***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Przesłał mi jeszcze skan niemiecka karta pojazdu ale się nie znam
niby p2 ma 81.00 to chyba kw ?
niby p2 ma 81.00 to chyba kw ?
Ostatnio zmieniony wt lis 05, 2013 14:15 przez maly10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
jhosef pisze:RogalOsowa, generalnie żaden z tych samochodów oprócz mk4 nie jest dobrym pomysłem na pierwsze auto.
Pierwsze auto powinno być bezproblemowe, łatwe w obsłudze, niemarudne, i najważniejsze - takie, które nie szkoda będzie obetrzeć. Wszystko co wymieniłeś to youngtimery. To nie materiał na pierwsze auto codzienne.
Ale myślałem, bardziej coś w stylu, że teraz np. takiego golfa mk1, bym kupił to jako samochód codziennej użyteczności. Natomiast z czasem zainwestował większą sumę pieniędzy w dokładniejszą renowacje, pod kątem samochodu czysto hobbistycznego.
Czy takie coś raczej nie ma szans na powodzenie i rzeczywiście najlepiej zrobię, kupując Golfa mk4?
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Mk1 to fajny klasyk, ale do niedzielnych przejażdżek.
Do codziennego użytku nie nadaje się, bo:
- jest niebezpieczny jeśli chodzi o ewentualne kolizje
- brak praktycznie jakiegolwiek wyposażenia
- przeciętnie się prowadzi
Mk4 będzie o niebo wygodniejszy w codziennym użtykowaniu oraz bezpieczniejszy.
Do codziennego użytku nie nadaje się, bo:
- jest niebezpieczny jeśli chodzi o ewentualne kolizje
- brak praktycznie jakiegolwiek wyposażenia
- przeciętnie się prowadzi
Mk4 będzie o niebo wygodniejszy w codziennym użtykowaniu oraz bezpieczniejszy.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
RogalOsowa, jak nie Mk1 to bierz Mk2. Co jakiś czas trafiają się na prawdę fajne egzemplarze. Mk2 można spokojnie użytkować tak jak Ty zamierzasz, twarde z nich sztuki do dziś je ludzie katują i wcale nie myślą o renowacji, odbudowie, kulcie itp. Widać że masz dobry plan, jego powodzenie zależy co kupisz. Obstawał bym za Mk2
Natomiast Mk4 to już paździerz niestety, wiesz globalizacja, co tu więcej pisać, legendy nie ma zwykłe wozidło jak Skoda czy coś:jezor:
PS: Użytkownicy Mk4 i nowszych nie czujcie się dotknięci, ja lubię klasyki, youngtimery a "teraźniejsze" furmanki to dla mnie jeden grzyb czy to Mk4 czy Renault, Ford itp. Aczkolwiek z wymienionej trójki Mk4 jest najfajniejsze
Natomiast Mk4 to już paździerz niestety, wiesz globalizacja, co tu więcej pisać, legendy nie ma zwykłe wozidło jak Skoda czy coś:jezor:
PS: Użytkownicy Mk4 i nowszych nie czujcie się dotknięci, ja lubię klasyki, youngtimery a "teraźniejsze" furmanki to dla mnie jeden grzyb czy to Mk4 czy Renault, Ford itp. Aczkolwiek z wymienionej trójki Mk4 jest najfajniejsze
witam. Ostatnio dostałem pytanie od kolegi noszącego się z zamiarem zmiany auta o volvo v50. Na pewno z mocnych stron to dobry ocynk blachy, zawieszenie od focusa i silniki 2.4 zarówno w benz jak i diesel. Znacie może jakieś słabe strony typowe usterki czy większe wady. Nie umiałem mu do końca odpowiedzieć na pytanie a forum volvo nie jest zbyt prężne. Z góry dzięki za odpowiedzi
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
Panowie co sądzicie o silnikach 1.9CDTI 150km? jakies doświadczenia z tymi silnikami? jakies typowe bolączki? dużo to mi z pali? mam na oku astre z tym silnikiem i sprzedający mówil o przycisku sport podnoszący moc o 20km, bajerował mnie czy to autentyk? o co kaman?
bajer- auto czulsze na pedał gazu , wyżej sie wkręca w przypadku automatycznej skrzyni biegu, nie wiem jak z manualną.
TOLEDO ----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=562978" onclick="window.open(this.href);return false;
Siemka.
Mam aktualnie 1.9 tdi 90km.
Robię miesięcznie ok 500km w mieście. Odcinki po 10km.
Mam w planach kupno 1.8t lub jakieś 1.9 tdi 130km lub 150 km.
Lepiej zostać przy dieslu czy zmienić na benzyne?
Chcesz zostawić obecnego Golfa ? czy sprzedajesz go na rzecz 1.8T lub 1.9TDI ASZ lub ARL ?arinio pisze:Siemka.
Pytanie co chcesz osiągnąć ? takim zabiegiem.
Obecnego sprzedaję. Więc następny chciałbym aby był już trochę mocniejszy .
Tylko właśnie zastanawia mnie kwestia spalania. Czy była by duża różnica między benzyną, a dieslem.
I ewentualnie który silnik lepiej znosi takie małe dystanse.
Tylko właśnie zastanawia mnie kwestia spalania. Czy była by duża różnica między benzyną, a dieslem.
I ewentualnie który silnik lepiej znosi takie małe dystanse.
SDI.arinio pisze: ewentualnie który silnik lepiej znosi takie małe dystanse.