnie na wolnych obrotach. Normalnie pracuję aż nagle poniżej 2tyś zaczyna gasnąć. Jak go się przegazuję tak na maxa 5s z wcisnętym na maxa pedałem to nagle jest ok i jedzie się dobrze. Niezależnie czy zimny czy ciepły problem występuje.

Co obstawiacie?
POzdrawiam.

damianoo
...
...

Post autor: damianoo » ndz lis 10, 2013 13:42

Witam, wyjaśnie w czym był problem.
Woda i syf który zatkał dysze w gaźniku.
U gaźnikowca miałem płukanie zbiornika paliwa. koło 3-4 l wody na 30l benzyny.
Odradzam tankować w wieluniu na orlenie.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”